Agitaţie maximă în Libia după ce a fost anunţată capturarea fostului lider Muammar Gaddafi. Anunţul a fost făcut de un comandant al trupelor Consiliului Naţional de Tranziţie, informaţia fiind transmisă de presa de la Tripoli. "Muammar Gaddafi a fost arestat. Este rănit grav, dar încă respiră", declară Mohamed Leith, unul dintre comandanţii trupelor Consiliului Naţional de Tranziţie, afirmând că l-a văzut el însuşi pe fostul lider libian. Televiziunea Libia Liberă a afirmat că Muammar Gaddafi a fost arestat în acelaşi timp cu fiul său, Moutassim, şi cu Mansour Daou (şeful serviciilor de securitate internă) şi Abdallah Senoussi (şeful serviciilor de informaţii libiene). Anunţul privind ares-tările a fost făcut la scurt timp după ce autorităţile de tranziţie libiene au afirmat că sunt pe punctul de a prelua controlul complet asupra oraşului Sirt. Din acest moment, ştirile au scăpat de sub control, la fel cum s-a întâmplat şi atunci când s-a anunţat moartea unuia dintre fii liderului libian, iar la două zile acesta a fost văzut oferind declaraţii pentru presa internaţională.
Un comandant al CNT a declarat că liderul libian respira cu dificultate în momentul arestării. Surse citate de Corriere della Sera susţin chiar că fostul lider libian ar putea fi pe moarte. Potrivit Al Arabiya, Gaddafi a fost preluat imediat de o ambulanţă, dar starea sa este foarte gravă. Al Jazeera transmite că Gaddafi a murit la Sirte. Potrivit CNN, Gaddafi a fost trimis de la Sirte la Misrata, unde ar fi fost declarat mort. Reuters spune că Gaddafi a murit din cauza rănilor. Fără să mai aştepte o confirmare oficială, oamenii au ieşit în stradă în mai multe oraşe libiene şi au început să sărbătorească. Ultimul mesaj al lui Gadda-fi, difuzat de o televiziune cu sediul în Damasc, este elocvent pentru îndârjirea cu care acesta a refuzat să se predea: " Nu le mai rămân decât războiul psihologic şi minciunile. Au spus recent că a fost văzut Gaddafi într-un convoi spre Niger. Câte convoaie de contrabandişti, de mărfuri şi de oameni intră în deşert în fiecare zi, spre Sudan, Ciad, Mali sau Algeria? Ca şi cum ar fi prima oară când un convoi traversează spre Niger. Ei vor să vă slăbească moralul. NATO va fi învinsă, deoarece capacităţile sale materiale nu îi permit să continue intervenţia. Suntem pregătiţi la Tripoli şi peste tot să intensificăm atacurile împotriva şobolanilor şi mercenarilor, care sunt o bandă de câini".
Autoproclamat "regele regilor tradiţionali din Africa", "Ghidul", aflat la putere timp de 42 de ani, Gaddafi a fost considerat decanul şefilor de stat africani. Născut într-un cort de beduin în deşertul Syrte în 1942, colonelul Gaddafi, fiu de păstor din tribul Gaddafa, a primit o educaţie riguroasă înainte de a intra în armată în 1965. La vârsta de 27 de ani, la 1 septembrie 1969, el îi înlătură de la putere pe vechii regi Idriss, fără vărsare de sânge. În 1977, el proclamă "Jamahiriya", pe care o defineşte ca un "stat al maselor" care guvernează prin intermediul comitetelor populare alese şi îşi atribuie singur titlul de "Ghid al revoluţiei". A şocat lumea prin stilul său de viaţă, ţinutele sale tradiţionale, modul său excentric de a exercita puterea. În anii "90, Gaddafi pledează pentru înfiinţarea "Statelor Unite ale Africii". Ales la conducerea Uniunii Africane (UA) la începutul lui 2009, Ghidul Jamahiriya libiene a dat tonul preşedinţiei sale cerându-le omologilor săi să-l numească de acum "Regele regilor tradiţionali ai Africii", după ce a fost "învestit" de liderii tradiţionali în Libia. După un an haotic, în care luările sale de poziţie disonante au afectat imaginea instituţiei, liderul libian îi cedează locul preşedintelui din Malawi. În 2003, spre surpriza lumii întregi, el anunţă destructurarea programelor sale secrete de armament. Recunoaşte responsabilitatea ţării sale în atentatele împotriva unui avion american deasupra Lockerbie, în Scoţia (soldat cu 270 de morţi în 1988), a unui avion francez în Niger (170 de morţi în 1989) şi plăteşte indemnizaţii familiilor victimelor. Mizând pe uriaşele resurse de petrol, el reuşeşte în 2008 să pună capăt trecutului său cu Italia, obţinând scuze şi despăgubiri din partea Romei pentru perioada colonială. Averea lui Gaddafi este estimată la aproximativ 120 de miliarde de dolari.
1. unele completari...
(mesaj trimis de C.D. în data de 21.10.2011, 16:30)
Ghadafi a disparut din istorie din cauza petrolului libian pe care l-a aparat cat si cum a putut. Petrol ,ce i-a permis formarea acelui fond de investitii ,in valoare de 63 miliarde dolari. Opus FMI. Ca si in 1989 ,situatia se repeta ! Rusine NATO ,aceasta organizatie anacronica ,sub egida caruia Franta si Anglia au omorat libieni ,in numele nu stim carei democratii. Cineva afirma ca tara se va indrepta spre o islamizare rapida. Vom vedea. Libienii adevarati , nu bandele de libieni manipulati si instruiti de SAS sau alte organizatii similare se vor trezi in curand. Regretandu-l pe cel care le-a asigurat un trai decent asa cum il regreta acum multi romani pe N.Ceausescu. In ce-l priveste pe Sarkozy, atribuirea ratingului de4 tara ,de la AAA la AA- de catre unele agentii de rating Frantei, ni se pare cea mai mare razbunare postuma a fostului sef de stat libian. Si aceasta este inceputul pentru actualul sef de stat francez. Il asteapta o infrangere programata de catre cine trebuie,in viitoarele alegeri prezidentiale! Dupa ce a fost folosit, orice instrument politic este aruncat la lada de gunoi a istoriei. ! Aviz tuturor posdecembristilor parlamentari. Din opozitie sau de la putere. Scadenta vine in mod sigur. La timp. Pentru jucatori, albe ca zapada sau parteneri de coalitie. Si poate fi ,in mod sigur, din datele noastre , foarte dura!