Anul aceasta se va da semnalul consolidării construcţiei europene, a afirmat, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, într-un mesaj de Ziua Europei.
"9 mai 2019 este o zi cu totul specială pentru Europa şi pentru România. Acum 69 de ani, ministrul francez de externe, Robert Schuman, dădea în faţa lumii impulsul care a dus la crearea proiectului revoluţionar de astăzi numit Uniunea Europeană. Anul aceasta, când marcăm Ziua Europei, se va da semnalul consolidării construcţiei europene. Uniunea va trece la un alt nivel, iar România este mândră să contribuie în cadrul acestui proces, ca un stat membru matur şi deplin angajat în formarea viziunii strategice pentru un viitor care să răspundă provocărilor actuale. În 2019 marcăm Ziua Europei din poziţia de stat membru care deţine pentru prima dată Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Un adevărat proiect de ţară cu implicaţii pentru toţi cetăţenii europeni. Guvernul României a încercat să-şi pună amprenta asupra viitorului Europei din postura de broker onest, de actor imparţial, ca o Preşedinţie care a ţinut cont de problemele specifice fiecărui stat membru, având ca puncte centrale unitatea şi coeziunea", a arătat Ciamba în mesajul transmis Agerpres.
Potrivit acestuia, o Uniune Europeană solidă şi credibilă trebuie să promoveze convergenţa economică şi socială, să creeze politici care să ducă la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni, dintre cei noi şi cei vechi, să contureze un buget care să ajute materializarea acestor idei.
"Suntem într-o perioadă de reflecţie asupra viitorului nostru comun şi avem obligaţia de a ţine cont de opiniile şi nevoile cetăţenilor. (...) Am arătat deja, prin nenumăratele crize depăşite, că suntem mai puternici împreună, că suntem capabili să învăţăm din greşeli pentru a deveni relevanţi. Acest proces de învăţare nu s-a încheiat. La 12 ani de la aderarea la UE, statul român trebuie să continue să arate cetăţenilor săi beneficiile apartenenţei la comunitatea europeană. Cele patru libertăţi fundamentale ale Uniunii Europene, libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor şi a capitalurilor, trebuie să rămână de neclintit, într-o perioadă plină de incertitudini şi de semne de întrebare. Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, prin eforturile de a închide 90 de dosare legislative cu impact asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, a transmis un mesaj clar în această direcţie", a adăugat ministrul.
El a mai arătat că Europa se caracterizează şi prin spiritul său tolerant.
"Este datoria noastră de a veghea pentru ca drepturile fundamentale să fie respectate. Anul aceasta se împlinesc 40 de ani de la primele alegeri europene. Dreptul la vot este garantat şi trebuie protejat. Votul liber exprimat de cetăţeni nu trebuie manipulat prin interferenţe externe, având ca beneficiari actori cu agende obscure, în defavoarea proiectului european. Preşedinţia română a Consiliului UE s-a asigurat ca votul să fie protejat, prin obţinerea unor acorduri cheie: combaterea dezinformării şi a ştirilor false şi prin aprobarea de noi reguli pentru a preveni folosirea abuzivă a datelor cu caracter personal de către partidele politice europene în procesul electoral. Europa se caracterizează şi prin spiritul său tolerant. Uniunea Europeană este un loc în care toţi cetăţenii săi sunt liberi să trăiască, să studieze sau să lucreze, indiferent unde s-ar afla. Discriminarea sau extremismul nu-şi au locul în marea familie europeană. Este datoria noastră, a guvernelor, să ne asigurăm că aceste fenomene nu vor fi perpetuate şi că Europa va rămâne un model de prosperitate, stabilitate şi toleranţă. La mulţi ani, dragi cetăţeni europeni!", conchide mesajul lui George Ciamba.