GEORGE SOROS: Grecia încă poate intra în "spirala morţii"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 aprilie 2010

Grecia încă se confruntă cu pericolul intrării într-o "spirală a morţii", din cauza costurilor mari ale împrumutului pregătit de liderii zonei euro pentru această ţară, susţine investitorul miliardar George Soros.

"Deşi este mai bine decât ceea ce oferă acum piaţa, costul este relativ ridicat", a declarat George Soros, la un eveniment organizat marţi seara la Londra, de revista The Economist. Domnia sa a adăugat: "Este o chestiune de solvabilitate. Dacă începi să percepi dobânzi foarte mari, la fel ca piaţa în anticiparea solvenţei, poţi fi împins către insolvenţă".

Miniştii finanţelor din zona euro au aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, un pachet de ajutor extern de 30 de miliarde euro (41 de miliarde dolari) pentru Grecia, care va fi acordat în acest an, sub forma unor împrumuturi pe trei ani, cu o dobândă de 5%, dacă statul elen va solicita activarea iniţiativei. Dobânda este mai redusă decât cos-turile de finanţare cu care se confruntă Grecia pe pieţe, însă mai ridicată decât ratele percepute în mod normal pentru împrumuturi către statele din zona euro.

Soros subliniază că "o dobândă mai îngăduitoare" ar ajuta Grecia să-şi îndeplinească necesarul de finanţare. "Dacă nu reuşesc, atunci grecii trebuie să strângă şi mai mult cureaua, ceea ce înseamnă că veniturile din taxe scad şi economia se duce şi mai rău la fund, iar atunci vor intra în spirala morţii. Acest pericol continuă să existe", a avertizat Soros.

Marţi, guvernul elen a încheiat cu succes o licitaţie de titluri de stat de peste 1,5 miliarde de euro, care s-a bucurat de o cerere masivă din partea investitorilor.

Necesar de 90 miliarde euro?

Miniştrii de finanţe din zona euro nu exclud ca volumul total al creditului necesar Greciei, în următorii ani, să ajungă la 90 de miliarde de euro (123 de miliarde de dolari), cu mult peste planul de 30 de miliarde anunţat duminică de zona euro, informează cotidianul german Handelsblatt, citând surse anonime din Comisia Europeană.

Potrivit ziarului, cele 30 de miliarde de euro constituie doar un prim pas, creditul final putând să fie de cel puţin două ori mai ridicat.

Un grup de profesori germani contestă în instanţă pachetul de ajutor destinat Greciei

Un grup de academicieni, avându-l în frunte pe economistul german Joachim Starbatty, profesor la Universitatea din Tübingen, intenţionează să conteste, la Curtea Constituţională din Berlin, pachetul de ajutor financiar extern de 30 de miliarde de euro pregătit de zona euro pentru Grecia, potrivit cotidianului Rheinische Post. În opinia contestatarilor, acordul de sprijin destinat statului elen încalcă Tratatul de la Maastricht.

"Vom intenta un proces la Curtea Constituţională împotriva creditului din partea statelor euro", a declarat Starbatty, citat de Rheinische Post.

Potrivit ziarului german, academicienii consideră că pachetul de ajutor reprezintă o subvenţie interzisă, deoarece dobânda oferită de liderii UE este mai redusă decât randamentul de piaţă al obligaţiunilor de stat ale Greciei.

Comisia Europeană atacă Grecia la Curtea Europeană de Justiţie

Comisia Europeană a anunţat că va ataca Grecia la Curtea Europeană de Justiţie, deoarece statul elen nu a respectat decizia Comisiei de a recupera ajutoarele publice acordate ilegal şantierului naval "Hellenic Shipyards" SA.

Comisia a decis, în iulie 2008, că statul elen trebuie să recupereze aproximativ 230 de milioane de euro, plus dobânzi, de la şantierul naval, fondurile reprezentând subvenţii acordate de stat şi de o bancă publică între anii 1996 şi 2002, perioadă în care "Hellenic Shipyards" se confrunta cu dificultăţi financiare. Acordarea ajutoarelor a fost autorizată sub anumite condiţii, printre care restructurarea şantierului naval, măsură care nu a fost pusă în aplicare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb