"Gazprom" va lansa o emisiune de obligaţiuni în valoare de 4,5 miliarde de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2005

Banii sînt necesari achiziţiei "Sibneft"

Producătorul rus de gaze naturale "Gazprom", cel mai mare din lume, intenţionează să vîn-dă obligaţiuni în valoare de 4,5 miliarde de dolari, ca să obţină fondurile necesare finanţării achiziţiei pachetului majoritar al companiei petroliere "Sibneft", spun bancheri implicaţi în tranzacţie, care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Potrivit afirmaţiilor acestora, conducerea "Gazprom" ar putea decide săptămîna viitoare să cumpere 72% din "Sibneft", al cincilea producător de petrol din Federaţia Rusă, de la un grup de investitori conduşi de miliardarul rus Roman Abramovici. Tranzacţia ar putea să se finalizeze pînă la sfîrşitul anului în curs.

Directorul executiv al companiei, Alexei Miller, urmăreşte să cumpere active petroliere astfel încît "Gazprom", societate controlată de stat, să poată concura cu "Exxon Mobil" Corp. din SUA, cel mai mare producător mondial de petrol şi gaze. Oficialii companiei spun că vor finanţa achiziţia din resurse interne şi împrumuturi, fără să comenteze pe marginea emisiunii de obligaţiuni.

Investitorii cumpără cantităţi record de acţiuni ale companiilor din Rusia, obligaţiuni şi credite, dat fiind "boom"-ul economic din această ţară. "Gazprombank", divizie a companiei "Gazprom", a obţinut, săptămîna trecută, un miliard de dolari dintr-o emisiune de obligaţiuni, după ce primise solicitări în valoare de 6,5 miliarde de dolari, de la aproape 400 de administratori de finanţe.

Acţiunile "Gazprom" au cres-cut cu 4,5% în şedinţa bursieră de ieri, ajungînd la recordul de 136,75 ruble. Astfel, valoarea de piaţă a companiei este de 3,25 miliarde de ruble (114,6 miliarde de dolari). Acţiunile "Sibneft" au cîştigat 0,3%, fiind tranzacţionate la 99 de ruble. Valoarea de piaţă a companiei este de 469 miliarde de ruble.

Negocieri cu "China National Petroleum" pentru livrări de gaze

"Gazprom" poartă negocieri cu societatea "China National Petroleum Corp." în vederea dis-tribuţiei de gaze către aceasta. Compania urmăreşte să-şi extindă livrările pe pieţele în curs de dezvoltare din Asia, ca să-şi menţină creşterea exporturilor, estimată la 6,4% pentru acest an. Oficialii "Gazprom" spun că, în privinţa volumului, exporturile ar putea să crească la 149,5 miliarde de metri cubi în acest an, echivalentul a 27 miliarde de dolari. În 2006, livrările în exterior vor fi de 155 miliarde de metri cubi.

"Gazprom", care extrage pe plan intern 90% din gazul pe care îl produce, este singurul exportator de combustibil către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CSI). Compania este interesată să investească în gazoducte în China, cu parteneri locali, însă nu a lansat negocieri în acest sens. Gazul va fi transportat către China pe două rute, cu o capacitate anuală de pînă la 30 miliarde de metri cubi anual. Sondele ar putea trece prin nord-estul Chinei sau provincia Xinjiang din vest.

Exporturile "Gazprom" au crescut cu 11% în primele opt luni ale anului, la 113,9 miliarde de metri cubi. Livrările către Europa, excluzînd fostele state sovietice, au sporit cu 4,5%, la 103,6 miliarde de metri cubi. Exporturile către Europa de Vest au crescut cu 5,7%, la 74,3 miliarde de metri cubi. Cele către Europa Centrală s-au majorat cu 1,7%, la 29,3 miliarde metri cubi. Germania rămîne cel mai important client al "Gazprom", cumpărînd, în perioada menţionată, 27,6 miliarde de metri cubi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb