Gazprom vrea să taie gazul pentru Ucraina

R.P.
Internaţional / 7 martie 2014

Gazprom vrea să taie gazul pentru Ucraina

Ucraina nu şi-a onorat factura pentru gazele naturale livrate în februarie şi, în consecinţă, grupul rus Gazprom a sugerat că ar putea suspenda livrările de gaze naturale destinate Ucrainei, aşa cum a făcut şi în 2009, când a perturbat, astfel, aprovizionarea mai multor ţări europene, transmite presa internaţională.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a anunţat astăzi că Ucraina nu va mai beneficia de tariful preferenţial acordat după turnura pro-rusă a preşedintelui Viktor Ianukovici, la mijlocul lunii noiembrie.

Conform declaraţiilor lui Vladimir Putin, datoria gazieră a Ucrainei atinge peste 2 miliarde dolari (1,5 miliarde euro) la sfârşitul lunii februarie. Miller a precizat că autorităţile de la Kiev au notificat Gazprom în privinţa incapacităţii de a achita factura de 2 miliarde dolari.

În urma deciziei Kievului de a refuza propunerile parteneriatului lansat de Uniunea Europeană (UE) şi a adoptării propunerilor lui Putin, liderul de la Kremlin a aplicat o reducere de la 400 dolari la 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi (mc) de gaze, factura Gazprom către Naftogaz.

Marţi, la Bruxelles, miniştrii Energiei din cele 28 de ţări membre UE au decis "ajutorarea Ucrainei pentru rezolvarea impasului", a declarat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Gazprom a furnizat anul trecut 133 miliarde mc gaze în UE (cu 16,3% mai mult decât în 2012), la care se adaugă 29 de miliarde mc livraţi Turciei. O bună parte din acest volum de gaze tranzitează teritoriul ucrainean. UE dispune în momentul de faţă de 40 miliarde mc gaze de rezervă. Datorită acestui potenţial energetic, Gazprom este supranumit de presă "braţul înarmat al Rusiei".

Gazprom investeşte în spaţii de stocare din Europa, interesul prioritar fiind centralele pe gaz din Marea Britanie, Belgia şi Ungaria.

Totuşi, Rusia nu poate face uz de această forţă la nesfârşit, potrivit declaraţiilor lui Oettinger. "UE are nevoie de gazul rusesc, iar Rusia are nevoie de bani pentru economia sa. Bugetul său este dependent de banii europeni", a declarat comisarul european.

Cu toate acestea, pentru moment, Rusia va rămâne un furnizor strategic al Europei, lucru subliniat de vicepreşedintele Gazprom şi patronul direcţiei de export, Aleksandr Medvedev, conform presei internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb