Gazul atinge un nou preţ record pe piaţa europeană

G.B
Miscellanea / 1 octombrie 2021

Gazul atinge un nou preţ record pe piaţa europeană

În Europa continuă criza gazelor naturale. Potrivit datelor de tranzacţionare de la bursa ICE din Londra, preţurile gazelor pe piaţa futures (piaţa de tranzacţionare a energiei electrice) europeană au depăşit astăzi, un nou record şi aproape au ajuns la 1.200 de dolari pe mia de metri cubi, fiind a patra zi consecutivă în care preţul depăşeşte pragul de 1.000, potrivit Digi24.

După deschiderea bursei, contractele futures, conform indicelui olandez TTF, au început să se tranzacţioneze cu 100 de euro pe MWh, echivalentul a 1.199,44 de dolari pe mia de metri cubi, conform platformei Trend.

Preţurile gazelor au scăzut ulterior cu 1,7%, până la aproximativ 1.150 de dolari pe mia de metri cubi.

Unul dintre motivele unei astfel de creşteri accentuate ar putea fi scăderea de aproape trei ori a fluxului de gaze naturale livrate prin conducta de gaz Yamal-Europe, care s-a înregistrat vineri dimineaţă. De asemenea, preţurile au oscilat deoarece comercianţii au cântărit potenţialul de reducere a cererii în raport cu oferta.

Criza europeană a gazului şi recordul absolut al preţurilor

Preţurile gazului în Europa au depăşit marţi, pentru prima dată în istorie, cuantumul de 1.000 de dolari pe mia de metri cubi. Miercuri, preţul gazelor a depăşit recordul înregistrat cu doar 24 de ore înainte, înregistrând un total de 1.040 de dolari pe mia de metri cubi, urmând ca joi să Europa să plătească peste 1.100 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze.

Specialiştii susţin că este foarte probabil ca recordul de tranzacţionare să crească în continuare.

Cel mai bun indicator care descrie criza de pe piaţa gazelor din Europa este determinat de evoluţia preţului în ultimul an. Deşi acum se tranzacţionează la niveluri record, gazul e tranzacţiona în aceeaşi perioadă a anului trecut cu sub 150 de dolari pe mia de metri cubi.

Europa se luptă să asigure suficient gaz şi cărbune înainte de venirea iernii, creşterea preţurilor obligând unii dintre giganţii industriali să închidă fabricile sau să reducă producţia, potrivit Bloomberg.

Depozitele europene de gaze sunt în prezent pline în proporţie de sub 75%, acesta reprezentând cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului în mai bine de un deceniu.

"Gazul ar poate ajunge la un preţ atât de mare încât ar putea fi eliminată cererea", a declarat Andreas Gandolfo, expert în energie în cadrul companiei de cercetare financiară BloombergNEF. Acesta a mai spus că "pentru unele industrii europene, gazul a devenit în prezent prea scump". "De asemenea, pentru unii, inclusiv pentru noi, consumatorii casnici, care avem un sistem de încălzire al locuinţelor pe bază de gaz, probabil că preţul va creşte mai mult decât putem suporta. Apoi se va opri", a mai spus Gandolfo.

Cotidianul britanic Financial Times notează că această creştere a preţurilor se datorează mai mult îngrijorării cu privire la un posibil deficit de gaze naturale din cauza unui număr scăzut al depozitelor europene de stocare a gazelor. În plus, cererea crescută este determinată de redresarea economică şi de factorii meteorologici, precum şi de o eventuală concurenţă care poate apărea din partea pieţelor asiatice, dar şi aprovizionarea limitată a celui mai mare furnizor european, Gazprom.

Franţa va bloca noi creşteri ale preţurilor la gaze naturale şi electricitate

În timp ce piaţa europeană a gazului înregistrează recorduri după recorduri, Franţa a anunţat că va lua măsuri pentru a atenua impactul asupra consumatorilor al majorării preţurilor la utilităţi, blocând astfel noi creşteri ale tarifelor la gazele naturale şi împiedicând astfel planificata majorare din februarie a costurilor cu electricitatea, a anunţat premierul Jean Castex, scrie Reuters.

"Pentru gazele naturale şi electricitate, vom impune ceea ce s-ar putea numi protejarea tarifelor, adică ne vom proteja faţă de majorările de tarife", a declarat şeful guvernului francez.

Declaraţia vine după ce, luni, autoritatea franceză de reglementare a energiei a informat că Engie va majora de la 1 octombrie preţurile la gaze cu 12,6%, transmite Agerpres.

Premierul Castex a explicat că această majorare va fi aprobată, însă preţurile vor rămâne la acelaşi nivel până când pe plan mondial vor scădea tarifele, ceva ce s-ar putea întâmpla în abia martie sau aprilie 2022.

La rândul său, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că se aşteaptă ca majorarea preţurilor energiei să mai dureze câteva luni.

Totodată, prim-ministrul Castex a mai dat asigurări că guvernul francez este dispus să ia în considerare noi măsuri dacă cele planificate acum nu vor fi necesare pentru a atenua povara pentru gospodării în ceea ce priveşte plata utilităţilor casnice.

În urmă cu două săptămâni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal, anunţa că autorităţile de la Paris vor să extindă programul de acordare de vouchere pentru energie la mai multe gospodării, în încercarea de a uşura plata facturilor la energie. În prezent, aceste vouchere sunt acordate pentru aproximativ 5,5 milioane de gospodării cu venituri modeste din Franţa.

Preţurile europene de referinţă la gazele naturale au urcat cu peste 300% din luna ianuarie şi până în prezent, din cauza nivelului redus al stocurilor de depozitare, a cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finalul acestui an, ceea ce înseamnă că europenii vor trebui să suporte o creştere a facturilor pentru încălzirea locuinţelor în această iarnă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa avem o iarna blanda

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb