Galaţiul marchează o nouă premieră în domeniul sănătăţii. Este vorba despre dotarea spitalelor aflate în subordinea Consiliului Judeţean, respectiv Spitalul Judeţean, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul TBC, Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor şi Spitalul Municipal Tecuci, cu roboţi pentru dezinfecţia saloanelor şi a sălilor de operaţii.
De altfel, primele aparate au sosit deja la Spitalul Judeţean. Odată puşi în funcţiune aceşti roboţi vor reuşi să scurteze de aproape 25 de ori timpul de igienizare a unei săli de operaţie. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, aceşti roboţi sunt unici în Regiunea Moldovei.
"De la 3 ore la doar 7 minute. Atât durează de astăzi igienizarea unei săli de operaţie cu ajutorul unuia dintre cei mai performanţi roboţi de dezinfecţie din lume. Adică mai repede şi mai bine, sala de operaţie putând fi folosită în condiţii de siguranţă în doar câteva minute. Iar cu ajutorul ultravioletelor de tip UV-C, noul robot distruge în doar câteva minute bacteriile, virusurile şi alte tipuri de microorganisme, inclusiv coronavirusul şi bacteriile rezistente la antibiotice. Poate fi controlat de pe tabletă sau telefon şi este dotat inclusiv cu senzori care detectează prezenţa persoanelor în raza de acţiune, pentru a evita orice expunere greşită. Roboţii cu ultraviolete vor fi folosiţi pentru dezinfecţia zonelor vitale ale spitalului - blocul operator şi blocul de naşteri, precum şi în secţia de neurochirurgie, acolo unde un salon poate fi dezinfectat, în medie, cu noul robot, în mai puţin de 10 minute, faţă de 4-5 ore cu vechile dispozitive", informează reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi.
Noii roboţi fac parte din cele peste 300 de echipamente de dezinfecţie, decontaminare şi sterilizare cu care am dotat Spitalul Judeţean.
"De altfel, toate spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Galaţi vor avea astfel de echipamente, în cadrul unei investiţii cu fonduri europene de peste 36 de milioane de lei", anunţă Costel Fotea.
• Tehnologie modernă pentru combaterea infecţiilor nosocomiale
Consiliul Judeţean desfăşoară ample achiziţii de aparate de ultimă generaţie pentru combaterea infecţiilor nosocomiale.
De exemplu, pe 12 februarie, au mai ajuns la Spitalul Judeţean alte 90 de echipamente moderne care vor fi folosite pentru a dezinfecta toate spaţiile din spital - saloane, cabinete medicale, secţia de terapie intensivă, săli de operaţie şi de tratament.
"Sunt sisteme moderne de biodezinfecţie prin nebulizare sau cu ajutorul aburului, care distrug inclusiv acele bacterii rezistente la antibiotice. Mai mult, unele echipamente, cum sunt cele de dezinfecţie cu ajutorul aburului, pot fi folosite inclusiv în spaţiile în care există pacienţi. Printre echipamentele livrate, se află şi o cameră mobilă de izolare, care poate fi amplasată în orice zonă a spitalului. Ea este destinată pentru izolarea pacienţilor care prezintă simptome ale unei boli infecţioase, pentru a împiedica răspândirea bolii, fiind dotată cu cele mai performante filtre pentru curăţarea aerului", informează Consiliul Judeţean.
În total, în perioada următoare, la Spitalul Judeţean vor ajunge şi alte 230 de echipamente pentru dezinfecţie, sterilizare, decontaminare şi igienă.
Anul acesta, Consiliul Judeţean a anunţat că a rezervat pentru domeniul sănătăţii 12% din bugetul total al judeţului.