Volumul garanţiilor acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a crescut, anul trecut, cu peste 37%, la aproximativ 703 milioane euro, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Pe lângă activitatea propriu-zisă, FNGCIMM a derulat, în numele şi contul statului, şi o serie de programe guvernamentale (neincluzând Programul Prima Casă), a căror valoare s-a situat, în anul 2012, la un nivel de circa 176 milioane euro.
Comparaţia anilor 2012 şi 2011, din perspectiva numărului de IMM-uri beneficiare de garanţii, a indicat o creştere de circa 12%, res-pectiv la aproximativ 11.000 de IMM-uri garantate în anul 2012, dovadă şi a gradului ridicat de penetrare şi de cunoaştere a activităţii Fondului de către mediul de afaceri din România, se arată în comunicatul citat.
Performanţa fondurilor de garantare, atât la nivel european, în cadrul AECM (Asociaţia Europeană a Fondurilor Mutuale), cât şi la nivel mondial, se stabileşte şi pe baza numărul de locuri de muncă susţinute pe seama garanţiilor emise, potrivit reprezentanţilor Fondului: "Numai în anul 2012, Fondul a susţinut, indirect, un număr de circa 145.000 de locuri de muncă".
"Gestiunea corectă şi prudentă a activităţii FNGCIMM a permis ca, pe fondul unei deteriorări a calităţii creditului neguvernamental în decursul anului 2012, să diminuăm volumul plăţilor efectuate în baza intrării în default a creditelor garantate de către Fond şi, ceea ce este mai important, să generăm un profit net de circa 27 milioane lei, cel mai ridicat nivel din întreaga activitate a instituţiei" au mai adăugat reprezentaţii FNGCIMM .