GEORGE MAIOR: "Nu vom fi ameninţaţi teritorial de instabilitatea din zonă, dar vom fi afectaţi economic"

Ziarul BURSA #Politică / 12 septembrie 2014

"Nu vom fi ameninţaţi teritorial de instabilitatea din zonă, dar vom fi afectaţi economic"

Ţara noastră nu va fi ameninţată militar sau teritorial de conflictul din zonă, dar va fi afectată economic, a declarat directorul SRI, George Maior, pentru Mediafax, precizând că instituţiile din domeniul strategic trebuie susţinute de clasa politică pentru a face faţă acestor fenomene.

Întrebat dacă România va fi ameninţată de Rusia, Maior a declarat: "În ceea ce priveşte aceste dezvoltări militare, geopolitice, de instabilitate în zona noastră, bineînţeles că întotdeauna vom fi afectaţi. Nu vom fi, desigur, ameninţaţi din punct de vedere militar, teritorial, dar vom fi afectaţi economic, informaţional, comercial şi, în cele din urmă, geopolitic de un fenomen de instabilitate la graniţe şi trebuie să tratăm foarte serios această chestiune, să fim pregătiţi pentru a înţelege fenomenul şi a-l trata corespunzător".

Întrebat dacă este clasa politică din România calată pe apărarea intereselor României în contextul acestei instabilităţi la graniţă, directorul SRI a răspuns că există şansa existenţei unor instituţii puternice în domeniul strategic, ce pot să ofere clasei politice viziune strategică, expertiză şi capacităţi "efectiv acţionale" pentru a face faţă acestor fenomene.

"Clasa politică, desigur, are obligaţia de a respecta aceste instituţii, de a le asigura autonomia de evaluare strategică a acestor evoluţii şi de a le pune la dispoziţie resursele pentru a-şi putea îndeplini misiunea, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna, din păcate", a adăugat Maior. Întrebat cum vede evoluţia clasei politice de la aderarea României la NATO, Maior a răspuns: "Cel puţin a fost obligată să înţeleagă mai bine aceste provocări ale statelor şi ale comunităţii din care facem parte - euroatlantică, în faţa evoluţiilor strategice".

"Din evaluările SRI, în ultimii 2-3 ani evaziunea a scăzut de la 22-27% din PIB la 18-20%"

Evaziunea fiscală s-a diminuat, în ultimii 2-3 ani în România, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimărilor SRI, a declarat George Maior, menţionând că cea mai mare evaziune este la TVA - 12% din PIB, urmată de CAS - 2,4%.

"Cel puţin din analiza noastră, evaziunea fiscală s-a diminuat, în ultimii doi-trei ani, de la un nivel situat între 22-27% din PIB, la un nivel care se situează, repet, în estimarea noastră, la 18-20% din PIB, ceea ce este chiar semnificativ, după părerea mea", a spus Maior.

El a precizat că cea mai mare evaziune este în zona de TVA.

"Bineînţeles că cea mai mare evaziune există pe zona de TVA, în evaluările noastre - 12,2% din PIB, urmată de cea pe care o consemnăm pe segmentul asigurărilor sociale: CAS - 2,4% din PIB. Dacă luăm pe domenii, cea mai mare valoare a evaziunii în continuare se resimte în industria alimentară, urmată de agricultură, zona construcţiilor etc, pe care le avem în vedere în perspectivă", a spus directorul SRI.

George Maior: "Când s-a vehiculat problema unei candidaturi prezidenţiale am afirmat public că acest lucru nu se va întâmpla şi vedeţi că nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, am mai afirmat că vreau să discut despre aceste lucruri atunci când nu voi fi director al Serviciului, cred că Serviciul şi-a păstrat exemplar neutralitatea şi echidistanţa şi acest exemplu trebuie să vină de la director. Când nu voi mai fi director, azi, mâine sau peste câţiva ani, nu se ştie niciodată în această meserie complicată, atunci voi discuta şi despre planuri de viitor".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. rusia ne-a sapat intotdeauna, tintind efecte pe termen mediu-lung; acum doar s-au mai facut unele ajustari; problema e la noi, un stat corupt cu cetateni dezamagiti e un stat slab

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb