Geoană propune înfiinţarea unui holding naţional al căilor ferate

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 18 noiembrie 2009

Mircea Geoană

Mircea Geoană

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a întâlnit, ieri, la Craiova cu muncitori şi sindicalişti din CFR, cărora le-a spus că "experimentul" cu mai multe companii în domeniu, care acţionează disctinct, nu funcţionează şi că este nevoie de un "holding naţional" al căilor ferate, transmite NewsIn.

Geoană le-a promis CFR-iştilor că-i va susţine şi că este împotriva disponibilizărilor şi, mai mult, va susţine crearea unui "holding naţional" în jurul CFR, în fruntea căruia să nu fie numit un director politic.

"Am superpolitizat anumite funcţii în administraţia românească şi vreau să vă promit că la conducerea acestui conglomerat al căilor ferate voi ruga partidele din viitoarea majoritate să nu mai politizăm, să nu mai dăm pe algoritm politic, să punem meseriaşi care să-şi facă treaba şi să-i judecăm după perfomanţa lor", a declarat liderul PSD.

Geoană a mai criticat lipsa de investiţii în calea ferată şi a susţinut că "este cel puţin suspect modul în care banii de la bugetul merg exclusiv către astfaltatori şi către firmele de casă ale lui Băsescu şi ale lui Berceanu".

Mircea Geoană a declarat: "În 1998, domnul Băsescu când era ministrul Transporturilor a propus o reformă a căii ferate române şi atunci s-a mers pe această formulă cu CFR Mărfuri, cu CFR Călători, CFR Infrastructură încercând să se meargă pe un model probabil importat din altă parte, nu ştiu de unde. Acum se vede extrem de clar că acest experiment, evaluat după tot acest timp, şi în condiţiile în care nu funcţionează se va reveni la formulă imediată cum a fost SNCFR, sau cum au state ca Germania, Spania, Italia, Ungaria, un holding naţional în care companii distincte din punct de vedere juridic reprezintă un tot unitar din punct de vedere economic şi mod de a acţiona".

Liderul PSD a continuat susţinând că "după atâţia ani de neglijare a căii ferate a venit timpul să constatăm că experimentul Băsescu la calea ferată a eşuat, aşa cum a eşuat şi experimentul Băsescu ca preşedinte, trebuie să ne gândim la o formă de societate de cale ferată integrată, un holding".

Berceanu: Grevele, modul PSD de a face campanie

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, ieri seară, că greva de la metrou reprezintă modul clasic al PSD de a-şi face campanie, făcând aluzie la Ioan Rădoi, liderul sindicatelor de la metrou care este şi membru PSD.

Berceanu a acuzat PSD că a încercat o asemenea manevră şi ieri la Craiova, la discuţiile cu sindicatele CFR.

Domnia sa a declarat: "Ieri, PSD a încercat, la Craiova, o mobilizare a sindicaliştilor CFR pentru a critica PD-L. Din păcate nu le-a ieşit pentru că nu au strâns decât vreo 200 de oameni".

Privind greva de la metrou, Berceanu a afirmat că, la negocierile de la minister nu s-au prezentat decât trei membrii de sindicat de la Metrorex care nu aveau mandat să discute cu conducerea companiei. Domnia sa susţine că este clar că greva este o manevră de campanie a PSD şi a subliniat că este, în continuare, deschis la negocieri. Radu Berceanu a declarat că, în absenţa unui buget aprobat, legea interzice negocierea salariilor pe 2010. Domnia sa propune sindicatelor de la metrou să aştepte până în luna ianuarie. (A.T.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb