GAZUL, TRANZACŢIONAT OBLIGATORIU ÎN MOD TRANSPARENT, DIN 2016 Lovitură pentru "băieţii deştepţi" din industria gazelor

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 noiembrie 2014

Lovitură pentru "băieţii deştepţi" din industria gazelor

Deputaţii din Comisia de Industrii au aprobat, ieri seară, un proiect de modificare a Legii Energiei prin care impun tranzacţionarea transparentă a gazelor disponibile pentru piaţa liberă, respectiv pe platformele OPCOM şi BRM.

Mai mulţi parlamentari din Comisie cu care am vorbit ne-au explicat că nu este vorba de întreaga cantitate de gaze produse intern, ci doar de cea care rămâne disponibilă după ce este asigurat necesarul populaţiei şi al CET-urilor, dar şi consumul propriu tehnologic al operatorilor.

Lucian Bode, fost ministru al Economiei şi membru în Comisa de Industrii ne-a declarat: "Am dat ANRE - reglementatorul pieţei de energie - termen de un an să asigure legislaţia secundară şi să fie dezvoltat cadrul proprice de tranzacţionare centralizată. Astfel, gazele disponibile pentru piaţa liberă vor fi tranzacţionate transparent începând din 2016".

Proiectul, care are o vechime de un an, a fost sprijinit de ministrul Economiei, Constantin Niţă, apoi de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi, nu în ultimul rând, de marii distribuitori de gaze.

ANRE a susţinut transparenţa, dar nu a mers pe principiul "totul sau nimic", preferând să impună, pentru anul viitor, tranzacţionarea în mediu bursier a minim 35% din cantităţile de gaze disponibile pentru piaţa liberă. Acest procent urmează să scadă treptat până la 20% în 2018. Ordinul ANRE cu metodologia de calcul aferentă a fost publicat în Monitorul Oficial de ieri.

Conducerea ANRE a explicat, în repetate rânduri, că tranzacţionarea transparentă a întregii cantităţi are mai multe riscuri, printre care şi privarea populaţiei de o parte din gazele ieftine din producţia internă, dacă producătorii vând prea mult pe piaţa liberă. Adică, există pericolul ca unii jucători, "băieţi deştepţi", să-şi securizeze cantităţi de gaze importante de pe burse, în detrimentul populaţiei, după care să le revândă la suprapreţ.

Există şi opinii în piaţă potrivit cărora modificarea legislativă de ieri este apă de ploaie, întrucât "băieţii deştepţi" au la dispoziţie un an să-şi securizeze cantităţile pe termen lung, având în vedere că sunt permise, în prezent, contractele bilaterale directe.

La începutul acestui an, un grup de 23 de parlamentari PSD şi PNL au depus o iniţiativă de modificare a Legii energiei prin care vor să instituie obligativitatea tranzacţionării gazelor pe bursele de profil, care asigură un mediu transparent şi nediscriminatoriu. Printre semnatari se numără Dumitru Chiriţă, Gheorghe Marin, Rodin Traicu, Florin Tătaru, Viorel Hrebenciuc, Neculai Răţoi, Emil Niţă, Ninel Peia şi Sorin Grindeanu.

Actuala lege care guvernează domeniul energetic a impus tranzacţionarea transparentă doar a electricităţii, nu şi a gazelor, inclusiv pentru firmele private. Astfel, de la intrarea sa în vigoare, din a doua jumătate a anului 2012, bursa de energie OPCOM a câştigat mult în lichiditate, iar preţurile de tranzacţionare au cunoscut un declin, care a fost accentuat, anul trecut, de surplusul de energie eoliană şi hidro, dar şi de diminuarea drastică a consumului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Lovitura este pentru industrie care va cumpara astfel la cel mai inalt pret cu putinta intrucat din 2016 se liberalizeaza si exporturile. Industria va participa la licitatii impreuna cu exportatorii in republica Moldova sau Ungaria. Frumos mod de a prezenta o stire

    1. exportul va deveni tehnic posibil din 2019, conform declaratiilor recente ale sefului Transgaz. Puteti cauta stirea in arhiva Bursa. Sigur ca exportand gaze exista riscul sa creasca preturile in tara. Dar nu puteti spune ca transparenta nu este benefica pentru consumatori. Pacat insa sa nu au facut-o mai devreme. De altfel, asociatiile marilor consumatori au cerut transparenta totala.

    Ar fi trebuit o mai mare transparenta la retrocedari si un control mai mare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb