Reporter: Domnule general, ce a declanşat valul de refugiaţi în Europa, în opinia dumneavoastră?
Wesley Clark: Ideea privind refugiaţii este că aceştia trebuie fie asimilaţi, fie adăpostiţi temporar şi apoi trimişi acasă. Va fi dificil ca oamenii să se întoarcă în ţara de origine, dacă nu va exista o patrie unde să meargă, din cauza conflictelor. Aşadar, rezolvarea situaţiei din Siria este foarte importantă, pentru că mulţi dintre aceşti oameni pretind că sunt sirieni. Unii dintre ei nu sunt, pot fi din Irak.
Sunt sigur că migranţii economici vor fi decelaţi şi returnaţi în Pakistan sau de unde au venit.
Dar Europa se confruntă cu provocarea asimilării refugiaţilor. Aceasta este o problemă dificilă, oriunde în lume. În Statele Unite, am avut mii, milioane de refugiaţi de-a lungul anilor, am avut valuri constante de imigraţie şi toate au fost mai mult sau mai puţin efectiv absorbite în cultura americană, chiar şi aceia care au fost sclavi timp de 200 de ani. Aceasta este provocarea.
Democraţia este nouă în special în Estul Europei şi, în ciuda speranţelor secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, adevărul este că cetăţenii care locuiesc acum în aceste ţări nu şi-au trăit integral vieţile în sisteme democratice.
Aşadar, ideea încrederii în principiile naturii umane este dificil de pus în practică.
Oameni care arată diferit sunt, de fapt, în mare parte, la fel. Ei răspund la circumstanţele în care se găsesc.
Dacă sunt aduşi în Europa şi au oportunităţi, atunci vor oferi un adevărat şoc în creşterea economiei europene.
Dacă sunt respinşi, atunci identitatea negativă, presiunile politice vor afecta Europa, iar rezultatul poate fi urât. Dar cred că europenii cunosc riscurile şi văd, de asemenea, şi oportunitatea. Când migranţii vin - în special oameni educaţi din Siria - pot participa la economie. Europa se află într-o situaţie de creştere redusă sau creştere zero de două decenii. Aceasta a afectat serios ţări precum România. Este bine pentru România dacă Germania începe să crească. Este bine pentru România dacă Croaţia începe să crească. S-ar putea să fie un lucru bun să preia o populaţie venită prin migraţie.
Reporter: Multe ţări europene au păreri divergente privind problema refugiaţilor. Vedeţi un risc politic privind posibilitatea destrămării Uniunii Europene?
Wesley Clark: Nu, nu cred că există riscul destrămării Uniunii Europene. Neînţelegeri au loc tot timpul. Despre asta este democraţia. Nu există dictatură. Într-un final, se vor înţelege cu toţii să susţină Uniunea Europeană, pentru că toată lumea ştie că Uniunea Europeană este cea care a împiedicat un război în Europa, timp de 70 de ani. Nu va dispărea.
Reporter: Cum explicaţi scăderea preţului petrolului?
Wesley Clark: Printr-un efort al unor naţiuni din Orientul Mijlociu să atace şi să subaprecieze apariţia de noi producţii de petrol în Statele Unite.
Reporter: De ce credeţi că gazele de şist nu reprezintă o afacere în Europa?
Wesley Clark: Ar putea fi o afacere în Europa, dar a fost blocată de îngrijorări legate de protecţia mediului şi de reglementări.
În SUA, există proprietatea privată asupra mineralelor. Când mergi la un fermier, îi spui că îi dai 300 de dolari/ acru pentru dreptul de explorare, îi mai dai o şesime din cât produce un puţ şi, în plus, îi garantezi că, la fiecare 100 de acri unde găseşti gaze, sapi un puţ, atunci probabil că va fi de acord. Sunt o mulţime de bani.
Dar dacă mergi la un primar din Estul Europei şi spui: "Îţi vom aduce nişte excavatoare şi vom face forare hidraulică", el va spune: "Cum veţi afecta apa, pământul?". Tu îi spui: "Nu te teme, nu s-a întâmplat mare lucru în Statele Unite".
Dar el nu primeşte nimic din asta, doar necazuri. Aşadar, este o diferenţă între proprietatea privată şi cea publică asupra mineralelor.
Reporter: Care este şansa de dezvoltare a României?
Wesley Clark: România ar putea fi şi ar trebui să fie, probabil, cea mai bogată ţară din Europa. Are resurse naturale incredibile, are totul de la pământ de cultivat la petrol, gaze şi minerale. Are o populaţie grozavă şi are şi spaţiu. Are zone turistice minunate. România are totul. Dar trebuie să facă tranziţia de la legile epocii comuniste la dezvoltarea democratică şi capitalistă. Această tranziţie este dificilă.
Reporter: Ce v-a determinat să acceptaţi să fiţi consilier onorific al premierului Ponta?
Wesley Clark: M-a invitat să vin şi să îi ofer asistenţă informală în dezvoltarea economică. Ne-am dat silinţa în ultimii ani, dar a fost dificil.
Reporter: Care a fost cel mai dificil lucru?
Wesley Clark: Lupta politică dintre partide şi centrele de putere încetineşte procesul de luare a deciziilor. Mulţi oameni se tem să nu fie investigaţi şi acuzaţi. De asemenea, schimbările legislative pentru conformarea cu standardele UE au fost dificile şi confuzante pentru unii.
Reporter: Credeţi că a făcut bine primul ministru că nu şi-a dat demisia, deşi a fost trimis în judecată?
Wesley Clark: Nu ştiu nimic despre acest caz şi nu aş vrea să comentez.
Reporter: Cum credeţi că este primit de investitorii americani un forum despre România?
Wesley Clark: Cred că există un interes enorm pentru oportunităţile de investiţie în România.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. Asta e tare!
(mesaj trimis de Habarnam în data de 12.10.2015, 04:11)
„NATO nu poate apăra România...” se traduce cu „Fraierilor, v-am vândut iar!”. Cu alte cuvinte, urmează ca nenea Putin să-și bage bazooka în noi și să fim salvați „de determinarea noastră”. Stim lectia! Doar au mai fost unii eroi - săracii! - care prin anii 50 asteptau să vina americanii. Care americani ne vânduseră lui Stalin fara sa clipeasca din ochi.
Dragi români mai mult sau mai puțin prostănaci, țineți minte trei cuvinte: ISTORIA SE REPETA!
2. NATO nu poate apara Romania
(mesaj trimis de Radu în data de 12.10.2015, 09:42)
Acesta ar fi trebuit sa fie titlul articolului, chiar daca ar fi sunat ca titlurile articolelor din ziarele de scandal.
Daca NATO nu poate apara Romania, ma intreb de ce a aderat Romania la NATO. Ca sa ii apere Romania pe altii?
Sau de fapt NATO nu poate apara pe nimeni?
Ar fi normal ca oficialii romani sa ceara niste lamuriri de la conducerea NATO, caci dupa asemenea declaratii, plus altele ca americanii ii pot apara pe romani in masura in care romanii se pot apara singuri ar deveni foarte evident ca suntem de fapt singuri.
3. Personajul nu are credibilitate
(mesaj trimis de Cristi C în data de 12.10.2015, 10:31)
Iar rolul de consilier onorific este doar un brand pe care PSD l-a cumpărat pentru a scoate ochii proștilor din România, țara care îi așteaptă și divinizează pe americani cu ochii în lună.
PSD (care ar putea însemna Penny Stock Dupery) a avut strategia de a-l închiria pe Clark în 2012 când se războia cu băsescu și cu ambasada US (a afaceristului Gitenstein). Avea nevoie să promoveze în opinia publică ideea că are și sprijin american, nu doar opoziția unui fripturist precum Gitenstein.
Cine este Clark? Articol din Bloomberg, "Wesley Clark: The Penny-Stock General"
"Clark este unul dintre mulți foști guvernatori, generali, și congresmeni care au găsit a doua carieră în creditarea numelui personal către companii mici, care sunt dispuse să plătească pentru prestigiu. Din moment ce el a candidat la funcția de președinte în 2004, Clark s-a alăturat camerelor de conducere a cel puțin 18 companii publice, 10 dintre ele numite acțiuni de un ban (penny stock), ale căror acțiuni se tranzacționau în piețele neoficiale OTC, un colț de pe Wall Street, unde frauda și manipularea sunt comune.
Toate, mai puțin una, dintre cele 10 au avut valoarea pierdută în timpul mandatului lui Clark. Trei au dat faliment la scurt timp după ce a plecat din consiliile lor de administrație, și directorul executiv al uneia a pledat vinovat pentru frauda. Doar patru dintre cei 30,958 de oameni aflați în baza de date a Bloomberg ce listează membrii consiliului de administrație din companiile over-the-counter au servit pe mai multe consilii de administrație decât Clark.
"Apariția lui într-un consiliu este un steag imens roșu", spune Joe Spiegel, al cărui fond, Dalek Capital Management, a făcut bani din parierea pe scăderea valorii acțiunii uneia dintre asociațiile lui Clark."
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2015, 10:41)
NATO nu poate apăra România. Singurul lucru care va apăra România este determinarea cetăţenilor săi, aşa cum a fost mereu. Trebuie să ai şi creştere economică, educaţie, un sistem de sănătate, iar oamenii trebuie să creadă că ţara face progrese".
Pentru prima data in ultimii 26 de ani cind se spune ADEVARUL CURAT iar daca cei care i-au asteptat pe americani de 75 de ani ar trebui sa-i mai astepte ca de venit cu investitii in dezvoltarea Romaniei mai dreu decit cu crimele din imprudenta, spionarea cetatenilor sau aducerea sistemelor militare care atrag violenta razboiului decit dezvoltare.
5. NATO trebuie ajutat, de noi!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 12.10.2015, 11:32)
Asta ar trebui sa inteleaga clasa noastra politica. Dar ea este bezmetica!
Decebal către popor
Viaţa asta-i bun pierdut
Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
Şi-acum ar vrea un neam călău
S-arunce jug în gâtul tău:
E rău destul că ne-am născut,
Mai vrem şi-al doilea rău?
Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moş îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit.
Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta şi-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par
Ca orişicare laş fugar!
Murmurul, azi şi orişicând,
E plânset în zadar!
Iar a tăcea şi laşii ştiu!
Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
Să râdă! Bunii râd şi cad!
Să râdem, dar, viteaz răsad,
Să fie-un hohotit şi-un chiu
Din ceruri până-n iad!
De-ar curge sângele pârău,
Nebiruit e braţul tău
Când morţii-n faţă nu tresari!
Şi însuţi ţie-un zeu îţi pari
Când râzi de ce se tem mai rău
Duşmanii tăi cei tari.
Ei sunt romani! Şi ce mai sunt?
Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
Zamolxe, c-un întreg popor
De zei, i-am întreba: ce vor?
Şi nu le-am da nici lor pământ
Căci ei au cerul lor!
Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
E rău destul că ne-am născut:
Dar cui i-e frică de război
E liber de-a pleca napoi,
Iar cine-i vânzător vândut
Să iasă dintre noi!
Eu nu mai am nimic de spus!
Voi braţele jurând le-aţi pus
Pe scut! Puterea este-n voi
Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
Că zeii sunt departe, sus,
Duşmanii lângă noi!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de mitica în data de 12.10.2015, 15:27)
adavarat poet.nma sa nu fie plagiat.
5.2. Ei, na-ti-o frinta! (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.10.2015, 13:50)
Nu-i plagiat. Este "copy and paste".
Puteai sa completezi cu ceva constructiv. De exemplu ca dacii lui Cosbuc stiau ce ne spune contemporanul asta.