Geoană ar fi invocat în 2007 o înţelegere cu Băsescu pentru guvern condus de PSD, el posibil premier

F.A.
Ziarul BURSA #Politică #WikiLeaks despre Romania / 28 martie 2011

Ambasadorul SUA la Bucureşti s-a întâlnit, la 5 iunie 2007, cu Mircea Geoană, care ar fi vorbit despre o întâlnire avută cu o zi înainte cu preşedintele Traian Băsescu, susţinând că s-a fi înţeles cu acesta ca PSD să conducă următorul Guvern, apreciind că el va fi prim-ministru.

Dintr-o telegramă atribuită Wikileaks rezultă că în aceeaşi zi ambasadorul SUA s-a întâlnit şi cu Traian Băsescu, acesta spunând că nu-l va accepta pe Geoană ca nou prim-ministru până la alegerile de la sfârşitul lui 2008, începutul lui 2009.

"La solicitarea preşedintelui PSD Mircea Geoană, ambasadorul s-a întâlnit pe data de 5 iunie cu liderul PSD, care şi-a prezentat punctul de vedere referitor la o întâlnire avută cu o zi înainte cu preşedintele Traian Băsescu. Geoană a susţinut că s-a înţeles cu el ca PSD să conducă următorul guvern. Geoană a spus că partidul său va avea o poziţie oficială vinerea aceasta, dar că este < a done deal > că PSD va răsturna actualul Guvern PNL", se arată într-o telegramă din 2007, clasificată confidenţial. Subiectul telegramei: "Acelaşi pat, vise diferite. Întâlnirea ambasadorului cu preşedintele Băsescu şi cu preşedintele PSD Geoană".

Potrivit telegramei, "Geoană a adăugat că el crede că va fi viitorul prim-ministru şi şi-a manifestat speranţa că va încheia un acord public cu preşedintele Băsescu în ce priveşte întocmirea unui program naţional comun < pentru şase ani, nu doi >". "Geoană şi-a exprimat de asemenea îngrijorările că Băsescu va trăda, că ar putea încuraja PSD să răstoarne guvernul Tăriceanu, dar că nu va respecta acordul de a sprijini un guvern condus de PSD. Geoană a adăugat că speră să existe < un feedback şi o încurajare > pentru Băsescu dinspre Washington prin care preşedintele să fie încurajat", se arată în telegrama.

Aceeaşi telegramă ar face referire şi la o întâlnire a ambasadorului SUA, în aceeaşi zi, la Cotroceni, cu preşedintele, fiind prima întâlnire cu Traian Băsescu după referendumul din 19 mai 2007.

"Băsescu a spus că va insista ca Geoană să facă paşi reali în curăţirea PSD. Nu va exista nicio cooperare, a subliniat el, dacă Geoană continuă să se bazeze, de exempu, pe strategul politic al PSD, deputatul Viorel Hrebenciuc, considerat de mulţi ca fiind creierul din spatele operaţiunii de suspendare a lui Băsescu", se mai arată în telegramă.

"Băsescu a subliniat că nu-l va accepta pe Geoană ca nou prim-ministru de acum şi până la alegerile de la sfârşitul lui 2008, începutul lui 2009. Din păcate, a comentat el, Geoană rămâne < controlat la greu > de magnatul media şi al energiei Sorin Ovidiu Vântu. Preşedintele a adăugat că deţine dovezi nespecificate legate de o relaţie continuă între cei doi", susţine sursa citată despre conţinutul documentului.

La 9 iulie 2007, Geoană a avut o nouă întâlnire cu ambasadorul SUA, la cererea liderului PSD. Subiectul telegramei: "I need a silver bullet".

"Geoană a declarat că ar fi mulţumit dacă PSD va obţine 25% la alegerile pentru Parlamentul European. Geoană a sugerat evaziv că plănuieşte să provoace < un şoc politic măricel > fie în interiorul partidului său, fie pe scena politică în ansamblu. El a remarcat de asemenea: I need a silver bullet (n.red: Am nevoie de un glonţ de argint)", se arată în telegramă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb