Gigantul rus Gazprom, care şi-a redus marţi cu peste 40% capacitatea de livrare de gaze naturale către Germania, şi-a diminuat ieri cu 15% livrările către grupul italian Eni, Rusia răspunzând astfel sancţiunilor impuse Moscovei, relatează AFP.
"Eni confrmă că Gazprom i-a comunicat o reducere limitată a furnizării de gaze naturale, pentru ziua de miercuri, de aproximativ 15%", declară un purtător de cuvânt al companiei italiene, precizând că "motivele reducerii nu au fost notificate în acest stadiu".
Exportul de gaze naturale ruseşti către Europa se află într-o scădere constantă, după ce europenii au impus sancţiuni Rusiei din cauza invaziei şi războiului din Ucraina, potrivit news.ro.
Gazprom şi-a întrerupt livrările de gaze naturale către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble, un mecanism prin care Moscova încearcă să ocolească sancţiunile care i-au fost impuse.
Aproape jumătate dintre companiile străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu Gazprom şi-au deschis un cont în ruble la Gazprombank, pentru a-şi onora plăţile, dădea asigurări, la jumătatea lunii mai, vicepremierul rus Aleksandr Novak, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.
Gigantul energetic ialian Eni - controlat în proporţie de 30,3% de către statul istalian - şi-a deschis, la sfârşitul lui mai, un cont în euro şi un cont în ruble la Gazprombank, ca să plătească pentru livrările de gaze naturale ruseşti, supunându-se astfel poziţiei Moscovei. Plata a fost efectuată în euro, potrivit grupului.
Italia este foarte dependentă de gazele naturale ruseşti, în contextul în care importă 95% dintre gazele naturale pe care le consumă - dintre care aproximativ 40% au provenit din Rusia în 2021.
Premierul italian Mario Draghi a pledat marţi, în cursul unei vizite în Israel, în favoarea unei mai mari autonomii energetice. "Vrem să ne reducem dependenţa de gazele naturale ruseşti", a declarat oficialul italian, adăugând: "Cooperăm pentru a folosi resursele de gaze naturale din estul (Mării) Medieterane şi pentru a dezvolta energii regenerabile".
Guvernul german a dat asigurări marţi că, în pofida unei reduceri cu 40% a livrărilor Gazprom, "securitatea aprovizonării (este) în continuare garantată".
În pofida invazei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele naturale pe care le consumă din Rusia, un nivel în scădere de la 55%, cât importa în februarie.
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iulie era de 98,75 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat la 104,64 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.37 atingea 99,47 euro.
---------------
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a coborât cu 0,4% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 120,68 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a scăzut cu 0,5%, la 118,33 dolari barilul la ora locală 08.31.
---------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 1,2%, la 1.835 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.33, cea spot - cu 1,4%, la 1.834,36 dolari/uncie.
---------------
Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 0,5% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.34, ajungând la 10,60 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în declin cu 0,6%, la 7,17 dolari/buşel.
---------------
Ikea, cel mai mare retailer de mobilier din lume, a anunţat ieri că îşi reduce şi mai mult operaţiunile din Rusia, în urma războiului din Ucraina, demarând vânzarea fabricilor şi concedierea celor aproape 15.000 de angajaţi, transmite Reuters.
"Din păcate, condiţiile nu s-au îmbunătăţit, iar războiul devastator continuă. Afacerile şi lanţurile de aprovizionare din întreaga lume sunt sever afectate şi nu vedem că ar fi posibilă reluarea operaţiunilor în viitorul apropiat", se arată într-un comunicat al Ingka Group, care deţine toate magazinele Ikea din Rusia, potrivit Agerpres.