General Electric a lansat o ofertă de preluare a diviziei energie a Alstom de 10 miliarde euro

E.D.
Companii #Energie / 30 aprilie 2014

Update 11:55: Statul francez vrea o alianţă şi nu o absorbţie a Alstom

Ministrul francez al Economiei, Arnaud Montebourg, a declarat astăzi că statul francez este favorabil unei soluţii care să permită grupului Alstom să aibă un viitor în calitate de companie franceză, transmite Reuters.

"Suntem gata să discutăm alianţe dar nu o absorbţie. Preferăm o alianţă între egali şi nu absorbţii", a declarat Montebourg cu ocazia unei audieri de către Comisia de afaceri economice a Adunării Naţionale. Montebourg a mai apus că Guvernul francez a cerut GE să analizeze un nou proiect care ar consta în cedarea către Alstom a operaţiunilor sale din domeniul transporturilor în schimbul activităţilor din energie ale grupului francez. Oficialul francez a declarat că această operaţiune ar putea să se inspire după modelul conceput în urmă cu 40 de ani în segmentul motoarelor de avion, când HE s-a asociat cu grupul francez Safran pentru înfiinţarea CFM, o societate mixtă deţinută în mod egal de cele două grupuri.

De asemenea, Arnaud Montebourg a declarat că Guvernul francez studiază cererea sindicatelor de la Alstom pentru o majorare a participaţiei statului în capitalul societăţii. "Studiem această chestiune. Este vorba de o cerere venită din partea sindicatelor", a spus Arnaud Montebourg. În prezent, Guvernul francez deţine 1% din acţiunile Alstom prin intermediul CDC.

În anul 2004, statul francez a venit în ajutorul Alstom, aflat atunci în pragul falimentului, prin achiziţionarea unei participaţii de 21% din acţiunile grupului. Această participaţie a fost achiziţionată în 2006 de grupul Bouygues pentru două miliarde de euro.

Preluarea Alstom de către GE ar da naştere unui mastodont industrial. GE este deja una dintre cele mai mari companii americane şi mondiale, cu o cifră de afaceri de 146 miliarde de dolari şi aproximativ 305.000 de angajaţi, dintre care 10.000 numai în Franţa. La rândul său, Alstom are 93.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 18.000 numai în Franţa, şi în exerciţiul 2012-2013 a realizat o cifră de afaceri de 20,3 miliarde de euro.

---

Consiliul Director al Alstom a acceptat oferta General Electric de 10 miliarde de euro de preluare a diviziei de energie a companiei şi urmează ca aceasta să fie discutată pentru aprobare, au declarat, pentru Reuters, surse apropiate situaţiei.

General Electric a lansat oferta pentru preluarea diviziei de energie a grupului francez Alstom, intrând oficial în negocieri după mai multe săptămâni de tatonări în urma cărora care s-au implicat în discuţii guvernul francez şi grupul german Siemens.

Consiliul Director al Alstom a dat aviz pozitiv ofertei propuse de grupul american GE şi a desemnat o comisie independentă să evalueze tranzacţia până la 2 iunie, a anunţat miercuri GE într-un comunicat.

Dacă evaluarea va avea concluzii favorabile, Alstom va intra în negocieri în exclusiviate cu GE.

Siemens se poate încă implica printr-o ofertă concurentă. Compania germană a anunţat marţi că va face o ofertă pentru Alstom după ce va dobândi accesul la anumite informaţii financiare.

Alstom produce echipamente energetice şi trenuri de mare viteză, inclusiv cunoscutele TGV, şi poartă discuţii cu GE de mai multe săptămâni. Grupul vizează preluarea operaţiunilor Alstom din domeniul energiei, care reprezintă 70% din afacerile companiei franceze.

Siemens a cerut Alstom acces la datele financiare şi permisiunea de a realiza interviuri cu managementul, a anunţat marţi grupul german într-un comunicat. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg că Siemens este dispus să facă o ofertă financiară cel puţin la fel de atractivă ca cea a GE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb