Gartner: Livrările de PC-uri la nivel mondial au scăzut cu 30% în primul trimestru din 2023

D.T.
Miscellanea / 24 aprilie 2023

Gartner: Livrările de PC-uri la nivel mondial au scăzut cu 30% în primul trimestru din 2023

Stocurile ridicate şi cererea scăzută au dus la un al doilea trimestru consecutiv de scădere istorică faţă de perioada similară din anul anterior, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, livrările la nivel mondial de PC-uri au totalizat 55,2 milioane de unităţi în primul trimestru al anului 2023, ceea ce reprezintă o scădere cu 30% faţă de primul trimestru din 2022, conform rezultatelor preliminare ale cercetărilor Gartner. O combinaţie nefavorabilă între supraofertă şi cerere continuă la PC-uri din cauza incertitudinilor economice şi a lipsei motivaţiei de cumpărare, ceea ce a dus la al doilea trimestru consecutiv de scădere istorică de la an la an.

"Presiunile la care sunt supuse preţurile PC-urilor s-au intensificat pe parcursul ultimului trimestru, deoarece furnizorii au oferit reduceri considerabile pentru a lichida stocurile", a declarat Mikako Kitagawa, Director Analyst la Gartner. "Pentru a stimula cererea, furnizorii au redus temporar preţurile medii de vânzare (average selling prices - ASP) ale PC-urilor aflate deja pe canalele de distribuţie, dar ASP-urile noilor PC-uri livrate pe canale au rămas ridicate din cauza creşterii costurilor de pe lanţul de aprovizionare, determinate de inflaţie", a explicat Mikako Kitagawa.

"În esenţă, vânzătorii de PC-uri au urmat o strategie de protejare a marjelor lor, mai degrabă decât una de a-şi mări cota de piaţă prin scăderea preţurilor", a adăugat Kitagawa. "ASP-urile vor creşte moderat în 2023, pe măsură ce furnizorii transferă către utilizatorii finali creşterile de costuri pentru computerele noi care intră pe canalele de distribuţie", a detaliat Mikako Kitagawa.

Topul furnizorilor de pe piaţa mondială de PC-uri a rămas neschimbat în primul trimestru al anului 2023, Lenovo menţinându-se pe locul 1 în termeni de unităţi livrate cu o cotă de piaţă de 23,3%, arată sursa citată.

Lenovo a înregistrat cea mai mare scădere a livrărilor pe parcursul a două trimestre din istoria sa corporativă. În timp ce SUA a fost o piaţă deosebit de provocatoare pentru Lenovo, compania a înregistrat o creştere modestă în Japonia, determinată de achiziţiile de computere la sfârşitul anului fiscal. Acesta a fost al şaptelea trimestru consecutiv de scădere cu două cifre a livrărilor pentru HP. Livrările HP în regiunea EMEA au scăzut cu 37% comparativ cu un an în urmă, dar au scăzut mai puţin pe piaţa din SUA, precizează comunicatul.

Dell a înregistrat al patrulea trimestru consecutiv de scădere în comparaţie cu perioada similară din anul anterior. Asia Pacific a fost piaţa cea mai afectată pentru Dell, cu livrări în scădere cu peste 40%. Declinul Dell a fost determinat în mare parte de cererea slabă pe piaţa computerelor de afaceri.

"Cererea de PC-uri pentru afaceri s-a diminuat în acest trimestru, dar piaţa întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) a fost deosebit de slabă din cauza incertitudinilor economice", a spus Kitagawa. "IT-ul a rămas un domeniu de top pentru cheltuielile efectuate de IMM-uri, deoarece organizaţiile recunosc importanţa valorificării tehnologiei pentru stimularea creşterii, dar PC-urile sunt adesea prima categorie care suferă reduceri de buget, deoarece durata de viaţă a produsului poate fi prelungită. În schimb, cheltuielile pentru alte segmente tehnologice, cum ar fi software-ul şi serviciile IT, este de aşteptat să crească în 2023", a completat Kitagawa.

Piaţa PC-urilor din SUA a scăzut cu 25,8% în primul trimestru al anului 2023. În timp ce în acest interval perspectivele economice din SUA au fost mai bune decât se anticipase iniţial, în special în ceea ce priveşte cheltuielile de consum, care nu au avut un impact semnificativ asupra vânzărilor de PC-uri, deoarece consumatorii au ales să-şi cheltuiască banii în alte domenii.

Dell şi-a asigurat primul loc pe piaţa PC-urilor din SUA pe baza livrărilor cu o cotă de piaţă de 26,4%, în timp ce HP s-a clasat pe locul secund cu o cotă de 25,7%.

Piaţa PC-urilor din EMEA a cunoscut o scădere semnificativă de 35,9% faţă de perioada similară din anul anterior, cu volume de livrări pentru întreaga regiune sub volumul total de livrări din SUA.

"Impactul continuu al tulburărilor politice, al presiunilor inflaţiei, al creşterii ratelor dobânzii şi al unei recesiuni în aşteptare a culminat cu un alt declin masiv al pieţei PC-urilor din EMEA", a spus Kitagawa. "Niciunul dintre primii şase furnizori nu a fost imun la colaps, toţi pierzând mai mult de o treime din volumele lor de livrări de la an la an", a detaliat Kitagawa.

Piaţa PC-urilor din regiunea Asia-Pacific a avut, de asemenea, un declin semnificativ, China suferind cel mai mult din cauza stocului ridicat aflat pe canalele de distribuţie şi a cererii slabe. În afara Chinei, piaţa PC-urilor a fost, de asemenea, slabă din cauza inflaţiei, a ratelor dobânzilor în creştere şi a deprecierii monedelor locale. Cu toate acestea, ţări precum India şi Vietnam s-au descurcat puţin mai bine din cauza relocării unităţilor de producţie şi a operaţiunilor comerciale din China, deoarece companiile au încercat să diversifice sursele de aprovizionare pentru a reduce dependenţa excesivă de China ca sursă unică de producţie. Piaţa japoneză a înregistrat o scădere relativ moderată, de 9,8%, comparativ cu alte regiuni.

Aceste rezultate sunt preliminare. Statisticile finale vor fi disponibile în curând pentru clienţii programului Gartner PC Quarterly Statistics Worldwide by Region. Acest program oferă o imagine cuprinzătoare şi în timp util a pieţei PC-urilor la nivel mondial, permiţând organizaţiilor de planificare a producţiei, de distribuţie, marketing şi vânzări să se menţină la curent cu problemele cheie şi cu implicaţiile viitoare ale acestora la nivel global.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb