Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a prezidat, astăzi, la Luxemburg, o nouă reuniune a Consiliului Afaceri Generale art. 50, organizată sub egida Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, context în care a abordat mai multe scenarii legate de Brexit.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), demnitarul român a precizat că statele membre şi Uniunea Europeană "s-au pregătit temeinic pentru posibilitatea unei retrageri dezordonate, prin adoptarea măsurilor de contingenţă necesare pentru a limita efectul disruptiv al acestui scenariu", conform Agerpres.
Ciamba a reamintit progresele substanţiale obţinute de Preşedinţia română în adoptarea măsurilor de pregătire şi de contingenţă în situaţia unei retrageri a Marii Britanii din UE fără acord.
În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale art.50, a prezentat cele mai recente evoluţii înregistrate în procesul Brexit, marcate de un nou vot negativ al Parlamentului britanic pe marginea acordului de retragere, precum şi de respingerea de către legislativul britanic a variantelor alternative referitoare la posibilele formule de cooperare UE-UK post-Brexit, scrie Agerpres.
Totodată, el a evaluat posibilitatea unei prelungiri suplimentare a perioadei prevăzute de art.50 şi a apreciat că o decizie în acest sens va implica costuri politice şi economice pentru Uniune. În egală măsură, a precizat că Uniunea Europeană rămâne ferm angajată în asigurarea unei retrageri ordonate a Marii Britanii şi a reiterat disponibilitatea de a amenda Declaraţia Politică pentru a reflecta un nivel superior de ambiţie privind viitorul parteneriat între cele două părţi.
Miniştrii pentru Afaceri Europene au avut un schimb substanţial de opinii privind opţiunile disponibile la acest moment, precum şi condiţiile necesare pentru acordarea unei prelungiri suplimentare a art.50, subliniază MAE.
Ciamba a arătat că o decizie în acest sens va fi adoptată de către liderii europeni cu unanimitate, după o analiză aprofundată a solicitării Guvernului britanic, cu luarea în considerare a necesităţii de a salvgarda interesele strategice ale Uniunii, mai scrie Agerpres.
De asemenea, mai arată sursa citată, oficialul a precizat că orice prelungire nu poate presupune redeschiderea acordului de retragere sau negocierea relaţiilor viitoare.
În egală măsură, angajamentul pentru organizarea alegerilor europarlamentare de către Marea Britanie reprezintă o pre-condiţie esenţială pentru adoptarea unei decizii în favoarea unei prelungiri suplimentare.
George Ciamba a reiterat "necesitatea prezentării unui plan concret, credibil de către Guvernul Marii Britanii, precum şi scopul în care ar putea utiliza o eventuală prelungire". A exprimat speranţa că dialogul transpartinic se va concretiza într-o soluţie de compromis care să permită avansarea procesului.
"Scrisoarea premierului britanic include un angajament binevenit cu privire la organizarea de alegeri europene în situaţia unei prelungiri a art.50 care depăşeşte data de 22 mai. Pentru a putea decide asupra unei eventuale prelungiri, liderii UE vor avea nevoie de mai multă claritate de la Londra", a punctat George Ciamba, citat în comunicat, conform Agerpres.
Oficialul român a reiterat prioritatea majoră a mandatului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene privind menţinerea unităţii UE27 şi definirea unei abordări coerente şi coordonate pentru a răspunde celor mai recente evoluţii.
Anterior reuniunii Consiliului Afaceri Generale (art.50), ministrul Afacerilor Europene a avut o sesiune de consultări cu Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit.