Garanti Bank estimează pentru anul viitor încetinirea ritmului de creştere economică

Luciana Bănică
Bănci-Asigurări / 6 decembrie 2016

Garanti Bank estimează pentru anul viitor încetinirea ritmului de creştere economică

Garanti Bank estimează pentru anul viitor încetinirea ritmului de creştere economică, astfel că, în 2017 este anticipată o creştere a produsului intern brut de până la 3,7%, în contextul în care se aşteaptă ca evoluţia consumului să revină la nivelul avut înainte de stimulente (reducerea TVA-ului în iunie 2015, şi în ianuarie 2016, precum şi creşteri salariale în sectorul public), potrivit unui comunicat remis Redacţiei.

Conform sursei citate, totuşi, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al Garanti Bank, corespunzător celui de-al treilea trimestru, PIB-ul a crescut în primele nouă luni ale anului cu 4,9%, puternic impulsionat de consum.

În ceea ce priveşte producţia, sectorul serviciilor, în mod special IT-ul şi activităţile de consultanţă şi suport în afaceri, se aşteaptă să rămână motorul de creştere economică, în condiţiile în care acest sector a avut o creştere bună pe parcursul celorlalte trimestre.

Potrivit raportului menţionat anterior, se estimează ca inflaţia anuală să crească de la -0.4% (octombrie), la 2% până la finalul anului viitor, în timp ce inflaţia de bază ar putea rămâne la 1.2% în 2017. În acest context, Garanti Bank preconizează că Banca Naţională a României va implementa o primă majorare a ratei dobânzii abia în 2018, atunci când inflaţia se aşteaptă să crească peste ţintă. Între timp, Garanti Bank estimează ca BNR va menţine rata dobânzii cheie la nivelul de 1.75%, pe tot parcursul anului 2017, se arată în comunicat.

Potrivit specialiştilor Garanti Bank, fundamentele macro ale României rămân puternice. Totuşi, există două riscuri pe termen scurt avute în vizor: creşterea deficitului bugetar anul viitor, determinat de factori precum creşterea salariilor din sectorul public, dar si alte masuri planificate pentru 2017 şi incertitudinile legate de schimbările legislative, care ar putea impacta sistemul financiar.

Pentru sistemul bancar, principalele riscuri sunt legate de legea dării în plată şi cea de conversie a creditelor în franci elveţieni, care se află acum la stadiul de revizuire. Impactul general al acestor legi, însă, ar fi oricum mai mic decât în cazul altor ţări, potrivit raportului macroeconomic al Garanti Bank.

Cu toate acestea, agenţiile de rating consideră în continuare România ca fiind o ţară stabile, arată raportul băncii.

"Fiecare an vine cu noi provocări, atât pentru economia globală, cât şi pentru cea locală. 2016 nu este o excepţie din acest punct de vedere. Cel mai important aspect, însă, este acela că România îşi păstrează echilibrul şi continuă să se dezvolte şi să atragă investiţii. Întrevedem, astfel, rezultate pozitive în viitorul apropiat", declară Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România.

Al treilea trimestru a însemnat în acelaşi timp o stagnare a activităţii de creditare, precizează specialiştii Garanti Bank în raport, împrumuturile crescând cu 0.8% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajustându-se la efectele variaţiilor cursurilor valutare.

Investiţiile în economie au început să crească anul acesta, iar banca se aşteaptă ca acest trend să continue şi în viitor. Apetitul pentru împrumuturile acordate sectorului imobiliar al companiilor este încă scăzut, dar preţurile în această zonă au început să crească, ceea ce înseamnă că şi cererea ar trebui să crească, arată raportul băncii.

Ȋn acelaşi timp, specialiştii Garanti Bank sunt de părere că perspectivele pentru creditele pentru populaţie în 2017 sunt unele bune, mai ales dacă propunerea de a extinde programului Prima Casă cu cinci ani trece de Parlament.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) şi Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).

Garanti Bank este deţinută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb