GENERALUL GEORGE VOINESCU (SRI): Situaţia privind bugetul a luat o turnură gravă şi în acelaşi timp alarmantă

M.I.
Politică / 13 februarie 2019

George Voinescu

George Voinescu

Generalul George Voinescu, adjunct al directorului SRI, susţine că diminuarea bugetului serviciului este sinonimă cu diminuarea capacităţii operaţionale a instituţiei şi atrage atenţia că situaţia privind bugetul a luat o turnură gravă şi în acelaşi timp alarmantă.

"Diminuarea bugetului (SRI - n.r.) este sinonimă cu diminuarea capacităţii operaţionale a serviciului, iar un Serviciu de Informaţii slab capacitat înseamnă viteză de reacţie redusă. Încă o dată, nu vorbim de diminuarea bugetului, vorbim despre diminuarea capacităţii statului Român de a răspunde ameninţărilor cu care ne confruntăm în această perioadă. În momentul de faţă apreciez că s-a trecut de linia roşie, că punem în pericol securitatea naţională. Aprobarea bugetului pe coordonatele actuale anulează multe dintre acţiunile serviciului, iar o eventuala revenire ne va costa şi mai mulţi bani. În contextul de faţă, nu vom mai putea spune că România este un stat sigur pentru că nu are bani să fie un stat sigur. Am încredere (...) că m-am făcut înţeles, că putem conştientiza cu toţii pericolul în care ne aflăm şi că la finalul acestor zile se vor lua deciziile cele mai corecte şi cele mai înţelepte", a declarat generalul George Voinescu, la dezbaterile pe bugetul SRI din Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

În opinia sa, situaţia privind bugetul "a luat o turnură gravă şi în acelaşi timp alarmantă". "Mărturisesc că este pentru prima oară în cariera mea când mă confrunt cu un buget total nesustenabil. Serviciul a avut şi are toată înţelegerea pentru contextul economic în care ne aflăm, iar atunci când a trebuit să facă sacrificii nu a ezitat să o facă. Dar din păcate pentru cifrele actuale serviciul nu are nicio soluţie. Am prezentat aseară cum era în prima fază bugetul instituţiei, unde cheltuielile de personal reprezentau aproape 84%, toate ca urmare a modificărilor legislative produse în anul 2018. Este o percepţie eronată, generalizată în spaţiul public, o percepţie pe care regretabil nimeni nu se grăbeşte să o corecteze", a spus adjunctul directorului SRI.

El a precizat că o scădere suplimentară cu 445.000.000 a sumelor alocate serviciului înseamnă blocajul efectiv al activităţii serviciului.

"Realitatea este alta în acest moment, o scădere suplimentară cu 445.000.000 a sumelor alocate serviciului înseamnă blocajul efectiv al activităţii serviciului în ceea de a doua parte a anului curent. Înseamnă că nu vom avea salariile sau fondurile necesare plăţii pensiilor şi salariilor pe patru luni de zile, înseamnă că nu vom avea asigurate pentru o perioadă de trei luni fondurile plăţii facturilor la utilităţi, cheltuielile operative ale serviciului cele cuprinse în planul de cooperare precum şi alte cheltuieli de funcţionare. Înseamnă amânarea termenelor de finalizare sau blocarea tuturor proiectelor investiţionale iniţiate. Fac precizarea că pe 15 aprilie avem un obiectiv care trebuie pus în funcţiune pentru care trebuia să plătim 19,3 milioane lei din 10 milioane câţi au mai rămas la cheltuieli pentru investiţii este foarte greu. Ne întrebăm cu toată onestitatea cum să procedăm aplicând legislaţia referitoare la plata actualilor şi foştilor angajaţi şi cea privind responsabilităţile SRI în asigurarea securităţi naţionale şi bineînţeles ce rezultă în această seară - reducerea de buget", a explicat Voinescu.

El a susţinut că eventualele constrângeri bugetare vor pune în pericol securitatea cetăţeanului.

"Securitatea cetăţeanului este un element esenţial şi multe lucruri care ni se par normale astăzi ca stat civilizat vor fi puse în pericol de eventualele constrângeri bugetare. Multe dintre succesele operaţionale ale serviciului nu se văd la televizor şi nu ajung în presă din raţiuni contra-informative. Nu ne putem face reclamă şi nu putem pune succesele operaţionale pe masă, dar vă pot afirma cu convingere faptul că fără SRI România ar arăta altfel astăzi", a menţionat Voinescu.

El a invitat parlamentarii să facă o analiză riguroasă şi să decidă care sunt zonele de activitate ale serviciului care nu ar trebui bugetate. "Ce domenii aflate în responsabilitatea şi competenţa legală a SRI nu ar mai trebui investigate. Prevenirea şi combaterea terorismului, securitatea cibernetică, contra-spionajul, securitatea energetică şi promovarea intereselor şi oportunităţilor economice ale României. Ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene în care nu a avut loc niciun atentat terorist. (...) În egală măsură ameninţarea cibernetică ne obligă să ţinem pasul cu tehnologia utilizată de agresori. (...) Tot din perspectiva cibernetică aduc în discuţie contextul electoral din acest an - imaginaţi-vă un atac cibernetic reuşit asupra infrastructurii informatice utilizate în cadrul scrutinelor europarlamentar şi prezidenţial decideţi dumneavoastră relevanţa acestuia în ecuaţia democraţiei", a punctat generalul SRI.

De asemenea, el a punctat că activităţile de contraspionaj derulate de serviciu deşi la prima vedere nu implică eforturi considerabile permanente, cu atât mai mult intruziunea şi ofensivitatea actorilor statali este una la cote semnificative anul acesta având în vedere mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Vă rog să faceţi un exerciţiu de imaginaţie în care informaţii cu valenţe strategice ale Uniunii Europene sau NATO gestionate în prezent de România ar fi obţinute de entităţi externe şi utilizate împotriva noastră şi a partenerilor europeni şi euroatlantici. SRI a avut constant ca prioritate asigurarea suportului informativ pentru factorii de decizie în stat pe zona de securitate economică în special pentru asigurarea securităţii energetice. Actuala conjunctură regională şi internaţională impune cu mai multă atenţie date fiind riscurile de obţinere de către entităţi ostile statale sau non-statale a unor pârghii economice cu impact major. Dezechilibrele în funcţionarea şi stabilirea sistemului energetic naţional, riscul de punere în dependenţă sau perturbarea exploatării normale a infrastructurilor cu valenţe critice. În lipsa unor capacităţi eficiente şi adaptate continuu pentru prevenţie şi reacţie rapidă anticiparea, gestionarea acestor ameninţări de securitate devin imposibile. Ajutaţi-ne dvs care dintre aceste riscuri, ameninţări, oportunităţi nu mai sunt suficient de importante pentru a aloca fonduri. Trebuie să fim conştienţi cu toţii de consecinţele deciziei de astăzi şi să vă asumaţi posibilele efecte din punctul de vedere al securităţii naţionale", a mai explicat Voinescu.

El a mai precizat că recentele restricţii bugetare nu fac altceva decât să încetinească şi să slăbească activitatea de culegere de informaţii prin amânarea unor proiecte vitale, stagnarea celor în derulare sau restrângerea artificială a planului de măsuri propuse pentru anul 2019.

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au acordat marţi raport favorabil bugetului Serviciului Român de Informaţii aprobând o diminuare faţă de forma transmisă de Guvern Parlamentului cu 150 de milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. E de rasul curcilor cum nu pomenește de bugetul pretins comparat cu alte bugete din tari precum Germania, Olanda, Portugalia, și totodata ni spune nimic de totalul societăților comerciale deținute, rulajul acestora și marja de profit, de totalul firmelor deținute de ofițeri SRI direct in SA -uri, si prin rude de gradul 1 si 2 si procentul de afaceri cu starul al acestor srl-uri, de totalul de persoane declarate risc de securitate naționala și motivele invocate in Declanșarea acestor actiuni dar mai ales de costurile acestor actiuni in care in fapt, cetățeni absolut normali dar care și atitudine socială sunt supravegheați și supuși la acțiuni generale atipice doar pentru a proteja funcționarii de stat, rude ale acestor ofițeri SRI care au comis abuzuri și fapte grave de corupție. Dacă mai vorbim și de protocoale...

    E de rasul curcilor cum nu pomenește de bugetul pretins comparat cu alte bugete din tari precum Germania, Olanda, Portugalia, și totodata nu spune nimic de totalul societăților comerciale deținute, rulajul acestora și marja de profit, de totalul firmelor deținute de ofițeri SRI direct prin acțiuni in SA -uri, si prin rude de gradul 1 si 2 in SRL -uri si procentul de afaceri cu statul al acestor srl-uri, de totalul de persoane declarate risc de securitate naționala și motivele invocate in declansarea acestor actiuni dar mai ales de costurile acestor actiuni in care, in fapt, cetățeni absolut normali dar care și atitudine socială sunt supravegheați și supuși la acțiuni generale atipice doar pentru a proteja funcționarii de stat rude ale acestor ofițeri SRI care au comis abuzuri și fapte grave de corupție. Dacă mai vorbim și de protocoale...

    Vreti sa va transmita BVC-ul SRI, defalcat si eventual si numele angajatilor?

    Mai mult va dor protocoalele secrete decat interesul pt. securitatea romaniei. Toate serviciile din lume au protocoale secrete. 

    1. La noi totul e prea secret. Numai in secret se lucreaza si de fapt secretul asta nu ne prea ajuta. Tara este in continuare furata, riscul terorist este 00000000000000 in Romania. Si atunci pentru ce toate astea? Daca vrea SRI sa ne apere de teroristi, sa ne apere de Valcov, care terorizeaza bursa ca un nebun.

      Stai liniștit că Securitatea încă lucrează să-l înfunde pe Valcov. Sunteți în aceeași tabără. :))))

      Ma sui si eu in caruta asta anti valcov!

      Nu-ți face griji, toți securiștii sunteți în căruță. Caracalul Securității este infinit.

    S-a ajuns la fundul sacului in privinta pensiilor speciale. Stim ca aceste pensii speciale sunt platite de catre institutia care le-a dat: Justitie, MAI, SRI, MAN, etc. Iar la asta se ajunge cand pensiile sar calul. Institutia ramane fara bani pentru ca da 84% pe pensii si salarii. Taiati pensiile speciale. Bugetul SRI este mult prea mare.

    Pensionari la 40 ani dupa care angajari in firmele lor, pensii speciale, salarii speciale, sporuri speciale, masini de serviciu speciale, deconturi speciale etc De unde? Din imprumuturi platite la scadenta prin alte imprumuturi. Factura la final o vom plati cu totii, dar mai ales o vor simti cei multi si prosti. Asta e : o tara de 2 bani condusa de oameni de 2 bani!

    De asta trebuie să raportați Parlamentului ce faceți la Securitate. Bugetele primite în plic de la Securitate nu se aprobă conform cererii. Adaptați-vă la vremuri.

    Spital Securitate, hotel Securitate, Academie Securitate, Consorțiu producție hârtie igienică Securitate, toate sunt decise de un birlic mic de la Securitate, fără respect față de contribuabil. 

    1. 84% la pensii si salarii ? Concret ,la ce institutii din lumea asta se realizeaza o asemenea alocare ? Oare cat e procentul la celebrele institutii universitare din Amerca sau la,si mai celebrele ei organisme secretoase , FBI ,CIA , NSA ,etc ?

      din cauza pensiilor speciale si a varstei mici de pensionare

      curand in fiecare bloc va locui un pensionar securist 

      S-a ajuns exact ca pe vremea lui Ceausescu! Mai bine ne-am angaja cu toții în Servicii și cei din privat si ceilalti de la stat, sa fim o țară de securisti. Macar sa știm o treaba!

    Niște panglicari puși pe capatuiala

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb