Gazele şi electricitatea nu se mai scumpesc pînă la finele anului

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 septembrie 2005

Preţurile gazelor naturale şi energiei electrice nu vor mai creşte pînă la sfîrşitul anului în curs, a anunţat ieri, Codruţ Şereş, ministrul economiei şi comerţului. Ştefan Cosmeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), a precizat că îngheţarea preţului gazelor pentru consumatorii captivi este posibilă datorită deprecierii dolarului, a regularizărilor şi a reducerii tarifului de distribuţie practicat de "Distrigaz Nord" şi "Distrigaz Sud", în prezent operatori privaţi. Domnia sa a declarat, în cadrul unei mese rotunde, că, din cauza exploziei preţului petrolului pe pieţele internaţionale, anul viitor ar putea debuta cu scumpiri semnificative a gazelor. Preşedintele ANRGN a explicat: "Previziunile noastre au fost date peste cap de evoluţia surprinzătoare a preţului petrolului din ultima vreme. Se pare că viitorul va fi sumbru. Pentru ultimul trimestru din acest an, preţul mediu pentru 1.000 mc gaze din producţia internă a fost estimat la 110 dolari, iar gazul importat sperăm să nu depăşească preţul mediu de 250 dolari/1.000 mc. Pentru anul viitor nu ştim ce ne aşteaptă.

Cele mai optimiste estimări pentru preţul mediu al gazului importat indică o cifră de 275 dolari/1.000 mc".

Oficialul autorităţii de reglementare a dat asigurări ferme că nu se va reveni, în această toamnă, la sistemul de tarifare cu abonament şi că se va găsi o altă metodologie de calcul care să convină companiilor private care au preluat cele două societăţi de distribuţie a gazelor. Ştefan Cosmeanu susţine că abia din această primăvară preţul gazelor naturale a acoperit integral costurile, dar a intervenit problema suportabilităţii de către categoriile defavorizate ale populaţiei. În aceste condiţii, oficialii români au emoţii pentru noua întîlnire cu reprezentanţii FMI, care are loc peste două săptămîni. Se ştie că FMI a făcut presiuni asupra autorităţilor române să ia măsuri pentru ca preţul utilităţilor să acopere toate costurile şi ca, pînă în 2007, tarifele să fie comparabile cu cele din Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă ca preţul mediu al gazelor din producţia internă (în prezent 105 dolari/1.000 mc) să ajungă la nivelul mediei europene (estimat pentru anul viitor la 275 dolari/1.000 mc).

Totodată, decizia autorităţilor de a elimina abonamentul la gaze i-a iritat pe operatorii privaţi ("E.ON-Ruhrgaz" şi "Gas de France") care au preluat recent controlul asupra "Distrigaz Nord" şi, respectiv "Distrigaz Sud". Prezenţi la masa rotundă de ieri, reprezentanţii ambelor companii au subliniat că abonamentul la gaze a fost perceput ca o taxă suplimentară şi că, de fapt, reprezintă costurile fixe din tariful de gaze. În ţările europene, furnizorii de servicii şi utilităţi percep asemenea abonamente, care aplatizează nivelul facturii pe întreaga perioadă a anului. Reprezentantul "Distrigaz Sud" a simţit nevoia să adauge că ambele companii sînt acum într-o situaţie neplăcută vizavi de consumatorii lor şi a subliniat că cei doi distribuitori nu sînt responsabili de politica energetică şi socială a ţării noastre. Domnia sa a adăugat: "Noi sîntem prestatori de servicii pe o piaţă foarte reglementată şi sîntem consideraţi de populaţie ca sursa tuturor relelor. Ne-am angajat să investim peste 50 milioane de euro anual în modernizarea reţelelor şi să îmbunătăţim serviciile dar trebuie să ştim cum ne vom recupera aceste costuri".

Aleodor Frîncu, şeful cancelariei primului ministru, le-a răspuns că autorităţile nu sînt pregătite să discute acum de abonamente şi costuri fixe. Specialiştii ANRGN lucrează la o nouă metodologie de tarifare pentru că datele centralizate recent arată că, din totalul de 2,4 milioane de consumatori, circa 300.000 de familii au, vara, un consum foarte redus de gaze, al căror costuri s-ar fi situat mult sub valoarea abonamentului. În aceste condiţii se impune găsirea unor soluţii de protecţie a lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb