Cea mai modernă creşă din municipiul Galaţi este pregătită să îşi primească primii prichindei după reabilitare. Proiectul privind refacerea completă a clădirii care găzduia de ani buni Creşa nr.36 a fost finalizat. Modernizarea a costat aproape 3 milioane de lei, iar banii au venit din fonduri europene.
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat: "Susţinem copiii de la primii paşi în viaţă şi le oferim cele mai bune condiţii. Creşa nr. 36 s-a schimbat foarte mult, a devenit o clădire modernă, prietenoasă cu mediul, plină de culoare şi abia îi aşteptăm pe cei mici să îi treacă pragul. Avem în derulare un proiect similar şi la celalată creşă din oraş şi ne dorim chiar să construim noi creşe".
Astfel, la Creşa nr. 36 s-au realizat lucrări de termoizolare, finisajul exterior fiind realizat din HPL (material obţinut din aşchii lemnoase în proporţie de 70% şi răşini termorezistente în proporţie de 30%) în diferite culori. La partea vitrată, tâmplăria din PVC a fost înlocuită cu tâmplărie de lemn stratificat cu geam termoizolant. De asemenea, s-a realizat înlocuirea tâmplăriei interioare şi finisarea pardoselii şi s-au făcut lucrări la instalaţiile termice şi climatizare. Prepararea apei calde menajere se realizează cu un boiler şi cu panouri solare amplasate pe acoperişul terasei necirculabile. Corpurile de iluminat existente au fost înlocuite cu corpuri de iluminat de tip LED, au fost instalate corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă şi s-au amplasat 2 turbine eoliene verticale. S-au realizat şi lucrări de rezistenţă, zugrăveli, tencuieli şi alte finisaje. A fost montat un sistem de supraveghere antiefracţie şi control acces, în vederea asigurării pazei şi protecţiei imobilului.
"Implementarea proiectului «Creşterea performanţei energetice şi reabilitare termică Creşa nr. 36» contribuie la reducerea costurilor cu încălzirea clădirii pe perioada de iarnă, reducerea costurilor cu climatizarea în perioada caniculară, reducerea consumurilor de energie termică, electrică şi a emisiilor de gaz cu efect de seră şi creşterea numărului de clădiri publice cu o clasificare mai bună a consumurilor energetice", se arată în informarea trimisă de Primăria Galaţi.
Proiectul a prevăzut măsuri de intervenţie care conduc la scăderea emisiilor echivalent CO2 (kgCO2/m2/an), cu 63,15% faţă de situaţia iniţială. Măsuri de intervenţie conduc la reducerea consumului anual specific de energie primară (utilizând surse regenerabile) (KWh/m2/an), cu 70,74% faţă de situaţia iniţială. Măsurile de intervenţie duc la reducerea consumului anual de energie primară folosind surse regenerabile (kWh/an) cu 38.400 kWh/an, faţă de situaţia iniţială.
Primăria Galaţi a mai transmis: "Obiectivele specifice ale proiectului contribuie la realizarea obiectivului general al priorităţii de investiţii 3.1, operaţiunea B, respectiv se pliază pe «Obiectivele strategice de dezvoltare ale municipiului Galaţi 2015-2020», sub următoarele aspecte: facilitarea şi creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice, prin sprijinirea trecerii la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele, prin susţinerea producţiei de energie din surse regenerabile, măsurilor de eficienţă energetică, introducerea tehnologiilor de tip smart".
Valoarea totală a proiectului a fost de 2.951.400,65 lei, din care valoarea sumei nerambursabile de 2.407.512,10 lei, diferenţa de 543.888,55 lei reprezentând contribuţia proprie asigurată de bugetul local al Primăriei municipiului Galati. Perioada de implementare a proiectului a fost stabilită pentru 50 de luni, respectiv între 9 mai 2017 şi 30 iunie 2021.
Unitatea are aprobate un număr maxim de 77 de locuri, dar având în vedere măsurile specifice din pandemie unitatea va funcţiona deocamdată cu un număr de 42 de locuri până la noi dispoziţii legale.
În prezent mai este în derulare un proiect similar cu fonduri europene şi pentru modernizarea Creşei nr. 1, în valoare de aproximativ 2,7 milioane de lei.