GEORGE ROTARIU, BITCOIN ROMÂNIA: "CEO-ul Blockchain estimează că bitcoinul va fi 500.000 dolari, în 2030"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 iunie 2017

"CEO-ul Blockchain estimează că bitcoinul va fi 500.000 dolari, în 2030"

Moneda digitală bitcoin îşi va continua trendul ascendent, estimează George Rotariu, CEO şi Co-fondator al Bitcoin România.

Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu: "Bitcoinul este la un nivel destul de sus, cred că vor mai exista corecţii, dar în continuare tind să cred că el va creşte, în următorii câţiva ani ajungând la 5.000 de dolari. Există şi previziuni ale unor oameni destul de importanţi că această monedă va ajunge la 10.000-50.000 şi chiar 500.000 de dolari, în 2030. Peter Smith, CEO-ul de la Blockchain, şi un co-fondator al Snapchat au estimat această valoare".

Reporter: Moneda digitală bitcoin şi tehnologia blockchain reprezintă un subiect pe cât de la modă, pe atât de greoi pentru mulţi dintre noi. Putem considera că această nouă tehnologie şi, respectiv, criptomonedele, constituie un nou sistem financiar?

George Rotariu: Personal, consider că tehnologia blockchain poate sta la baza unui nou sistem financiar. Încă nu este un sistem financiar adoptat, dar tehnologia în sine poate reprezenta un întreg sistem financiar. Teoretic, acum, bitcoinul este o monedă digitală acceptată la plată pe diferite site-uri, pentru diferite business-uri, iar în Japonia a fost acceptată ca monedă oficială, la nivel naţional.

Dar oamenii pot face mult mai mult cu această criptomonedă decât să facă plăţi. De exemplu, pot investi - nu mai au nevoie de o altă entitate, cum ar fi banca, ca să-şi păstreze propriile valori, să facă depozite, ci pot investi în bitcoin, pot face transferuri mari de bani, pot călători plătind în bitcoin.

Reporter: Cât de sigură este această monedă? Valoarea ei a cunoscut o creştere impresionantă, dar există şi posibilitatea să scadă...

George Rotariu: Trebuie menţionat că există un număr limitat de monede în piaţă - respectiv în jur de 16-17 milioane. Va fi un număr maxim de 21 de milioane de monede, dar acest lucru se va întâmpla treptat. Vor fi eliberate 21 de milioane de monede în următorii 50-100 de ani. Numărul mic de bitcoini pe piaţă, raportat de cererea din ce în mai mare de cumparare, la nivelul de răspândire a informaţiei legate de bitcoin, precum şi la nivelul tehnologic, conduce, în mod logic, la creşterea preţului. Aşadar, raţionamentul este simplu - cererea este foarte mare, numărul de bitcoini rămâne mic, oamenii care deja deţin o astfel de monedă şi cred în ea nu vor să o vândă şi preţul urcă, existând mult mai multe şanse pentru investitori să îşi vândă bitcoinii la o valoare mai mare decât la o valoare mai mică.

Reporter: Spuneţi că oamenii nu vor să vândă. Se poate întâmpla ca cineva să dorească să cumpere bitcoin şi să nu găsească?

George Rotariu: Nu se poate întâmpla ca cineva să nu găsească bitcoin, dar nu ştiu dacă va găsi la preţul pe care şi-l doreşte. Dacă astăzi bitcoinul poate fi cumpărat la o anumită valoare, mâine este posibil să nu mai aibă acelaşi preţ. Sunt fluctuaţii de piaţă, este posibil să şi scadă, dar sunt speculaţii de moment. Spre exemplu, dacă acum ţi-ai dori să cumperi bitcoin la o mie de dolari, acest lucru nu mai este posibil.

Reporter: Cum putem cumpăra bitcoin?

George Rotariu: În primul rând, pentru a deţine bitcoini, aveţi nevoie de un portofel electronic. El se obţine descărcând o aplicaţie de pe App Store sau de pe laptop. Sunt mai multe variante de portofel electronic, iar omul îşi alege varianta care îi place şi apoi poate să deţină bitcoini. Deţinătorii de bitcoin au o adresă publică pe care o pot împărţi cu oricine, o pot arăta oricui şi acolo pot primi moneda digitală. Un portofel de bitcoin are două chei - o cheie publică, respectiv adresa publică pe care o pot da altor oameni ca să ştie unde să trimită monedele şi o cheie privată cu care doar beneficiarul are acces.

Reporter: Cât de sigură este această tehnologie, în contextul în care lumea este dominată de atacuri cibernbetice?

George Rotariu: Totul tinde să se digitalizeze, conturile bancare pot să fie deschise online, le administrăm tot online, diferenţa dintre tehnologia blockchain şi alte sisteme financiare fiind că această tehnologie este foarte sigură pentru că este susţinută de servere care se află în toată lumea. Cei care administrează serverele au cheltuieli şi sunt răsplătiţi în bitcoin. Se păstrează un echilibru între servere, dificultatea de minare şi numărul de monede cu care sunt răsplătiţi astfel încât reţeaua să aibă un grad maxim de securitate şi un nivel rapid de funcţionare.

Sunt anumite persoane care pot face modificări în reţea, însă numai după ce 90% din participanţii la sistem îşi dau acordul, ceea ce este foarte greu.

Reporter: Ştim cine a pus pe picioare această tehnologie revoluţionară? Există un "tată" al bitcoinului?

George Rotariu: Putem să spunem "tatăl bitcoinului" lui Satoshi Nakamoto, dar acest Satoshi Nakamoto nu a fost găsit până acum. Era activ la începutul bitcoinului pe diferite hubb-uri, a venit cu un plan care descria foarte bine tehnologia blockchaine şi bitcoinul şi oamenii au avut încredere în ceea ce spune el. Eu cred că este puţin probabil ca o singură persoană să fi gândit atât de bine, aproape perfect, acest întreg sistem, trebuie să fie o echipă în spate.

În orice caz, cel care a creat bitcoinul are preminate trei milioane de monede într-un portofel public. Acele trei milioane de monede sunt încă acolo.

Reporter: Cum se minează bitcoinul? Putem spune că este "emisiune" de monedă?

George Rotariu: Da, numai că, practic, oferi nişte servicii şi eşti răsplătit în bitcoini. Nu o emiţi pur şi simplu. Tu pui puterea de calcul a serverelor tale şi eşti răsplătit în moneda respectivă. După aceea le poţi tranzacţiona sau păstra.

Reporter: De ce nu sunt minate acum toate cele 21 milioane de monede, dacă atâtea persoane sunt interesate de bitcoin?

George Rotariu: Pentru că nu există suficientă putere matematică de calcul astfel încât tot restul monedelor să poată fi decriptate. Cu tehnologia actuală, nu este posibil acest lucru. Cu cât sunt mai multe servere conectate la reţea, cu atât dificultatea de calcul devine mai mare. Nu poate să crească puterea de calcul fără ca dificultatea să crească în acelaşi ritm. Sunt servere special concepute pentru a rezolva ecuaţiile din blockchain. Acum este un grup foarte mare de oameni care lucrează la sistem şi totul este open source.

Reporter: Ce putem cumpăra cu bitcoin?

George Rotariu: În ultimii doi ani, eu mi-am plătit vacanţele, de exemplu. Poţi plăti biletele de avion, cazarea etc. Sunt unele site-uri care fac rezervări şi acceptă plata în bitcoini. Sunt din ce în ce mai multe site-uri care acceptă plata cu această monedă digitală şi sunt foarte multe lucruri care pot fi plătite în bitcoini. După cum spuneam, în Japonia este monedă oficială, iar în România circa 10% cunosc detalii despre bitcoin. Eu zic că este un nivel destul de bun.

Reporter: Sunt şi persoane care speculează pe bitcoin?

George Rotariu: Având în vedere volatilitatea preţurilor, sunt foarte mulţi traderi care încearcă să beneficieze de aceste schimburi ale bitcoin. Pot să cumpere o singură dată sau de mai multe ori. Am avut şi clienţi care au cumpărat o dată, au vândut şi nu au mai revenit în piaţă.

Reporter: Ce estimări aveţi referitoare la evoluţia bitcoinului?

George Rotariu: Acum trei ani, când bitcoinul era 400-600 de dolari, spuneam că va creşte undeva la 3.000 de dolari şi a ajuns la 2.800. Acum este la un nivel destul de sus, cred că vor mai exista corecţii, dar în continuare tind să cred că el va creşte, în următorii câţiva ani ajungând la 5.000 de dolari.

Există şi previziuni ale unor oameni destul de importanţi că această monedă va ajunge la 10.000-50.000 şi chiar 500.000 de dolari, în 2030. CEO-ul de la site-ul informativ Blockchain, Peter Smith, şi un co-fondator al Snapchat au estimat această valoare.

Reporter: Dar au fost şi căderi..

George Rotariu: Au fost şi căderi de câteva sute de dolari, dar este normal, pentru că intră tot felul de oameni noi în piaţă, se panichează la orice mişcare şi nu au experienţă. Dacă valoarea bitcoinului scade cu 30-40 de dolari, oamenii de grăbesc să vândă şi atunci oferta de monedă creşte, cererea rămânând aceeaşi şi, în consecintă, se duce preţul în jos, dar tendinţa generală este de creştere.

Reporter: Această tehnologie revoluţionară ar putea să însemne, în perspectivă, finalul sistemului financiar clasic?

George Rotariu: Nu aş vrea să cred că tehnologia blockchain ar putea să însemne finalul sistemului financiar clasic. Eu cred că va însemna un upgrade al acestui sistem clasic, o trecere la servicii mai noi, mai rapide, mai ieftine, mai utile oamenilor.

Reporter: Ce comisioane există pe această piaţă?

George Rotariu: Sunt unele comisioane la fiecare tranzacţie, care sunt constante şi foarte mici. Este un mic dezavantaj pentru tranzacţiile mici, întrucât, în funcţie de cât de mare este numărul de tranzacţii, cu atât creşte şi comisionul. Adică circa 50 de cenţi - un dolar pentru orice tranzacţie. Dacă plăteşti un comision de 50 de cenţi nu îţi convine să cumperi o pâine, dar dacă faci o plată de 10.000 de euro, ai acelaşi comision.

Reporter: Care este unitatea de diviziune a bitcoinului şi până la cât se divide acesta?

George Rotariu: Cea mai mică unitate de diviziune a bitcoinului este un satoshi - de la Satoshi Nakamoto -, moneda fiind divizibilă până la opt zecimale.

Reporter: Câte alte tipuri de monede digitale mai există?

George Rotariu: Sunt peste 400 de criptomonede. A doua ca valoare este etherum - care a crescut în ultimele 6-7 luni de la 7 euro la 330 de euro. Monedele etherum sunt într-un număr mult mai mare decât bitcoinul, ceea ce poate fi un dezavantaj. Dar există o companie care controlează moneda.

Reporter: Cum alegem ce monedă digitală cumpărăm?

George Rotariu: De exemplu, sunt aspecte tehnice, care diferă de la monedă la monedă, cum ar fi timpul de confirmare a unei tranzacţii.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre Bitcoin România - compania pe care o conduceţi?

George Rotariu: Pot să vă spun cum am ajutat noi la dezvoltarea acestei pieţe. Când am aflat prima dată de bitcoin locuiam în Barcelona. Fratele meu care locuieşte în Canada, la Vancouver, m-a întrebat dacă am auzit de bitcoin. I-am psus că nu, mi-a explicat despre ce este vorba, mi-a spus că este o monedă care a crescut de la sub un dolar la 20-40 de dolari, la vremea respectivă, adică la începutul anului 2013. Apoi ne-am hotărât să înfiinţăm un business în domeniu, să cumpărăm, să vindem, am început să facem trading, am adus în România primul ATM de bitcoin din Europa continentală, l-am pus la Piaţa Unirii la sediul nostru din strada Patriei şi am început să tranzacţionăm. Eu cu fratele meu suntem în continuare împreună în această companie, avem mai mulţi angajaţi acum, avem mai multe sedii, un sediu este în Cluj, unde există şi un ATM. Am semnat parteneriate cu ZebraPay şi oamenii au posibilitatea să cumpere bitcoin în peste 2.300 de locaţii din România. Avem o platformă online de tranzacţionare şi oricine are un cont bancar poate cumpăra sau vinde bitcoin prin transfer bancar. De asemenea, avem un parteneriat cu Smith&Smith. În peste 70 de oraşe avem casierii de unde se poate cumpăra bitcoin fără un cont bancar. Oamenii se duc şi depun cash la casierie sau îşi retrag banii.

Reporter: Deci românii pot cumpăra bitcoin de la ATM, de la casierii şi de la terminalele ZebraPay...

George Rotariu: Da.

Reporter: Fără să fie nevoie de bancă...

George Rotariu: Fără bancă. De asemenea, pot fi făcute plăţi fără intervenţia sistemelor bancare.

Reporter: Mai există companii similare cu Bitcoin România, la noi?

George Rotariu: Există o anume concurenţă în piaţă, dar vorbim despre platforme online, iar noi credem că deţinem cea mai mare parte din această piaţă autohtonă.

Reporter: Care este volumul de bitcoin tranzacţionat până acum de compania pe care o conduceţi?

George Rotariu: În 2014 am înfiinţat compania, iar cererea a crescut constant. Volumul tranzacţionat de bitcoin a crescut de la an la an, în ultimele şase luni chiar s-a dublat faţă de perioada similară din 2016. În acelaşi timp, însă, piaţa de bitcoin din România rămâne redusă. Compania noastră are peste 30.000 de clienţi.

Reporter: Ce proiecte aveţi?

George Rotariu: Încercăm să creştem, să creăm noi parteneriate. Avem o platformă nouă care se adresează UE şi pieţei din Canada şi pe care foarte curând o vom lansa. Recent, ne-am listat pe o platformă online de investiţii şi am vândut 7% din acţiunile companiei, pentru o creştere de capital. O firmă din Londra deţine platforma, iar acolo sunt prezente nume importante din piaţa financiară. Bitcoin România creşte de la an la an, lucrând cu o tehnologie nouă, în care am crezut.

Reporter: Tranzacţionaţi şi alte monede digitale?

George Rotariu: Tranzacţionăm şi etherum, prin parteneriatul cu Smith&Smith, şi ne gândim să implementăm şi alte monede, în funcţie de cerinţele pieţei. Cred că urmează să introducem monero şi litecoin, care au valori mai mici.

În orice caz, ne aşteptăm ca piaţa din România să crească, pentru că este loc de mai bine.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Vor fi 21 milioane de bitcoin, dar cine știe câte milioane de cryptocurrencies vor fi? :)

    1. Cu minunea asta poți pierde zeci de mii euro în 24 de ore.Sigur, poți câștiga, dar cine e dispus să piardă totul instantaneu? :D

    fata mare viseaza multe.

    dupa maritis se multumeste cum i-o fi norocul. 

    atrag atentia ca unele state sunte esuate- venezuela, somalia etc 

    dar sa nu vezi ca exista n state care se dez. de generatii si sa prizezi apocalipsa lor si iocuirea monedelor lor- multe zi variate - cu bazaconii e pueril.

    Bitcoinul va fi 500 000 de dolari, iar pâinea va fi un milion de dolari!

    1. Dl. Stoica, de la Caritas, a apărut la TV în ultimele luni de activitate. :)

    Foarte bun interviu!

    Bravo, Emilia Olescu! Ai pus cam toate intrebarile care se impuneau pentru lamurirea cititorului. Felicitari!

    1. Nu m-am lamurit cam care este cifra de afaceri a Bitcoin Romania, si cum ii calculeza Fiscul impozitul.

    Acest om a avut vise in care a baut mult.......muuuuuuuuult......c and s-o trezi , o sa-i fie greu.......

    1. Pun pariu ca esti cel mult un muncitor necalificat!

    Dar ca a facut o frauda de 15 milioane de dolari care nu ia declarat la anaf nu vorbeste :))

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb