Gazprom vinde hoteluri şi resorturi

V.R.
Ziarul BURSA #Companii / 16 octombrie

Gazprom vinde hoteluri şi resorturi

English Version

Gigantul rus al gazelor naturale, Gazprom, care a înregistrat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari în 2023, a anunţat ieri că intenţionează să vândă câteva complexuri turistice, potrivit Reuters.

Compania controlată de Kremlin, care stă pe cele mai mari rezerve de gaze din lume, a înregistrat primele pierderi anuale din aproape un sfert de secol, după ce vânzările sale către pieţele europene profitabile au scăzut semnificativ în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Ieri, Gazprom a informat că a scos la vânzare 14 hoteluri şi resorturi, inclusiv Marriott Tsaghkadzor, situat în "Valea florilor" din Armenia.

De asemenea, în luna mai, compania anunţase vânzarea unor hoteluri, inclusiv Imperial Park Hotel & SPA din regiunea Moscovei, în urma deciziei de a-şi reloca sediul central din Moscova în centrul de business Lakhta din Sankt Petersburg, în 2021.

Este puţin probabil ca vânzările menţionate să compenseze semnificativ pierderile Gazprom. Publicaţia rusă Vedomosti evalua hotelul Imperial la aproximativ 69,5 milioane de dolari.

Gazprom se aşteaptă la o potenţială pierdere a mai multor pieţe de gaze din Europa, după ce acordul cu Ucraina pentru tranzitul gazului rusesc către Uniunea Europeană urmează să expire, la finalul anului. Ucraina a anunţat în mod repetat că nu este dispusă să negocieze un acord de extindere cu Moscova.

Amintim că, în luna septembrie, preşedintele Vladimir Putin declara că Rusia intenţionează să continue să livreze gaze naturale spre Uniunea Europeană via Ucraina, însă Moscova nu poate forţa Kievul să respecte acordul de tranzit care expiră la finele lui 2024. Putin a spus: "În ceea ce priveşte Ucraina, chiar dacă pare ciudat, nu abandonăm acest tranzit. De ce? Pentru că noi, şi Gazprom, intenţionăm să ne onorăm obligaţiile faţă de clienţii noştri cu care avem contracte pe termen lung. Există un acord de tranzit care expiră la 31 decembrie, dar dacă Ucraina refuză tranzitul, nu putem să o forţăm".

Preşedintele Rusiei a mai afirmat că principalii clienţi ai Gazprom din Europa nu par să dorească o încheiere a acordului de tranzit, chiar dacă au furnizat asistenţă militară Ucrainei.

Gazoductul Urengoy - Pomary - Uzhgorod, construit în perioada sovietică, transportă gaze naturale din vestul Siberiei în Europa via punctul Sudzha din regiunea Kursk din Rusia. De acolo intră pe teritoriul Ucrainei, în direcţia Slovacia. Pe teritoriul Slovaciei, conducta de gaze se împarte în două ramuri: una spre Cehia, cealaltă către Austria. Principalii cumpărători de gaze naturale ruseşti sunt: Ungaria, Slovacia şi Austria.

Dacă Ucraina va refuza să mai permită tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său, Rusia ar putea utiliza conducta TurkStream, amplasată pe fundul Mării Negre, pentru a aproviziona Europa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. A ajuns cuțitul la os?

    Despre morti - numai de bine !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb