George Niculescu, singurul candidat pentru funcţia de preşedinte ANRE

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 19 aprilie 2023

Sursafoto: Facebook / George Niculescu

Sursafoto: Facebook / George Niculescu

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, este singurul candidat aflat astăzi pe buletinul de vot pentru funcţia de preşedinte al ANRE, în şedinţa de plen reunit a Parlamentului. Social-democraţii au cedat în faţa propunerii PNL, dar l-au propus pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii pe actualul şef al Transelectrica, Gabriel Andronache, care va trebui să treacă la vot de propunerea făcută de cei de la UDMR, Zoltan Nagy Bege, actualul vicepreşedinte al ANRE.

Practic, coaliţia majoritară PSD-PNL-UDMR va fi testată la vot, astăzi, cu prilejul numirii viitoarei conduceri a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Viitorul preşedinte al ANRE, George Niculescu este din 2021 secretar de stat în Ministerul Energiei. Este din Constanţa, unde a absolvit liceul teoretic Mihai Eminescu şi, apoi, Universitatea Ovidius, Facultatea de Drept, ultima în anul 2004. Ulterior, a obţinut un Master in Administrarea Afacerilor - Antreprenoriat si Administrarea Afacerilor in Domeniul Energiei, la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Până în 2019 a activat în mai multe companii, inclusiv în cadrul uneia care se ocupă de furnizarea de energie, unde a fost administrator, iar în perioada 2016-2019 a fost consilier judeţean. Ulterior, în perioada decembrie 2019-octombrie 2020, a fost prefect de Constanţa şi, din martie 2021 este secretar de stat în Ministerul Energiei, portofoliu al liberalilor în actuala coaliţie de guvernare.

Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul ministerului, deţine trei terenuri agricole în judeţul Constanţa (în total 5,6 hectare) şi un apartament de 60 de metri pătraţi în oraşul Constanţa, toate împreună cu soţia. Deţine un autoturism BMW din 2011, o colecţie de bijuterii de 15.000 de euro, una de ceasuri de 20.000 de euro şi mai multe depozite bancare şi conturi curente cu 259.000 de lei şi aproape 129.000 de euro.

Deţine acţiuni la mai multe companii listate la BVB, inclusiv la companii din energie (Petrom, Romgaz, Electrica, Transelectrica, Transgaz), cu o valoare totală de aproape 720.000 de lei.

În ceea ce priveşte, candidaţii pentru funcţia de vicepreşedinte, Gabriel Andronache a prezentat proiectele Transelectrica, în timp ce Zoltan Nagy Bege a fost audiat ieri, în comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la situaţia prosumatorilor şi la legislaţia primară adresată acestora.

"Noi ne-am străduit să interpretăm dispoziţiile OUG 143 în favoarea prosumatorilor, dar am constatat, din păcate, că odată ce enegia ajunge în reţea, furnizorul care o preia e obligat să plătească tarifele în reţea către distribuitor. Iar furnizorii ori recuperează această sumă de la prosumator, ori beneficiază de o schemă de sprijin în acest sens. Noi am scris regulamentul prin care obligăm furnizorul ca energia compensată să fie purtătoare de tarife în reţea. De aceea, am recomandat tuturor celor care investesc să se gândească şi la investiţii în stocare, şi am încurajat autorităţile care finanţează proiecte de capacităţi de producţie de energie regenerabilă să finanţeze şi stocarea. Vedem că sunt deja anumite zone unde energia regenerabilă crează probleme în reţele şi acestea trebuie rezolvate. Una dintre ele - nu este singura - este stocarea. Oricum pe termen lung, în momentul în care mare parte din energie va proveni din surse regenerabile, fără stocare nu avem cum să echilibrăm reţelele. Noi am prefera chiar să existe în legislaţia primară o obligaţie legală pentru prosumatori şi pentru investitorii în regenerabile privind stocarea prin baterii sau alte mijloace, inclusiv hidrogen", a afirmat Zoltan Nagy Bege.

Dintre candidaţii pentru funcţia de membru în Comitetul de Reglementare din ANRE am reţinut informaţiile oferite de Grigore Florenţiu Vintilă, actualul şef al Direcţiei Investigaţii din cadrul Autorităţii. Întrebat de reprezentanţii USR de ce investigaţiile nu sunt publicate pe site-ul ANRE, ci sunt publicate doar sancţiunile aplicate, domnul Vintilă a răspuns: "Nu putem pune la dispoziţie datele din investigaţie decât cu acordul operatorului şi ACEER, pentru că sunt date comerciale. În ultima vreme, când invităm la ANRE la investigaţii companiile din energie, acestea vin însoţite de reprezentanţii unor mari firme de avocatură, specializate pe forensic, pe investigaţii. Din păcate, doar 16 oameni sunt angajaţi în acest moment la Direcţia Investigaţii din ANRE".

Acesta a mai precizat că au fost creşteri artificiale de preţ în energie, lucru demonstrat în urma unei investigaţii, care va fi urmată de o altă investigaţie ce va fi supusă aprobării Comitetului de Reglementare.

La finalul audierii tuturor celor 12 candidaţi care s-au înscris pentru cele trei tipuri de funcţii la ANRE, Alfred Simonis - liderul grupului deputaţilor PSD, a propus ca în plenul reunit al Parlamentului să intre toate candidaturile, pentru ca deptutaţii şi senatorii să voteze pe cine doresc pentru conducerea Autorităţii, propunere asumată de senatorul social-democrat Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economică, Industrii şi Servicii, chiar dacă parlamentarii USR s-au opus acestei propuneri.

Cu 27 voturi pentru, 13 abţineri si zero voturi împotrivă, membrii comisiilor de specialitate reunite au stabilit că în plenul reunit de astăzi vor fi trei buletine de vot, iar toţi candidaţii vor fi înscrişi în ordinea în care au fost audiaţi.

Pe buletinul de vot pentru preşedintele ANRE se va afla doar un singur candidat: secretarul de stat George Niculescu.

Pe buletinul de vot pentru funcţia de vicepreşedinte ANRE vor fi doi candidaţi: Gabriel Andronache, din partea PSD, şef la Transelectrica şi Zoltan Nagy Bege, propus de UDMR.

Ceilalţi candidaţi audiaţi se vor afla pe buletinul de vot pentru funcţia de membri ai Comitetului de Reglementare din cadrul ANRE.

Votul în plenul reunit pentru noile numiri la ANRE este programat pentru astăzi, începând cu ora 13.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Democratise ca la noi. Alegeri cu final cunoscuta, care de fapt nu sunt alegeri ci numiri pe functie, iar apoi ne miram ca ne merge prost si ne pica toate, de la asigurari la agricultura.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb