GAIL TVERBERG, CERCETĂTOR: 2016 pare că va fi un an mult mai rău decât 2008

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 11 ianuarie 2016

2016 pare că va fi un an mult mai rău decât 2008

Previziuni: preţul petrolului ar putea să scadă la 10 dolari barilul, generând falimente

Problemele create de încetinirea economiei mondiale vor fi mai pronunţate anul acesta decât în 2015, în condiţiile în care se vor menţine problemele de creştere ale Chinei, iar alte ţări producătoare de materii prime (Brazilia, Africa de Sud, Australia) se confruntă cu recesiunea, conform Zero Hedge, care prezintă previziunile doamnei Gail Tverberg, cercetător la Our Finite World.

În opinia acesteia, 2016 pare că va fi un an mult mai rău decât 2008, din perspectivă financiară. Mai mult, spune Gail Tverberg, deşi problemele par similare celor din 2008, de această dată guvernele nu vor mai interveni pentru soluţionare.

Cercetătorul citat de Zero Hedge anticipează că vom asista la fluctuaţii importante ale valutelor, dat fiind că ţările încearcă să-şi devalorizeze monedele ca să obţină avantaje pe pieţele mondiale.

"Arabia Saudită ar putea decide să-şi devalorizeze moneda, ca să aibă beneficii din vânzările de ţiţei", afirmă Gail Tverberg, aducând în atenţie o altă problemă majoră a anului curent: preţul petrolului. Domnia sa anticipează că preţul ţiţeiului ar putea să scadă la 10 dolari barilul sau chiar mai puţin, în condiţiile în care pare că spaţiile de depozitare a acestei materii prime vor deveni o problemă, lipsa lor putându-se resimţi în următoarele trei luni.

Într-o asemenea situaţie, dacă sistemul nu mai are capacitatea să absoarbă producţia, preţurile gazelor naturale şi ale electricităţii pot scădea sub zero, conform doamnei Tverberg, care menţionează: "Nu este clar dacă preţul petrolului poate să scadă sub zero, însă poate să coboare foarte mult. Chiar dacă am putea evita problema lipsei locurilor de stocare a ţiţeiului brut în 2016, vom putea avea astfel de probleme în 2017 sau 2018".

Gail Tverberg avertizează că declinul preţului petrolului va cauza numeroase probleme. Mai întâi, spune domnia sa, vor apărea incapacităţi de plată atât în rândul companiilor petroliere, cât şi în cel al furnizorilor pentru industria ţiţeiului. Drept urmare, vor apărea disponibilizările din industria petrolieră, conform previziunilor sale.

Gail Tverberg mai spune că o altă problemă va fi, anul acesta, inflaţia negativă, care va face mai grea rambursarea datoriilor. "Incapacităţile de plată vor crea probleme majore în 2016. Aşteptăm să intre în faliment companie după companie din cauza preţurilor materiilor prime reduse. Problemele acestor societăţi s-ar putea răspândi în economie, ca întreg. Aceste companii vor face disponibilizări. Datoriile lor nu vor fi plătite pe deplin, ceea ce va genera probleme băncilor, asiguratorilor şi fondurilor de pensii. Chiar şi companiile de electricitate ar putea fi afectate, dacă furnizorii lor vor intra în faliment, iar clienţii nu vor mai putea să-şi achite datoriile", menţionează Gail Tverberg.

Cercetătorul citat declară că am putea asista şi la declinul preţurilor activelor, precum acţiunile şi terenurile unde sunt produse materiile prime. Mai mult, Gail Tverberg susţine că guvernele unor ţări exportatoare de petrol ar putea intra în colaps, dacă preţurile materiilor ajung la un nivel prea scăzut.

Gail Tverberg mai consideră că numeroasele probleme din 2016 ar putea cauza plăţi mari pe segmentul derivatelor, ceea ce ar putea genera falimente în rândul instituţiilor financiare, aşa cum s-a întâmplat în 2008. "Ca să prevină astfel de situaţii, cele mai multe guverne ar putea să vrea să transfere cea mai mare parte a pierderilor din derivate şi incapacitatea de plată a datoriilor către părţi private", avertizează cercetătorul.

Concluzionând, Gail Tverberg anticipează că, în mod cert, "intrăm într-o perioadă îngrijorătoare".

Gail Tverberg: "Creşterea economiei Chinei încetineşte şi ne putem aştepta la menţinerea ritmului lent pe viitor. Creşterea Chinei a fost finanţată de o expansiune imensă a datoriei. Rambursarea acestei datorii pare că va fi o problemă. Drept urmare, băncile ar putea intra în colaps dacă nu-şi vor putea transfera problemele către acţionari sau deponenţi.

Guvernele vor fi afectate, de asemenea, întrucât se vor scumpi împrumuturile şi va fi mai dificilă colectarea veniturilor din taxe. Multe guverne ar putea intra în incapacitate de plată din acest motiv".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Zero Hedge are o rata aproape de zero in prognoze. De prin 2011 avertizeaza despre apocalipsa.

    1. Si ti se pare ca Apocalipsa a intirziat?!

      Mai gandeste-te! 

    Nimic fundamentat. Titlu mare, sperie lumea fara nicio analiza sau opinie pertinenta.

    Peste 2 saptamani se schimba la 360 grade ... si tot asa. aveti si voi o parere a voastra ? sau macar citati si voi pe cineva mai de incredere, nu pe GilDobrica asta care repeta stiri bomba ca la realitatea.tv. 

    deci suntem saraci ca sa scumpit petrolul, suntem saraci ca se ieftineste petrolul.

    1. drags Raudemare. Cieste comunicatul Agerpres unde scrie ca Austria a primit penteu cele 31.5 procente 409 milioane euro dividends. Aceasta a fost insa penteu toti actionarii, varsamantul fiind 114% din castigul de 357 milioane al OMV. Daca Petrom a castigat aprox 600 milioane in acelasi an, atunci cat valoreaza OMV exclusive Petrom, cum frumos este aratat in raportul financial....

    Este competitie mondiala!Asta trebuie inteles!!!Tarile bogate si civilizate, vor fi si mai bogate, s-au restructurat la timp, au investit masiv in R&D...Biata Romania, colonie economica, se va zbate mult timp de acum inainte in saracie si mizerie!!!

    In sfarsit o veste buna " Guvernele nu vor mai intervenii pentru solutionare" .

    Nu mai au solutii, nu mai au bani, nu mai pot baga mizeria sub pres din 2007 tot asta fac. 

    De ce sa existe o companie care nu se adreseaza nimanui in Democratie?

    Compania de extragerea Aurului a fost inchisa ca nu a fost rentabila atunci celelante companii de ce sa nu fie inchise " Prea mare sa fie inchisa" nu exista daca se respecta legile democratiei. 

    Uitati-va la Baltic Dry Index, a scazut la nivelul de la sfarsitul lui 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb