Gartner identifică cinci tehnologii care vor transforma viitorul digital al companiilor

T.B.
Companii / 21 septembrie 2023

Gartner identifică cinci tehnologii care vor transforma viitorul digital al companiilor

Analiştii au discutat despre tendinţele tehnologice din mediul enterprise în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo 2023 desfăşurat la Gold Coast în perioada 11-13 septembrie, se arată într-un comunicat al Gartner, remis redacţiei.

Gartner a evidenţiat cinci tehnologii care vor transforma viitorul digital al organizaţiilor. Acestea includ oameni digitali, comunicaţii prin satelit, dispozitivele IoT ambientale de dimensiuni minuscule, securitatea computaţională şi roboţi autonomi, se mai arată în comunicat.

În cadrul discursului său de la Gartner IT Symposium/Xpo, Nick Jones, Distinguished VP Analyst la Gartner a declarat: "Toate aceste cinci tehnologii au potenţial de transformare şi ar trebui analizate acum datorită sferei lor extinse de aplicare şi capacităţii de a permite dezvoltarea de noi modele de afaceri sau de noi capabilităţi semnificative. Totuşi, definiţia fiecărei tehnologii disruptive este diferită, aşa că evaluaţi-le din perspectiva unică a organizaţiei dumneavoastră şi din cea a impactului lor potenţial. Apoi luaţi în considerare noile oportunităţi de afaceri oferite de fiecare tehnologie în parte, precum şi de utilizarea combinată a acestora", potrivit comunicatului.

1. Comunicaţii prin satelit

Interesul tot mai mare pentru comunicaţiile prin sateliţii plasaţi pe orbita joasă a pământului (low earth orbit - LEO) este determinat de democratizarea şi comercializarea spaţiului. Latenţa scăzută face din LEO o tehnologie importantă pentru companii pentru a revoluţiona comunicaţiile între oameni şi lucruri, conform sursei citate.

Potrivit Gartner, LEO va oferi servicii de bandă largă cu acoperire globală şi o latenţă suficient de scăzută pentru o gamă largă de sarcini de lucru. Va oferi conexiune directă prin satelit pentru dispozitive IoT mici pentru o acoperire globală accesibilă, fără a implica SIM-uri, furnizorii de telecomunicaţii şi complicaţii de roaming, precum şi servicii de voce şi date de la un satelit la un smartphone 4G nemodificat pentru a extinde acoperirea semnalului în locaţiile îndepărtate, se mai arată în comunicat.

"Industria rămâne în curs de dezvoltare, fiind aşteptate o mulţime de evoluţii, aşa că luaţi în considerare o abordare prudentă pentru adoptarea LEO din timp, deoarece aceasta este o tehnologie emergentă pe o piaţă complexă", a spus Jones, informează sursa precizată.

2. Dispozitive IoT ambientale de dimensiuni minuscule

Dispozitivele IoT ambientale de dimensiuni minuscule permit etichetarea, urmărirea şi detectarea oricărui lucru fără complexitatea sau costul dispozitivelor alimentate cu baterie. Rezultatul este capacitatea de a obţine în mod discret mai multe informaţii, despre mai multe lucruri, în mai multe moduri, la un cost mai mic decât în trecut, transmite compania.

Acest lucru va permite dezvoltarea de noi ecosisteme, de noi modele de afaceri bazate pe cunoaşterea locaţiei sau comportamentului obiectelor. De asemenea, se vor dezvolta produse mai inteligente cu comportamente noi, precum şi un cost mult mai mic de urmărire şi monitorizare. Dispozitivele IoT ambientale de dimensiuni minuscule vor extinde oportunităţile pentru o gamă largă de afaceri, dar Gartner recomandă ca înainte de adoptare să se facă evaluarea potenţialelor probleme sociale şi de reglementare, potrivit sursei citate.

3. Securitatea computaţională

Securitatea computaţională devine extrem de importantă pe măsură ce lucrurile devin din ce în ce mai conectate şi pe măsură ce ecosistemele accesează mai multe informaţii personale. Aceasta permite exploatarea datelor fără a compromite confidenţialitatea, informează Gartner.

Deşi multe dintre principiile securităţii computaţionale sunt deja stabilite, implementarea este o provocare din motive de cost, abilităţi, performanţă şi disponibilitate. Pentru a ajuta la depăşirea acestora, Gartner sugerează că tehnologii emergente, cum ar fi acceleratoare optice, vor fi importante pentru a permite implementarea, potrivit comunicatului.

4. Oameni digitali

Oamenii digitali (digital humans) sunt reprezentări interactive, bazate pe inteligenţă artificială, care imită unele caracteristici, personalitatea, cunoştinţele şi mentalitatea unei persoane. Aceşti oameni digitali variază de la modele fizice (de exemplu, roboţi umanoizi) la modele virtuale (de exemplu, vedete pop virtuale) sau conduse de oameni (de exemplu, mimând aspecte ale unui persoane) până la IA, unde nu trebuie să fie asemănătoare omului în toate aspectele (de exemplu, un geamăn digital sau chatbot), conform sursei citate.

Cu tot potenţialul lor deosebit, oamenii digitali ridică multe provocări, inclusiv aplicaţii neetice, comportament inadecvat, crearea de prejudecăţi şi stereotipuri. De asemenea, pot apărea probleme legate de lipsa de reglementare, riscul de reacţii sociale, atitudini culturale variate şi altele. Gartner recomandă evaluarea potenţialelor probleme sociale şi de reglementare înainte de adoptare, se mai arată în comunicat.

5. Drone şi roboţi autonomi adaptivi

Sistemele autonome sunt sisteme fizice sau software autogestionabile, ce execută sarcini care manifestă autonomie, învăţare şi reprezentare (simţul propriului scop personal). Sistemele care învaţă şi se adaptează autonom vor fi esenţiale dacă tehnologiile precum roboţii sunt scalate pentru a-şi atinge întregul potenţial, transmite sursa precizată.

Cu toate acestea, există o multitudine de provocări, deoarece poate să nu fie evident ce a învăţat un robot sau un sistem de IA sau ce poate (sau nu) face. Gartner recomandă testarea acestora în medii complexe şi în schimbare rapidă, unde adoptarea timpurie va oferi agilitate şi beneficii de performanţă. Gestionaţi riscul analizând consecinţele de afaceri, juridice şi etice, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb