Gehrig Schultz, "Prospecţiuni": "Contractele internaţionale - 40% din afaceri"

A consemnat Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 august 2011

"Transferul societăţii la BVB nu este pe primul loc pe lista de priorităţi", ne-a declarat Gehrig Schultz.

"Transferul societăţii la BVB nu este pe primul loc pe lista de priorităţi", ne-a declarat Gehrig Schultz.

Gehrig Schultz, preşedintele-directorul general al companiei "Prospecţiuni", vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre contractele externe ale societăţii care, reprezintă, acum, 40% din cifra de afaceri. Planurile companiei de pe piaţa românească, precum prospectarea după litium, participarea la depozitul de captare a dioxidului de carbon al "Romgaz" şi intrarea pe piaţa materialelor de construcţii sunt subiecte atinse, de asemenea, de domnul Schultz, în interviu.

Reporter: Toamna trecută, aţi menţionat intenţia companiei să cumpere sau să fuzioneze cu societăţi similare din Sud-Estul Europei... Aţi început să transpuneţi aceste planuri în practică?

Gehrig Schultz: Încă lucrăm la acest plan, fiind unul cu "bătaie lungă". Trebuie să se întâmple anumite lucruri cu "Prospecţiuni" şi cu celelalte companii pentru ca aceste planuri să fie puse în practică. Scopul noastru este să fim într-o poziţie de lider atunci când facem o achiziţie sau iniţiem o fuziune. Pentru asta, însă, trebuie să ne creştem veniturile, să ne majorăm resursele financiare şi să înţelegem competiţia foarte bine. Lucrăm la toate aceste lucruri, conform graficului pe care ni l-am stabilit şi ne încadrăm în el. Unele dintre companiile pe care le targetăm sunt încă sub controlul statului aşa că trebuie să aşteptăm privatizarea lor, în timp ce unele, care sunt deja privatizate, trebuie să deţină anumite linii de business sau active pe care noi nu le avem, astfel încât "Prospecţiuni" să aibă de câştigat din fuziune... În prezent, potenţialii candidaţi sunt în număr de patru-cinci.

Reporter: Au fost amânate planurile de fuziune/achiziţie?

Gehrig Schultz: Nu, mergem înainte cu ele. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le rezolvăm, mai întâi, la "Prospecţiuni". Unul dintre cele mai importante este să eficientizăm activitatea companiei. Apoi trebuie să finalizăm planurile strategice pe care le implementăm deja la "Pros-pecţiuni".

Consider că ne-am mişcat destul de bine la atingerea unora dintre obiectivele propuse. De exemplu, 40% din business-ul nostru este pe pieţele internaţionale, ceea ce reprezintă o creştere importantă.

Piaţa românească a crescut, de asemenea...

Reporter: Ne-aţi precizat anterior că se doreşte transferul "Pros-pecţiuni" de pe piaţa Rasdaq, la Bursa de Valori Bucureşti. Aţi iniţiat demersurile în acest sens?

Gehrig Schultz: Anul acesta, am început să ne raportăm rezultatele financiare conform Standardelor Internaţionale de Contabilitate şi vrem ca înainte să ne transferăm pe BVB să avem rezultate financiare anuale întocmite după IFRS. Deocamdată, transferul societăţii nu este pe primul loc pe lista de priorităţi.

Reporter: Ce este pe primul loc pe lista de priorităţi a "Prospecţiuni" acum?

Gehrig Schultz: Să creştem.

Reporter: Dar acesta nu este obiectivul oricărei companii?

Gehrig Schultz: Ba da, este. Vrem să ne creştem cash-flow-ul, veniturile etc. În prezent, creşterea "Prospecţiuni" se bazează pe cash-ul intern, avem datorii foarte mici, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte din banii pe care îi facem se reîntorc în companie. Un obiectiv esenţial este diversificarea veniturilor, mai ales din activităţile din străinătate, în condiţiile în care contractele cu "Petrom" şi "Romgaz" reprezintă o vulnerabilitate a "Prospecţiuni". În anii anteriori, contractele cu cele două companii reprezentau câte 45% din cifra noastră de afaceri şi am văzut că acest lucru s-a resimţit puternic în veniturile "Prospecţiuni", anul trecut, când "Romgaz" a fost absent din piaţă, pentru cea mai mare parte a anului. Este o regulă de business esenţială să nu ai o asemenea concentrare.

În 2011, vrem ca lucrările pentru "Petrom" şi "Romgaz" să reprezinte câte 30% din cifra de afaceri, iar 30% să vină din activitatea internaţională. Circa 10% din cifra de afaceri ar trebui să vină din contracte cu alţi clienţi în România. Între timp, încercăm să ne diversificăm activităţile pe partea de mediu, şi sperăm că peste câţiva ani să facem bani buni din acest segment.

Reporter: Referitor la diversificarea activităţilor "Prospecţiuni", aţi făcut progrese în proiectul depozitului pentru captarea dioxidului de carbon?

Gehrig Schultz: Pe 15 iunie, am participat la Mediaş la o întrunire organizată de către "Romgaz".

"Prospecţiuni" a fost singura companie geofizică ce a participat la această companie. Ce pot să vă spun, la acest moment, este că tehnologia este nouă, chiar şi la nivel euro-pean... la fel şi legislaţia în materie.

În cadrul proiectului cu "Romgaz", rolul nostru ar consta în stocarea dioxidului şi monitorizarea nivelului de CO2.

Reporter: Totuşi, despre proiectul "Romgaz" se vorbeşte de ani de zile... În ce stadiu este acum?

Gehrig Schultz: Cred că este des-tul de avansat. Cei de la "Romgaz" au diverse întâlniri cu partenerii comerciali şi încearcă să pună la punct aspectele tehnice. Consider că s-au făcut paşi importanţi la acest proiect, în ultima vreme.

Reporter: Vă îngrijorează faptul că "Romgaz" este o companie controlată de stat şi că, în lumina donaţiei de 400 de milioane de lei pe care a făcut-o anul trecut către stat în loc să investească în noi descoperiri de zăcăminte, ar putea să se retragă din proiect sau să îl amâne?

Gehrig Schultz: Nu. "Romgaz" este o companie cu un management foarte bun, tehnic vorbind. Toate companiile, fie ele private sau de stat, se confruntă cu probleme, fie ele politice, financiare etc... cu diferende între acţionari etc.

Aş vrea să subliniez că un proiect precum cel al depozitului de captare a dioxidului de carbon este unul pe termen lung, care se poate întinde pe cel puţin douăzeci-treizeci de ani, poate chiar mai mult. Din acest punct de vedere, consider că este un avantaj să lucrezi cu o companie de stat, pentru că statul este cel care poa-te să se angajeze în proiecte strategice, pe termen lung.

Managementul companiei poate să se schimbe, dar asta este prea puţin semnificativ faţă de angajamentul statului într-un astfel de proiect.

Să nu uităm că "Romgaz" are şi depozite de stocare a gazului şi că îşi respectă contractele fără nicio problemă, deşi managementul poate să se schimbe.

Reporter: Ce face "Prospecţiuni" în Senegal? Aţi anunţat că aţi început să colaboraţi cu compania de petrol şi gaze senegaleză...

Gehrig Schultz: Deocamdată, suntem în faza în care interpretăm datele obţinute în urma activităţii de strângere a datelor de pe teren dar şi din arhive istorice. Căutăm petrol, aur şi minerale, precum titan sau zircon. Există o cerere foarte mare pentru aceste minerale. În prezent, în Senegal este sezon ploios şi trebuie să aşteptăm câteva luni, până prin noiembrie, venirea sezonului secetos. Rămâne de văzut ce vom face în urma analizei datelor. Când vom lua o decizie, va trebui să avem toate datele necesare pentru că prospectarea este scumpă.

Reporter: Aţi investit în România?

Gehrig Schultz: Da. Suntem acţionari la o companie petrolieră, Zeta Petroleum, care a fost cumpărată recent de Key Petroleum. Am solicitat ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) permise de prospectare în vederea explorării mai multor zăcăminte de minerale, precum litiu.

Nu ştiu sigur dacă vom găsi suficient litiu în România, însă trebuie să încercăm pentru că este valoros.

Reporter: Cât aţi investit în astfel de operaţiuni în România?

Gehrig Schultz: Ce pot să vă spun că atunci când una dintre echipele noastre nu este implicată în vreun proiect pentru clienţi, o trimitem să se ocupe de proiectul cu litiu sau de alte proiecte. Este o abordare de stil oportunistic. Ne mai uităm şi la materialele de construcţii, mai ales pe partea de pietre de categoria întâi. Piaţa materialelor de construcţii devine din ce în ce mai importantă pentru că vor fi construite nişte autostrăzi aici...

Reporter: Ce lucrări internaţionale aveţi contractate anul acesta?

Gehrig Schultz: Din iulie, lucrăm în Maroc, pe partea de petrol şi gaze, şi estimăm că vom sta acolo până în martie, anul viitor. De asemenea, urmează să începem lucrul la un contract foarte important în Portugalia, pentru care am făcut lucrări preliminare în iunie. Am câştigat un contract şi în Bulgaria şi vom continua să trimitem oferte în toată Europa de Sud-Est, în Italia, Spania...

Reporter: Dar Rusia şi Asia Centrală nu vă fac cu ochiul? Caucazul de Sud?

Gehrig Schultz: Asia Centrală da, Rusia nu. Piaţa rusească este ocupată, oferta de servicii de prospectare este foarte mare... Totuşi, suntem prezenţi în Rusia, avem contracte pe partea de procesare a datelor... Am avut multe întâlniri de afaceri în Georgia şi Armenia, însă atunci când iei o decizie de intrare pe o piaţă nouă trebuie să te asiguri că există suficientă activitate acolo ca să merite să cheltui bani cu aducerea echipelor de lucru. Dacă ai de muncă numai pentru 2-3 luni, atunci nu merită. Georgia este o ţară destul de interesantă pe partea de petrol şi gaze, mai ales că are o structură geologică similară cu a României.

Ne-am stabilit o reprezentanţă în Tadjikistan şi ne uităm cu foarte multă atenţie la Kurdistanul iranian. Suntem interesaţi de Azerbaidjan, Kazahstan şi Turkmenistan.

Reporter: Relaţiile pe care statul român pare să le fi consolidat în ultima perioadă cu statul azer, în vederea cooperării la nivel energetic, nu vă ajută la intrarea pe piaţa azeră, de exemplu? Dar cele dintre statul român şi Kazahstan?

Gehrig Schultz: Azerbaidjanul este o ţară foarte interesantă, însă SOCAR este o companie foarte puternică, care are propria divizie de prospectare... Într-adevăr, sunt conexiuni între statul român şi cele două ţări pe care le-aţi menţionat. În Kazahstan, desfăşurăm o activitate de procesare a datelor... pentru mai mulţi clienţi. KazMunayGaz are propria companie de prospectare, aşa că noi lucrăm cu clienţi internaţionali, nu cu KMG. Azerbaidjanul este pe lista noastră, însă trebuie să înţelegeţi că avem un anumit număr de echipe disponibile. Avem multe oportunităţi şi trebuie să le alegem dintre ele pe acelea care se pliază strategiei noastre, tehnologiei pe care o deţinem şi care ne-ar putea aduce beneficiile cele mai mari. Nu voi spune că avem mult prea multe comenzi, însă suntem limitaţi în contractarea tuturor acestor oferte pentru că avem un număr limitat de oameni. Ceea ce ne-am propus este să ne mărim capacitatea de producţie, prin achiziţia de tehnologie. Anul trecut, ne-am crescut capacitatea de producţie cu 30% şi anul acesta ne-am propus o majorare cu 15%. Urmează să plec la Paris pentru negocierea achiziţionării unor noi echipamente care ne vor ajuta să ne punem în practică planurile.

Începe şi sezonul de licitaţii în India, aşa că ne pregătim şi pentru asta, avem deja un joint-venture cu o companie indiană.

Reporter: Aţi menţionat că aveţi un număr limitat de angajaţi profesionişti. Vă confruntaţi cu dificultăţi în recrutarea specialiştilor?

Gehrig Schultz: Angajăm profesionişti cu experienţă şi acordăm o atenţie deosebită absolvenţilor facultăţilor de profil. Pregătirea unei noi serii de profesionişti este o prioritate pentru noi.

Am angajat peste 70 de tineri specializaţi în domeniu, proaspăt absolvenţi, în ultimii doi ani. Mulţi dintre ei au potenţial să devină manageri foarte buni, după trainingurile necesare şi acumularea de experienţă.

Avem protocoale semnate cu universităţile de profil din România, dar şi din alte oraşe, de exemplu cu Universitatea din Belgrad (Serbia) şi Dakar (Senegal).

Reporter: Aveţi afaceri cu sârbii de la "Natfa Industrija Srbije" (NIS)?

Gehrig Schultz: Încă nu... dar ceva se "pregăteşte". De altfel, suntem interesaţi foarte mult nu doar de Serbia, cât de întreaga regiune a Balcanilor, inclusiv de Grecia, unde vedem că ni se deschid oportunităţi.

Schultz: "Nu voi spune că avem mult prea multe comenzi, însă suntem limitaţi în contractarea tuturor acestor oferte pentru că avem un număr limitat de oameni."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Schultz: "Nu voi spune că avem mult prea multe comenzi, însă suntem limitaţi în contractarea tuturor acestor oferte pentru că avem un număr limitat de oameni."

    Ce alta minciuna mai gogonata vreti? Schultz este un maestru in diversiuni si minciuni, doar este agent secret al CIA!.. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb