"GDF Suez" a debutat la Bursa din Paris

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2008

"GDF Suez" a debutat la Bursa din Paris

"GDF Suez" SA, compania care a luat fiinţă prin fuziunea dintre "Suez" SA şi "Gaz de France" SA, şi-a lansat acţiunile ieri, la Bursa din Paris, la aproape doi ani şi jumătate după ce Guvernul francez a propus combinarea activităţilor celor două entităţi. La începutul şedinţei bursiere, acţiunile companiei au pierdut 3,8%, ajungând la 42,12 euro. La ora locală 10:04, cotaţia era de 42,60 de euro, în declin cu 2,7%, iar valoarea de piaţă a companiei - de 93,4 miliarde de euro (148,8 miliarde de dolari).

Acţionarii "Gaz de France" şi "Suez" au aprobat fuziunea săptămâna trecută. Ca parte a tranzacţiei, "Suez" şi-a des­prins divizia de deşeuri şi apă - "Suez Environnement", al doilea distribuitor european de apă. Şi aceasta a debutat ieri la bursă, cu un preţ de referinţă de 14 euro/titlu. În jurul orei 09:00, cotaţia crescuse cu 40%, la 19,60 euro.

Fuziunea "Gaz de France" - "Suez" s-a lovit de numeroase probleme, precum incertitudinile de pe plan politic sau opoziţia sindicaliştilor care doreau ca "Gaz de France" să rămână sub controlul statului.

Analiştii de la "Société Générale Cross Asset Research" declară: "Printre beneficiile fuziunii se numără poziţia globală importantă de pe piaţa gazelor şi structura financiară puternică".

"GDF Suez" şi-a stabilit ca ţintă un profit operaţional de circa 17 miliarde de euro (27 miliarde de dolari) în 2010, cu 30% mai mare decât câştigurile pro-forma comune ale celor două companii în 2007. Noua societate mai plănuieşte să realizeze investiţii de 10 miliarde de euro anual, până în 2010.

Directorul executiv al "GDF Suez", Gerard Mestrallet, a afirmat că nu vor fi făcute dis­ponibilizări, ci angajări la noua companie. "Ne aflăm într-o dinamică investiţională şi ne extindem", a subliniat Gerard Mestrallet. Potrivit spuselor sale, compania va angaja 10.000 persoane pe an numai în Franţa, urmând să creeze 50.000 de posturi până în 2012.

Pe de altă parte, "GDF Suez" nu ia în calcul achiziţii de producători de utilităţi în Spania, mai ales că expansiunea prin cumpărarea altor companii nu reprezintă o prioritate.

"GDF Suez" va avea un consiliu de administraţie alcătuit din 24 de membri, care s-a reunit pentru prima oară ieri. Acesta va include şapte reprezentanţi ai statului francez. Zece directori vor fi numiţi de "Suez" şi zece de "Gaz de France". Patru dintre membrii consiliului vor fi reprezentanţi ai salariaţilor. Din consiliu va face parte şi Gerard Mestrallet, ca director executiv al noului grup, şi directorul executiv al "Gaz de France", Jean-Francois Cirelli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb