Galon, GTC: Situaţia de pe piaţa imobiliară este mai gravă decât pare

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 18 mai 2012

Situaţia de pe piaţa imobiliară românească este mai gravă decât pare, retailul şi rezidenţialul sunt afectate de lipsa cumpărătorilor, iar pe segmentul de birouri "se învârt" aceleaşi companii dintr-o clădire în alta, fără să apară chiriaşi noi, a declarat Shimon Galon, şeful dezvoltatorului GTC. "În retail, în oraşele secundare, vânzările sunt de 10 euro pe coş, în supermarketuri sau hipermarketuri. Oamenii nu cumpără, cumpărătorii nu vin în centrele comerciale. Pe piaţa rezidenţială, degeaba avem Prima Casă sau TVA de 5%, nu se vinde aproape nimic. Oamenii nu îşi cheltuiesc banii, ori nu îi au, ori dacă îi au aşteaptă schimbări, să mai scadă preţurile sau stabilitate. Pe office nu sunt companii nou venite pe piaţă ca în anii trecuţi, toată lumea se mută dintr-o clădire în alta. Este o piaţa aparent a proprietarilor, dar doar pe hârtie", a spus Galon, citat de Mediafax.

GTC deţine în România atât proiecte rezidenţiale şi birouri, în Bucureşti, cât şi centre comerciale la Arad, Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău.

"Cel mai greu merge mall-ul din Suceava. Locuinţe mai avem vreo 280 de unităţi din 910 în Rose Garden (în zona Colentina, n.r.) şi 200 din 300 construite în Felicity (nordul Bucureştiului, n.r.). Acest an merge prost, vindem cam 3-4 locuinţe pe lună, ceea ce nu e bine. Oamenii nu au încredere în viitorul lor din cauza instabilităţilor politice şi economice", a adăugat Galon.

Cea mai ieftină locuinţă vândută de GTC are două camere şi costă 55.000 de euro, jumătate din preţul din 2008.

Galon spune situaţia nu se va îmbunătăţi dacă autorităţile nu vor lua măsuri de stimulare a consumului.

"Fără o schimbare dramatică în economie nu vor fi bani pentru a cumpăra case, mâncare sau maşini. Va dura mult timp pentru acest lucru. Pe de altă parte criza a curăţat piaţa de neprofesionişti, dar gata, s-a terminat cu asta, acum trebuie să începem să dezvoltăm. Pentru a dezvolta însă ai nevoie de bani în buzunar pentru că băncile nu vor să finanţeze proiecte imobiliare", a precizat Galon.

El conduce unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari de pe piaţa locală.

În următoarele două luni GTC vrea să înceapă construcţia unui nou imobil de birouri, Ana Tower, dezvoltat în parteneriat cu omul de afaceri George Copos. "Am obţinut autorizaţia de construcţie recent, iar în 2 luni vrem să fim pe teren. Investiţia este de circa 60 milioane de euro, iar până la începerea construcţiei cred că vom avem 30% din suprafaţa de 32.000 metri pătraţi închiriată deja", a menţionat Galon.

GTC a mai construit în România imobilele Europe House şi America House, ambele vândute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb