GAFE LA GALA CONCURSULUI "CONDUS DE RANDAMENT" Sobolewski se crede la Oscar

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2017

Sobolewski se crede la Oscar

"Like the Oscars night" (n.r."ca la Oscar"), a fost remarca pe care, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, a făcut-o în momentul în care, la Gala pentru acordarea premiilor concursului "Condus de Randament", organizatorii au anunţat locul patru, dar l-au invitat în scenă pentru a-l premia pe participantul situat pe locul al treilea. Mai mult decât atât, aceştia au încurcat şi premiile, astfel încât, celui ce a ocupat locul al treilea i-a fost acordat, iniţial, premiul ce ar fi trebuit să fie dat locului patru.

În urmă cu aproape cinci luni, BVB a lansat concursul de tranzacţionare "Condus de Randament", câştigătorul urmând să primească o maşină Dacia Duster. Perioada de desfăşurare a concursului a fost cuprinsă în intervalul 17 octombrie 2016 - 17 februarie 2017, clasamentul final fiind dat de randamentul obţinut de participanţi. Una dintre condiţiile principale pentru calificarea în concurs a fost realizarea unei valori totale a cumpărărilor de minimum 30.000 lei, excluzând comisioanele de tranzacţionare.

Câştigătorul concursului este Ionel Popescu, de 37 de ani, din Bucureşti, care în patru luni de tranzacţionare a obţinut un randament de 30,34%.

Ocupantul locului al doilea, a avut un randament de 24,13%, iar cel situat pe locul al treilea, de 24,01%. Primii zece concurenţi au avut randamente de peste 15% şi aproape 50 de concurenţi au obţinut randamente de două cifre, în doar patru luni.

Rezultatele spectaculoase au fost înregistrate în contextul unei creşteri continue a pieţei autohtone, pe întreaga perioadă de desfăşurare a concursului. În aceste condiţii, ne întrebăm cum ar fi arătat festivitatea de premiere dacă, în această perioadă, piaţa s-ar fi aflat pe un trend descendent. Probabil că, ocupantul locului întâi ar fi fost cel care a suferit cea mai redusă pierdere.

Deşi, în mai 2016, Consiliul Bursei a anunţat că a aprobat modificarea Codului BVB cu privire la operaţiunile de vânzare în lipsă şi cumpărare în marjă, aceste operaţiuni nu sunt utilizate, pe piaţa noastră. Oricum, în regulamentul concursului nu era specificat nimic despre posibilitatea utilizării acestor metode.

Astfel, investitorii nu pot câştiga decât când piaţa creşte, în situaţia scăderii, aceştia trebuind fie să înregistreze pierderi, fie să iasă din piaţă.

Acest lucru a fost subliniat, în mod involuntar, de către preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), Laviniu Beze, care a spus: "Nu numai că toţi premianţii au obţinut randamnete deosebite, dar, în această perioadă, indicele BET al BVB a crescut cu peste 12%. Practic, dacă nu făceaţi mare lucru şi doar vă uitaţi un pic pe bursă şi copiaţi un indice, ceea ce e primul pas în investiţia pe bursă, aveaţi sansa ca în câteva luni să vă şi educaţi puţin şi să aveţi un randament de 12%".

Declaraţia preşedintelui AIPC nu a rămas nesancţionată de către oficialii bursei. Preşedintele BVB, Lucian Anghel, a declarat: "Acest concurs s-a încheiat undeva în luna februarie, deci, practic nu a fost prinsă întreaga creştere. După cum s-a menţionat aici, poate părea relativ simplu - stăteam cu mâinile în sân şi ar fi trebuit să avem 12% randament (n.r. dacă urmăream indicele), ceea ce nu e adevărat, fiindcă acest concurs s-a încheiat, aşa cum am spus, undeva prin februarie, deci nu s-a prins întregul trend de creştere. Trebuie să luăm în calcul că aceste performanţe sunt absolut fabuloase".

Preşedintele BVB a mai transmis, specificând că se adresează instituţiilor media: "România, în ultimii cinci ani, a avut constant randamente pozitive, în euro. Nu îmi amintesc o piaţă care să fi avut randamente constante pozitive totale, incluzând şi dividendele, timp de cinci ani, în fiecare an fiind pe plus. Cei care au investit au rămas pe plus (...) comparând cu celelalte pieţe nu numai din regiune, ci şi pe plan mondial, deci este o performanţă (...)"

Însă, randamentele nu dau întreaga imagine a performanţei unei pieţe, un alt element foarte important fiind volumul de tranzacţionare.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni efectuate pe Segmentul Principal al bursei a fost, pentru perioada menţionată de preşedintele BVB de: 6,7 milioane euro, pentru 2012, 10,1 milioane euro, pentru 2013, 11,7 milioane euro, pentru 2014, 7,9 milioane euro, pentru 2015, şi 8,1 milioane euro, pentru 2016.

Prin urmare, randamentele mari ale pieţei nu au fost susţinute de volume pe măsură şi în apreciere, ceea ce ar fi indicat o creştere sănătoasă. Mai mult decât atât, aceste randamente au apărut în contextul în care majoritatea emitenţilor mari de la BVB sunt companii în care statul este acţionar majoritar, ce activeză în domenii strategice pentru economia naţională, deţinând poziţii de monopol. Astfel, partea legată de dividende, pe care pedalează atât de mult oficialii bursei, este datorată în mare măsură statului.

Prin urmare, cu toate că piaţa de capital românească pare să ofere cu adevărat oportunităţi foarte bune, investitorii nu stau la coadă pentru a cumpăra titluri listate la BVB. Astfel, cea mai mare problemă nu pare să fie piaţa în sine, ci se găseşte, mai degrabă, în curtea instituţiilor care se ocupă de administrarea sa. Practic, acestea au un produs de calitate, din care nu reuşesc să vândă decât foarte puţin.

Finalul Galei "Condus de Randament" i-a aparţinut tot directorului general al BVB, care a încheiat spunând "this is the greatest stock exchange in South Eastern Europe" (n.r. aceasta este cea mai tare bursă din Sud Est-ul Europei).

Cel puţin Ludwik Sobolewski se pricepe la vorbe, care iau ochii publicului şi se pare şi acţionarilor BVB, care se gândesc la prelungirea mandatului directorului general, în ciuda faptului că performanţele sale nu au fost "de Oscar".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sobolevski este singura persoana din emisfera nordica care poate sa sustina ca bvb este cea mai tare bursa din sud estul

    Europei. Ineptii mai mari nu cred ca s-au auzit vreodata pe aceste meleaguri. 

    Vreti nu vreti concursul a fost un SUCCES. Din partea voastra nu merita un articol pozitiv. Pentru sustinerea bvb, ca asta ar trebui sa faceti nu cancan, candidati cu succes la Zmeura de Aur!

    1. Un succes demn de tabloide gen cancan si Libertatea. Astia mai dadeau masini daca le cumparai. Aaaa...daca acest concurs aducea 1000 de investitori atunci da. Cati dintre cei inscrisi in concurs au fost noi investitori atrasi pe piata?

      Nu cred ca scopul principal a fost deschiderea de noi conturi. Promovarea a fost făcută pe site-ul bvb și mai puțin în media. Mai mult decât atât, puțin probabil că un investitor nou putea obține un astfel de randament. Importante sunt mesajul și atitudinea. În concluzie rămâi pe click și libertatea, la bursa e puțin mai greu.

      Nu ai citit materialele ref concurs. Daca o vei face vei observa ca exact asta a fost scopul. Sa aduca investitori noi. Dar e bine macar ca baietii astia cu crucisatorul isi au laudatorii lor..cancan

    Sa fie publicate tranzactiile castigatorului ! Sa invete si ceilalti novici din experienta concursului !

    Cea mai tare bursa ! Un nou indicator taria bursei !

    Ce articol mizerabil! Incepand de la titlul gretos, pana la ultimul rand care, ce sa vezi, este tot o critica adusa lui sobolewski. In loc sa se promoveze piata de capital, faceti un cancan de doi bani. Ma intreb, oare voi care scrieti mizeria asta, ati reusit acei 12% pentru care "doar trebuia sa copiezi indicele"?

    1. Corect. Subscriu. După cum spune ch iar autorul "un produs de calitate" greu vandabil mai ales ca te ajuta și presa asa zisa de specialitate...

    Ziarul "Bursa" ce face pentru promovarea pietei de capital si/sau pentru educatia financiara? Sa faci bascalie si sa critici este foarte usor!!!

    Ce organigrama bizara: cu vreo 9 directori, din care doi sunt general adjunct si vreo 6 sefi de compartiment; Cum naiba sunt mai multi directori decat departamente subordonate?!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb