"Gazprom" vrea să transporte prin România 18,7 miliarde mc de gaze naturale

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 octombrie 2008

"Gazprom" vrea să transporte prin România 18,7 miliarde mc de gaze naturale

Gazprom ar vrea să trans­porte prin România 18,7 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, pentru exporturi în zona Balcanilor şi în Turcia, dacă se va concretiza proiectul de construcţie a unui gazoduct în România, au declarat, oficialii companiei ruseşti. "Lucrăm demult cu România, care este un partener tradiţional al Gazprom, când vine vorba de cumpărare de gaze naturale", arată reprezentanţii Gazprom, care informează că, din 1979 până în prezent, României i-au fost livrate circa 116 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Potrivit NewsIn, gazele naturale din Rusia sunt livrate României pe baza unor contracte pe termen lung, care includ un contract semnat până în 2030 cu WIEH şi un contract pe termen lung, până în 2010 şi în perioada 2010-2030, încheiat cu firma Conef SA. Datorită amplasamentului geografic favorabil, România joacă un rol esenţial în asigurarea tranzitului de gaze naturale ruseşti în Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia şi, în viitor, şi Serbia, spune Gazprom, referitor la ştirile des­pre proiectele de cooperare cu România ale celei mai mari companii de gaze naturale din lume.

În ceea ce priveşte o eventuală invitaţie a României de a participa la proiectul de construcţie a gazoductului South Stream, pentru a înlocui Bulgaria în proiect, Gazprom a indicat că nu exclude nicio variantă de colaborare, care depinde de viteza negocierilor şi de interesul posibililor participanţi. România este membră deja în proiectul concurent Nabucco.

Conducerea "Gazprom" a explicat: "Un singur lucru poate fi spus deocamdată despre ruta finală a tranzitului de hidrocarburi în cadrul proiectului South Stream, despre volumele de gaze naturale ce vor fi concret livrate, ca şi despre chestiuni legate de principii de management comun în cons­trucţia şi operarea diferitelor tronsoane ale South Stream care tranzitează ţările participante în proiect: cu cât negocierile Gazprom cu firmele interesate se desfăşoară mai repede şi mai bine, cu atât mai rapid vom ajunge la un acord referitor la o posibilă invitaţie a României de a participa în cadrul South Stream. Analizăm acum mai multe rute posibile pentru tronsonul terestru al conductei de gaze naturale care va trece pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene (UE)".

Ei au mai spus că, per ansamblu, posibilitatea includerii de noi participanţi în proiectul South Stream depinde nu numai de amplasamentul geografic al acestora, dar şi de nivelul interesului lor în cooperarea cu Gazprom în implementarea proiectului şi de cererea de pe piaţa internă de volume suplimentare de gaze naturale care ar putea fi livrate prin noua conductă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb