Gazele se scumpesc cu 17%, de la 1 ianuarie 2006

NICOLAE MARDARI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 decembrie 2005

Cele 28 de societăţi de distribuţie vor majora în medie cu 17% preţul gazelor naturale începînd cu 1 ianuarie 2006 - informează printr-un comunicat de presă Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), confirmînd intenţiile anunţate de coaliţia de guvernămînt. Efectele acestor majorări se vor resimţi în luna februarie 2006, cînd consumatorii vor primi facturile, afirmă ANRGN. Ves-tea bună ar fi, potrivit oficialilor Autorităţii, că Guvernul a hotărît ca, în primul trimestru al anului 2006, preţul producţiei interne să rămînă acelaşi cu preţul din trimestrul IV 2005, adică 110 dolari/1000 mc.

ANRGN susţine că sînt cinci factori care au condus la creşterea preţului: majorarea preţului de import al gazelor naturale de la 252 dolari/1000 mc la 285 dolari/1000 mc, angajamentele pe care ni le-am asumat cu Uniunea Europeană care stipulează explicit recunoaşterea costurilor operatorilor licenţiaţi, respectarea clauzelor contractuale de privatizare ale Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud, creşterea ponderii importului în asigurarea consumului de gaze naturale cu 4%, de la 38% în trimestrul IV 2005 la 42% în trimestrul I 2006 şi deprecierea sensibilă a monedei naţionale din perioada noiembrie-decembrie anul aces-ta.

Oficialii Autorităţii prezintă, însă, o estimare a creşterii valorii facturilor la întreţinere cît se poate de liniştitoare. Pentru un apartament sau o garsonieră în care funcţionează doar un aragaz şi există altă sursă de încălzire, factura va creşte faţă de decembrie cu 1,76 RON (17.600 lei vechi). Pentru un apartament cu centrală termică şi aragaz creşterea medie va fi de 25,79 RON (257.000 lei vechi).

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu: "PNL sprijină creşterea preţului la gaze naturale"

Premierul Tăriceanu a declarat recent că PNL este de acord ca preţul gazelor naturale să crească cu 17% începînd cu 1 ianuarie. El a afirmat că aceste scumpiri decurg din necesitatea alinierii preţurilor la energie cu preţurile din Uniunea Europeană.

Călin Popescu Tăriceanu afirmă că va susţine, în paralel, majorarea subvenţiilor la populaţia cu venituri mici, aceste subvenţii urmînd să ajungă în total la peste 100 milioane de dolari.

Cristian Diaconescu, purtător de cuvînt al PSD: "Nu există nici o înţelegere cu Uniunea Europeană care să justifice majorarea preţului la gaze"

Majorarea preţului la gaze este o modalitate prin care guvernul Tăriceanu încearcă să crească încasările la buget - consideră Cristian Diaconescu, purtător de cuvînt al PSD. În opinia sa, calendarul stabilit cu Uniunea Europeană nu prevedea o astfel de majorare, ci stabilea doar criterii generale ale politicilor de preţ. Cît despre celelalte argumente aduse de ANRGN, Cristian Diaconescu afirmă că acestea nu justifică o creştere atît de mare.

Purtătorul de cuvînt al PSD declară că facturile la întreţinere se vor dubla. Liderul PSD nu crede nici că populaţia cu venituri mici va fi protejată: el spune că cele 100 de milioane de dolari pe care Tăriceanu le promite pentru subvenţii nu se regăsesc în Bugetul de Stat. Concluzia lui Diaconescu: aceşti bani nu se vor da.

Daniel Dăianu, analist economic: "Ridicarea preţului la gaze naturale va produce o creştere a inflaţiei"

După două luni - noiembrie şi decembrie - cu inflaţie mai mare decît cea prognozată, creşterea preţului la gaze naturale va face ca, în luna ianuarie, inflaţia să crească din nou, afirmă analistul economic Daniel Dăianu. În aceste condiţii este de aşteptat ca şi dobînzile bancare să crească, crede Dăianu.

Preţurile mai mari la utilităţi vor produce neplăceri întreprinderilor care nu au puterea de a se restructura, susţine analistul economic. În opinia lui Daniel Dăianu, acesta este, însă, preţul pe care trebuie să îl plătim pentru dependenţa de piaţa externă şi pentru integrarea europeană.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb