GABRIEL RODRIGO MAXIM: "Guvernul a venit şi a luat gratuitatea studenţilor, luând din bugetul CFR circa 250 de milioane de lei"

A.P.
Miscellanea / 16 februarie 2021

"Guvernul a venit şi a luat gratuitatea studenţilor, luând din bugetul CFR circa 250 de milioane de lei"

Federaţia Sindicatelor Transportorilor Feroviari din România organizează astări un protest împotriva deciziei Guvenului de a anula gratuitatea transportului studenţilor din pricina căreia aproximativ 3000 de angajaţi din transporturi ar urma să fie concediaţi, în loc de a beneficia de două creşteri salariale anul acesta, prevăzute de Legea nr. 195/2020, potrivit unui memoriu depus de sindicalişti la Ministerul Transporturilor.

Creşterile salariale de 12%, respectiv 21,3% programate pentru 1 martie 2021 şi 1 seăptembrie 2021 sunt înlocuite de concedieri nejustificate şi un buget mai mic decât în 2021 pentru C.F.R Călători S.A., ceea ce rezultă într-un deficit uriaş pentru companie, potrivit sindicaliştilor.

Feroviarii sunt nemulţumiţi de faptul că Autoritatea pentru Reformă Ferovială (ARF) trebuia să schimbe anul acesta o treime din trenurile vechi cu trenuri noi, achiziţioneze prin fonduri europene, conform exerciţiului financiar 2014-2020.

Federaţia cere desfiinţarea ARF. Mai mult, aceştia punctează cum MT impune un preţ al biletelor mai mic decât costul real şi rute de călătorie neprofitabile pe care operatorii de transport feroviar de călători private nu vor să opereze.

Gabriel Rodrigo Maxim, preşedintele FSTFR, vicepreşedinte CSN Merdian, present la protest, a făcut următoarele declaraţii la protest:

Reporter: "Legea statului personalului feroviar. Din câte am văzut a fost prorograt termenul până în aprilie 2022, ce majorări cereţi şi de ce?"

"Prin aplicarea legii statutului personalului feroviar, Legea nr. 195/2020, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România a demonstrat şi demonstreză că sunt necesare două creşteri de salarii, una de 12% de la 1 martie şi una de 21,3% de la 1 septembrie 2021. Ar fi fără impact bugetar în 2021 faţă de 2020 aceste creşteri salariale, deoarece au scăzut cu peste 10%, numărul salariaţilor CFR Călători în 2021 faţă de 2020 şi de asemenea, de la 1 septembrie dacă s-ar aplica legea privind statului personalului feroviar în care s-ar permite să se iasă cu 5 ani mai devreme la pensie la cei care s-ar încadra, ar scadea până la 10.000 de salariaţi. Nu am înţeles de ce sunt atacuri repetate ale Guvernului României şi Ministerului Transporturilor asupra CFR Călători, cum ar fi cel de înfiinţare al ARF în 2017 şi printr-o altă inginerie la rectificarea bugetară din 2017 , după trei ani în care CFR Călători a fost pe profit s-a trecut CFR Călători de la societate profitabilă la societate neprofitabilă. În 2021 când CFR Călători urma să fie din nou o societate pe profit, Guvernul României a venit şi a luat gratuitatea studenţilor. Astfel, luând din bugetul de venituri al CFR Călători, circa 250 de milioane de lei, societatea trece pe pierderi, iar primul - ministru spune că societatăţile care se află pe pierderi trebuie să facă concedieri colective pentru a primi şi restul de compensaţie."

Reporter: "Luaţi în calcul să se ajungă la grevă cu cât statutului personalului feroviar a fost prorogat?"

"Legea privind statului personalului feroviar nemulţumeşte 50.000 de feroviari. Ei au anunţat pe Facebook că vor intra în grevă spontană. Mecanicii de locomotivă, după cele trei meeting-uri de protest de astăzi, din 24 februarie şi din 4 martie, se gândesc să intre în grevă tehnică, din cauza faptului că la sfârşitul anului 2020, trebuiau să fie achiziţionate 140 de trenuri noi, 620 de vagoane conform celor două licitaţii care s-au făcut, însă nu avem nimic. De asemenea, la începutul anului 2021 trebuiau realizate alte proiecte pe fonduri europene, pe exerciţiul financiar 2021-2027 care ar mai fi însemnat cel puţin 240 de trenuri noi, fiecare cu 4 sau 5 vagoane."

Reporter: "Având în vedere ultimele informaţii apărute în spaţiul public cu salariile mecanicilor de locomotivă de la Metrorex. Cât câştigă un mecanic cu o experienţă medie, cu vechime medie, un mecanic de locomotivă la CFR Călători sau la CFR Marfă?"

"Un mecanic de locomotivă de la CFF Marfă câştigă în jur de 2.700 de lei, iar un mecanic de locomotivă de la SNTFC Călători cu toate sporurile în jur de 3.600 de lei, mă refer la bani net în mână , nu la brut şi asta în condiţiile în care se fac ore suplimentare, pentru că este o lipsă mare de mecanici de locomotivă."

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. studentii sa-si ia mu ia inapoi , pe care o zbierau pe la concerte . nu-i normal ca toti repetentii si tomnaticii sa umble fleaura pe trenuri , si cei care platesc sa stea in picioare sau sa nu incapa de schiurile lor .

    Creatures salariului cu 35% in 2021?! Astia nu-s normali cu asa pretentii!

    eu sunt foarte multumit ca au fost scoase gratuitatile studentilor

    eu cand am facut facultatea si apoi masterul nu am avut gratuitate si am studiat bine-mersi 

    dar acum , de cand se bagase gratuitatea, de 8-9 ori mi s-a intamplat sa platesc bilet INTREG (!) si sa nu am loc pentru ca locul fusese alocat vreunui student cu bilet ....gratis! (traiasca sistemul informatic al CFR atat de ...integrat! )  

    asa ca ciocul mic cu anularea gratuitatilor la studenti!  

    Si ai naibii de plozi mai si raspundeau cu sictir in voce ca ce...ei au bilet cu loc!  

    r-ati ai naibii de plozi! Scoateti banii!  

    Nimic nu e gratis pe lumea asta!

    Doar laptele de mama e gratis!  

    1. Steie acasă studenții și să pună mâna pe carte că-s proști de bubuie .proștii cu diplomă care umblă brambura cu trenul că-i gratis. Usr iștii lui Bulai. Scursurile societății

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb