Actualizare 18:13 Cel puţin 28 de imigranţi au murit după scufundarea unei ambarcaţiuni în Marea Egee
Cel puţin 28 imigranţi extracomunitari s-au înecat astăzi, în Marea Egee, după ce ambarcaţiunea cu care încercau să ajungă în Grecia s-a scufundat în condiţii de furtună, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters.
Naufragiul a avut loc duminică dimineaţă în sud-estul Mării Egee.
O ambarcaţiune care transporta imigranţi s-a scufundat în contextul valurilor mari şi a vântului puternic.
Cel puţin 28 imigranţi au murit, iar Paza de Coastă elenă a anunţat că bilanţul naufragiului ar putea creşte.
Circa 30 de imigranţi au reuşit să înoate până la Insula Farmakonissi, iar alţi 68 de imigranţi au fost salvaţi de autorităţi.
(S.A.)
-----------
Actualizare 18:07 Creţu: "Nu este nicio legătură între situaţia privind migraţia şi alocările de fonduri ale UE"
Comisarul european Corina Creţu precizează, într-o declaraţie remisă astăzi redacţiei, că "nu există nicio legătură între situaţia actuală privind migraţia şi azilul politic" şi alocările bugetare al UE.
"În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, precizez că în Acordurile de Cooperare şi Programele Operaţionale pentru actuala perioadă de programare (2014 - 2020) nu există prevederi referitoare la penalizarea sau restricţionarea accesului statelor membre la Fondurile Structurale Europene şi la Fondurile de Investiţii în situaţia în care un stat membru respinge cota propusă de CE privind primirea migranţilor", se arată în declaraţia Corinei Creţu.
Comisarul european afirmă că Politica de Coeziune " va continua să joace un rol important în chestiunea migraţiei, axându-se pe integrarea socială a migranţilor legali" şi că "în perioada de programare 2014-2020, peste 20 de miliarde de Euro din Fondul European de Dezvoltare Regională alocate tuturor statelor membre sunt destinate măsurilor care vor genera creştere economică şi dezvoltare şi care vor susţine implicit integrarea socială, inclusiv a migranţilor legali".
Creţu afirmă, citându-l pe preşedintele CE, că la nivelul Comisiei Europene se "analizează în prezent posibilitatea ca fondurile destinate Politicii de Coeziune să aibă o contribuţie mai mare pe viitor în abordarea problemei migraţiei, iar această contribuţie este posibilă în special în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră şi a strategiilor macro-regionale".
(S.A.)
-----------
Actualizare 17:50 Ministrul de interne german avertizează că refugiaţii nu pot alege în ce ţară a UE să se stabilească
Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a avertizat că refugiaţii care ajung în Europa nu ar trebui să poate alege unde anume să se stabilească pe continent, informează Reuters.
Germania, cea mai mare şi mai performantă economie europeană, a devenit un adevărat magnet pentru mulţi oameni care fug de războiul şi sărăcia din Siria şi din alte părţi ale Orientului Mijlociu şi Africii. Poliţia germană a anunţat că peste 13.000 de migranţi au ajuns numai sâmbătă în Munchen, iar alţi 1.400 duminică dimineaţă.
Într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Tagesspiegel, De Maiziere a spus că refugiaţii care primesc protecţie în Europa ar trebui să accepte că vor fi distribuiţi în întregul bloc comunitar. "Nu le putem permite refugiaţilor să aleagă liberi unde vor sa stea - acest lucru nu se întâmplă nicăieri in lume", a adăugat el. "De asemenea, nu poate fi de datoria noastră să plătim ajutoarele stabilite prin legislaţia germană refugiaţilor care au fost alocaţi unei ţări a UE şi care au venit totuşi ulterior în Germania", a continuat ministrul german.
De Maiziere a mai spus că Germania, care, începând cu weekendul trecut a ignorat temporar regulile europene potrivit cărora migranţii trebuie să se înregistreze în prima ţară a UE în care intră, trebuie să revină rapid la "procedurile obişnuite". Dar ministrul de interne a insistat că Germania trebuie să se pregătească să facă faţă "unui număr extrem de mare" de refugiaţi pe termen lung. Unii dintre ei pretind că sunt sirieni în speranţa de a obţine azil, a avertizat el.
Tensiunile sunt în creştere în Germania, autorităţile landurilor plângându-se de povara din ce în ce mai grea de a face face faţă celei mai grave crize a refugiaţilor cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii, aminteşte Reuters.
(S.A.)
------------
Actualizare 14:04 Premierul ceh afirmă că ţara sa nu poate accepta cote obligatorii de refugiaţi
Republica Cehă nu îşi poate schimba poziţia sa de respingere a sistemului bazat pe cote obligatorii de refugiaţi, prezentat recent de Comisia Europeană, a declarat astăzi premierul ceh Bohuslav Sobotka, potrivit Reuters.
''Cred că este imposibil să ne retragem punctul de vedere cu privire la cote. Poziţia noastră este fermă'', a afirmat Sobotka, într-o emisiune televizată.
(S.A.)
-----------
Actualizare 11:45 Oprea: "Cu modestie, dar şi cu demnitate vom vota împotriva cotelor obligatorii la JAI"
Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat astăzi la manifestările de Ziua Pompierilor, că luni, la JAI, va transmite că ţara noastră îşi va respecta angajamentele iniţiale de a primi 1.875 de imigranţi, în timp ce "cu modestie, dar şi cu demnitate" va vota împotriva cotelor obligatorii, transmit surse din presă.
"În contextul în care România este o ţară sigură, care îşi face datoria cu mult profesionalism, merg mâine la acest JAI. Am un mandat foarte clar dat din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Victor Ponta, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar şi cu demnitate, România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.875 de imigranţi, atât este capacitatea în momentul de faţă a statului român. Bineînţeles, vom vota împotriva cotelor obligatorii", a afirmat vicepremierul Oprea.
El a adăugat că România este un stat care îşi arată solidaritatea în cadrul Uniunii Europene într-un context complicat de securitate, menţionând că UE se poate baza pe ţara noastră.
Ministrul a precizat că domeniul securităţii naţionale, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională este respectat de români şi de partenerii internaţionali.
"România este o ţară membră a Uniunii Europene, a NATO. În NATO, militarii români în teatrele de operaţii, în cicluri de câte şase luni, s-au pregătit şi au luptat. Peste 40.000 de militari şi-au făcut datoria faţă de comunitatea internaţională, de NATO. De aceea România ca ţară NATO este respectată de partenerii noştri. În Uniunea Europeană am dovedit că suntem serioşi, profesionişti. România, într-un context complicat de securitate, mai ales în regiunea de est, la graniţele ţării, dar şi în Europa, în care există foarte multă insecuritate, a dovedit că este o ţară sigură care apără 2.070 de km ai graniţei Uniunii Europene", a subliniat vicepremierul Oprea.
(S.A.)
----------
Actualizare 11:25 Grecia: Trei imigranţi au decedat în largul insulei Farmakonisi
Trei persoane, printre care un copil, au murit înecate astăzi dimineaţă în largul insulei greceşti Farmakonisi, situată la 15 kilometri de coastele turceşti, după naufragiul ambarcaţiunii care îi transporta alături de alţi 100 de imigranţi, informează agenţiile de presă ANA şi France Presse.
Garda de coastă a salvat 68 de imigranţi, alţi 29 înotând până pe insula Farmakonisi.
Din nefericire, operaţiunea de căutare a cinci persoane dispărute ieri în apropiere de insula Samos, din estul Mării Egee, nu a dat niciun rezultat până în prezent.
(S.A.)
---------
Actualizare 11:20 Aproximativ 23.000 de imigranţi sunt aşteptaţi la Röszke în acest weekend
Refugiaţii ajunşi în ţara vecină au început de sâmbătă dimineaţă să părăsească punctul de frontieră Röszke, dar numărul de noi imigranţi ce intră în Ungaria continuă să crească, au declarat corespondenţi ai agenţiei de presă MTI la faţa locului.
Vineri seară, un mic grup de bărbaţi în principal tineri au blocat autobuzele ce aşteptau să-i transporte pe migranţi la punctele de înregistrare, aşezându-se sau stând în picioare în calea vehiculelor. Migranţii au vrut să evite înregistrarea, dar au fost de acord ulterior să se urce în autobuze la indicaţiile poliţiei care comunica cu ei cu ajutorul unor interpreţi voluntari, notează MTI.
În timpul nopţii, peste 20 de autobuze au dus sute de migranţi la punctul de înregistrare din apropiere care s-a umplut până la refuz. Dimineaţa, autobuze suplimentare au fost trimise la Röszke unde numărul de migranţi continuă să crească.
Un corespondent al canalului public de ştiri M1 a declarat că sunt de aşteptat în jur de 23.000 de migranţi să sosească la Röszke în acest weekend.
La Horgos, un sat situat imediat în partea sârbă a frontierei, fluxul de migranţi s-a intensificat în ultimele zile, a declarat primarul localităţii Istvan Bacskulin pentru MTI.
La Budapesta, în jur de 2.000 de migranţi aşteptau sâmbătă dimineaţă în gara Keleti să se urce în trenurile ce aveau plecarea programată la fiecare 30 de minute în direcţia frontierei de vest a Ungariei.
O zonă de tranzit a fost creată în gară, cu zone desemnate pentru cei fără bilet, pentru migranţi bărbaţi cu bilet valabil şi pentru familii. Trenurile din Budapesta şi Gyor sunt oprite în gara Hegyeshalom de la punctul de trecere cu Austria, la cererea companiei feroviare din ţara vecină. După debarcare, migranţii îşi continuă drumul pe jos trecând frontiera cu escortă a poliţiei pentru a ajunge la Nickelsdorf unde se îmbarcă în autobuze pentru continuarea deplasării, adaugă MTI.
(S.A.)
----------
Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a criticat în termeni duri modul în care Ungaria gestionează criza imigranţilor, afirmând că măsurile luate de Guvernul Viktor Orban amintesc de perioada nazistă, potrivit unui interviu acordat revistei Der Spiegel, citat de Mediafax.
"Înghesuirea imigranţilor în trenuri, în speranţa că vor fi duşi în altă parte, aminteşte de perioada cea mai sumbră a continentului nostru", a spus Werner Faymann, referindu-se la Holocaustul practicat de nazişti în al II-lea Război Mondial.
"Respectarea drepturilor omului în funcţie de religie este un lucru inacceptabil", a adăugat Faymann.
"Premierul Viktor Orban acţionează iresponsabil catalogând aceşti refugiaţi drept imigranţi cu motivaţie economică. Orban practică o politică vizând descurajarea imigranţilor", a adăugat cancelarul social-democrat austriac.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat dur comportamentul imigranţilor musulmani, avertizând că, începând din 15 septembrie, autorităţile ungare nu vor mai tolera trecerea ilegală a frontierelor. Viktor Orban, care a propus măsuri pentru protejarea prosperităţii Europei şi a "identităţii creştine", a denunţat vineri comportamentul imigranţilor musulmani care au ocupat Gara centrală din Budapesta şi au blocat traficul rutier spre Austria. "Imigranţii au blocat gări, refuză amprentarea digitală, nu vor să coopereze cu autorităţile, refuză să meargă în centrele în care ar primi alimente, apă, unde ar putea dormi şi ar beneficia de servicii medicale... Practic, se revoltă împotriva ordinii legale din Ungaria", a acuzat Orban. "Începând din 15 septembrie, autorităţile ungare nu vor mai ierta trecerile ilegale ale frontierelor", a atras atenţia premierul Ungariei. "Din 15 septembrie vor intra în vigoare legi mai dure în domeniul imigraţiei, iar persoanele care trec ilegal frontiera vor fi arestate", a explicat premierul de dreapta al Ungariei. Orban a lăudat "activitatea remarcabilă" a forţelor de ordine ungare faţă de "imigranţii necooperanţi".
1. Faymann stie ce spune
(mesaj trimis de eu în data de 13.09.2015, 09:12)
AUustria, Germania si Ungaria erau si atunci si acum impreuna. Tot nationalisti doar ca acum sunt la un nou inceput.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2015, 10:06)
Fara a incerca o simplificare a situatiei de fapt:
Daca ceea ce afirma premierul Orban este adevarat, cu ce argumente ar putea fi criricat/judecat? Daca cineva ti-ar invada casa si nu te-ai putea apara/revolta, cum te-ai simti?.