GENERAL ELECTRIC Gazele de şist, o şansă pentru competitivitatea economiei româneşti şi europene

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 septembrie 2012

Gazele de şist, o şansă pentru competitivitatea economiei româneşti şi europene

Fondurile de coeziune ale Uniunii Europene trebuie îndreptate, în următorii ani, către creşterea competitivităţii economiei statelor membre, care pierd teren în faţa unor ţări cu dezvoltare accelerată. Astfel, exploatarea gazelor de şist reprezintă o şansă pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti şi europene, ne-a declarat Hendrik Bourgeois, vicepreşedinte pe probleme de Afaceri Europene din cadrul General Electric (GE).

Domnia sa ne-a explicat: "Experienţa din SUA arată că gazele de şist sunt o resursă ieftină de energie, care au oferit industriei americane o gură de oxigen pentru retehnologizare şi îmbunătăţirea competitivităţii sale pe pieţele globale. Exploatarea gazelor de şist în SUA a generat noi locuri de muncă, a creat o industrie mai competitivă şi a determinat o scădere importantă a preţului energiei.

Europa are resurse importante de gaze de şist în zone precum Polonia, România şi Bulgaria. Cred că Europa nu trebuie să refuze o astfel de oportunitate şi trebuie să analizeze beneficiile şi dezavantajele exploatării gazelor de şist. Sigur că există riscuri conexe exploatării, dar aşa este în orice altă exploatare a resurselor naturale. Europa trebuie să pună în balanţă aces­te riscuri, problemele de mediu şi beneficiile economice. Partea bună este că tehnologiile de exploatare a gazelor de şist au evoluat considerabil şi protecţia mediului este foarte bună".

Oficialul GE a subliniat că în SUA gazele de şist au un preţ în jur de 100 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele naturale sunt cumpărate, în prezent, cu circa 500 de dolari pe mia de metri cubi în Europa Centrală şi de Est.

Hendrik Bourgeois apreciază că energia reprezintă un motor de creştere pe timp de criză atât pentru România, cât şi pentru alte ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE). Domnia sa crede că statele din această zonă trebuie să investească mai mult în acest domeniu, în îmbunătăţirea reţelelor, a interconectărilor din regiune şi în diversificarea resurselor de energie. Fondurile europene disponibile până în 2020 ar putea fi o oportunitate excelentă pentru a face posibilă această tranziţie în ECE.

Un alt punct forte al României este legislaţia extrem de atractivă pentru investitorii în energia "verde", care au impulsionat afacerile locale ale GE, care este un furnizor de tehnologie.

Oportunităţi de investiţii în Europa Centrală şi de Est

Domnul Bourgeois ne-a mai spus: "Guvernele şi Uniunea Europeană au luat, în general, măsuri care au îmbunătăţit circumstanţele pe timp de criză. A existat şi un progres. Personal, nu întrevăd o soluţie rapidă pentru ieşirea din criză. Dar Europa nu duce lipsă de potenţial de creştere. Cea mai atractivă regiune este ECE, iar România are foarte multe oportunităţi prin modernizarea sectorului energetic, îmbunătăţirea infrastructurii şi sistemului de sănătate. România este foarte importantă pentru GE".

GE pledează ca toate ţările din ECE cu probleme în absorbţia fondurilor europene să fie ajutate într-o mai bună implementare şi nu să fie pedepsite prin tăierea finanţărilor. Investitorii trebuie să primească semnalele necesare de la UE astfel încât să le crească încrederea în perioada următoare, iar Europa trebuie să îndrepte fondurile de coeziune către creşterea competitivităţii pe piaţa globală.

Energia, rol principal în viitorul Europei

În opinia oficialului GE, trebuie protejate şi dezvoltate beneficiile pieţei unice europene. Marile companii multinaţionale prezente în Europa, care pot determina dezvoltarea tehnologiei au nevoie de pieţe mari, de un cadru legal stabil şi trans­parent, facilităţi pentru investiţii, infrastructură şi cadru de reglementare flexibil. Hendrik Bourgeois afirmă că UE trebuie să identifice noile oportunităţi de dezvoltare şi crede că energia va ocupa un rol principal. "Mai multă integrare fis­cală, economică şi politică a UE va fi soluţia pentru criză", apreciază domnia sa.

România are nevoie de o viziune energetică pe termen mediu şi lung

Deşi este plină de oportunităţi, ţara noastră are nevoie de o viziune pe termen mediu şi lung în domeniul energetic, ne-a declarat Izabela Kielichowska, director în cadrul GE Energy. Domnia sa crede că Româ­nia îşi poate găsi în energie un motor de creştere economică în viitorii ani, mai ales că ţ ara încă mai are multe de făcut pentru modernizarea unităţilor de producţie şi a reţelelor de distribuţie învechite.

Reprezentantul GE Energy apreciază că o strategie energetică fermă, care va fi respectată de toate guvernele, va aduce României multe beneficii: "Investitorii au nevoie de stabilitate legislativă şi transparentă, dar şi de reglementări flexibile în domeniul energetic".

Izabela Kielichowska apreciază că România are ca avantaj legislaţia care încurajează investiţiile în energia regenerabilă, ţara noastră fiind cea mai atractivă din regiune în acest moment. În plus, avem un potenţial imens neexploatat în domeniul cogenerării de înaltă tehnologie pentru modernizarea şi eficientizarea sistemului centralizat de dis­tribuţie a agentului termic în marile oraşe.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. deoarece chiar astazi (ieri) OMV a decis sistarea investitiilor pentru obtinerea de hidrocarburi din gaze de sist. Daca Mister GE ar fi facut mai multa reclama acolo poate nu ar fi fost atat de tristi cei din concernul din centura de crestere danubiana.

    deviza pnl este: prin noi insine.

    chiar, noi nu putem sa ne extragem singuri gazele de sist ? 

    de ce e nevoie de ge sa ne duca lingura la gura ? 

    chiar asa de naivi ne credeti ?...

    1. vreau sa spun cum putem sa avem tehnologie care sa fie in stare sa extraga aceste gaze. De ce ? E foarte simplu. In epoca de aur era destul de limitat potentialul distractiv si atunci elevii, studentii nu prea se puteau rupe in figuri ca astazi si mai puneau mana si pe cate o carte de specialitate. Astazi care este rezultatul daca ai face asa ceva. Daca intr-adevar esti bun ajungi tot intr-o companie straina unde ai posibilitatea sa te dezvolti profesional. Sau te prostituezi intelectual si faci altceva care sa fie in concordanta cu remuneratia pe care o astepti. Sit atunci cu cine?

      Departe de mine intentia de a va limita intentiile liberale dle gig.. Mai intai de toate ,cititi ceva mai mult despre tehnologia distructiva care se utilizeaza in obtinerea asa ziselor gaze de sist, despre aditivii folositi si cantitatole uriase de apa utilizate in cursul operatiilor respective si destructurarile locale ale solului cu provocarea de mici cutremure...Si alte efecte imprevizibile...Acel domn de la General Electric sa-si faca la el acasa asa ceva si sa nu faca asemenea recomandari yesmenilor natarai de la Bucuresti. Priceputi la toate, ar fi in stare ca ar fi stare , ca la recomandarile altui natarau, ,fostul maoist Barroso ,actualul sef al UE, sa dea indicatii de aplicare a acestei tampenii tehnologice. Actualmente sub moratoriu,in UE. Dupa modul de reactie al sefului de Guvern V.Ponta ,in fata lui Barroso, singura solutie este retragerea din UE a Romaniei .! Radicala ,dar sanatoasa... Si trei cizme plasate yesmenilor de la putere .Incepand cu jucatorul ,suspendat ,de la Vila Lac 3 si continuand cu cei de la Palatul Victoria. In mod democratic, prin votul din 09 -12-12 . S-o stie de pe acum... Ei sunt platiti de noi ,nu invers...

      Draga B.G.,

      domnul Gig are dreptate d.p.d.v. strategic. Operational suntem o nulitate. Nu avem bani, nu avem tineri pe care sa punem bazele unei societati unde cercetarea sa o platim indatorandu-ne pe viata, ca sa avem apoi ceva de spus in lume. Atata timp cat profesiile de restructurator, recuperator fie el cu forta mintii sau a pumnului deviza este ciocul mic si botul pe labe. In timp ce altii isi faceau reclama pentru atragerea banilor de genul rezerver sigure, dobanzi sigure noi am dat cu tifla atat la resurse de productie cat si resurse umane. Cati in afara de dvs. stimabile BG, sau domnul Make se gandesc ca oamenii de pe platforma OLTCHIM au un GOOD WILL pe care acum il tratam drept povara caci trebuiesc platite salarii de cacao unor oameni care au invatat ceva si care nu pot fi productivi pentru ca nu au materii prime sau pentru ca multe din instalatii sufera inca din cauza lipsei capitalului investitional. Botswana poate sa spuna ca cea mai mare valoare a tarii lor nu o au diamantele, ci oamenii. Cand guruletul Mobius a spus ca ne asemanam la conditii de investiti cu Botswana cu siguranta nu citise acest lucru. De asemenea finantistul Treichl ne face brute. Daca pe dumneata nu te deranjeaza, mie imi face chiar placere. Pentru ca in afaceri trebuie sa ai stilul de a face oferte care nu pot fi refuzate. Dar omul de rand cu un suflet curat il doare aceasta caracterizare insa tace pentru ca nu poate sa-i arate degetul la obraz. Cu exceptia unei persoane. Si aceea este insa terfelita in noroi. Si atunci raspunsul la intrebarea: Ce popor suntem de fapt? puteti cumva sa-l ganditi logic. Va multumesc pentru atentie si scuzati-mi pasiunea asemanatoare dvs. insa doare cand vezi cum aurul uman este confundat cu noroiul primatelor. 

      Stimate dle Virgil Bestea, stim cu totii care este situatia in tara. Raspunsul dat dlui Gig. s-a referit, in majoritate ,la gazele de sist si la efectele acetei tampenii tehnologice asupra tarii noastre. Precizez ca in epoca antedecembrista ,s-a experimentat asemenea terhnologie in zona ,se pare Tutova, dupa cum mi-a spus o cunostinta,maitanar decat mine. Efectele dezastruoase asupra zonei respective au determinat autoritatile timpului sa sisteze experimentarile. Stirea nu a fost publicata in presa timpului din motive politice. Si acum vine un neica nimeni ,ca dl X de la General Electric sa ne tina lectii privind securitatea energetica garantata de exploatarea gazelor de sist. ! Cunosc pozitia ,secreta deocamdata, a gastii usl-iste fata de exploatarea gazelor de sist. Si am corelat-o cu fanfaronada proeuropeana a gruparii politice respective. De asemenea,corelata cu trasnaile cuantice !?..ale dlui Barroso. Va rog sa-mi permiteti sa nu comentez ultima parte a opiniei dvs. Voi reveni asupra chestiunii ulterior. Atunci cand voi avea argumente practice. In prezent urmarim ,grupul nostru ,obtinerea unei finantari necesare realizarii unei inventii care va expedia chestiunea gazului de sist in preistorie. Si atunci,speram,ca vom prezenta argumentele practice necesare si populatiei. Care isi va da seama ,incet ,incet ce este de fapt UE ,USL,si altele de acest gen . Si ,ca de fapt,perioada antedecembrista va trebui inlocuita cu ceva similar ,dar pe a alta treapta a evolutiei.. Exemplul Chinei este edificator..Cele trei cizme promise ,in mod democratic,prin vot ,se refera la actuala clasa politica parlamentara. Una din cizme ii va expedia pe parlamentarii actuali spre zonele reziduurilor istorice ale istoriei. In mod sigur,si pe jucatorul suspendat, fugit de la Vila Lac 2 la Vila Lac 3 din motive,de renovare neplanificata a Vilei Lac 2 Probabil ,plosnitele electronice sunt de vina...spunea un om bine informat. Sa asteptam desfasurarea evenimentelor, cfm zicalei: nu aduce anul ,ce aduce ceasul.. !.

      domnule B.G. si se vede ca intr-adevar tineti la tara dumneavoastra. Afirmatia domnului de la General Electric nu are nimic care sa poata fi declarat a fi nerealist. Intr-adevar in cativa zeci de ani vom fi puternic dependenti de importuri de resurse , desi de la romani incoace tot scoatem din "subsolurile patriei" si nu vrea sa se termine de loc. Normal ca au fost incercate o sumedenie de tehnici, caci pe vremuri eram noi rupti in coate, dar aveam ceva in bibilica. Astazi mergem la mol sa cumparam un cafe frape si ne numim capitalisti. Dar asta ia timp sa ne maturizam. Cat despre inventia dumneavoastra mi-ar face placere sa va cunosc, pentru ca nimic nu este mai usor decat a obtine bani pentru o idee de viitor. In trecut puteam si eu sa ma laud a face cercetare, insa acum fac numai cercetare cum sa putem deveni credibili. Cu mai mult sau mai putin succes. Clasa politica spre deosebire de democratiile consolidate este vazuta ca acel paleativ pentru a reusi daca pe plan profesional nu a mers asa cum ne-am fi imaginat. Dialectica intre a dori conditii egale si in acelasi timp a folosi coatele pentru a merge spre progres nu prea au cum sa mearga mana in mana daca nu avem legi care sa le coordoneze. Uitati-va la UE la spatiul monedei unice. Am fi respectat toate criteriile de la Maastricht astazi nu ar fi existat criza datoriilor suverane. Chiar de cateva minute am asistat la un discurs al domnului Weidmann si Issing. Si mi-au confirmat inca o data opinia de ce trebuie sa aderam la Euro. O formulez intr-o singura propozitie pentru a nu abuza de generozitatea domnului Make: "Competitivitatea nu va mai fi reglata prin inflatie." Mi-ar face placere sa facem un simpozion la Bucuresti in Octombrie sub egida: Euro - Credinta si Incredere. Sper ca pana atunci sa am timpul necesar a expune mai larg tezele unor persoane care stiu mult mai bine decat mine diferenta intre a invinge frica si a fi invins de curaj. Cu stima si apreciere al dvs. Virgil

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb