GEORGE STAN, TEAMNET INTERNATIONAL: "Decapitalizarea industriei - cea mai mare provocare pentru companii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 22 octombrie 2014

"Decapitalizarea industriei - cea mai mare provocare pentru companii"

Ţara noastră ocupă locul al treilea în clasamentul Deloitte "CE Technology Fast 50 2014"

Alina Mirea, Deloitte: "O ameninţare, în domeniul IT, este accesul limitat la forţa de muncă specializată"

Decapitalizarea industriei a reprezentat, în ultimii ani, cea mai mare provocare pentru companiile din ţara noastră, a spus, ieri, George Stan, reprezentantul Teamnet International, în cadrul evenimentului de prezentare a clasamentului Deloitte "CE Technology Fast 50 2014". Domnia sa a subliniat că, la noi, există o lipsă de continuitate a pieţei, atât în sectorul IT, în care compania Teamnet acţionează, cât şi în alte domenii.

"Încercăm să inventăm pieţe atât din punct de vedere financiar, cât şi fiscal, sector unde nu există predictibilitate. Imaturitatea ţării noastre în promovarea cercetării este o altă provocare pentru oamenii de afaceri. Suntem departe de ţările din Europa, din punct de vedere legislativ", a mai spus George Stan.

Teamnet International se află pentru al şaptelea an consecutiv în clasamentul Deloitte, numărându-se printre performerii ediţiei din acest an, întrucât este prezentă în două categorii: locul III la categoria Big 5, care include companiile dinamice, prea mari ca venituri, pentru a concura, pe picior de egalitate, cu firmele mai mici din categoria Fast 50 şi poziţia 34 la categoria Fast 50, cu o creştere a veniturilor de 424%.

Pe cea mai bună poziţie ocupată de o entitate românească prezentă în top se află compania ITNT din Sibiu, cu o creştere de 1433%, în perioada 2009-2013 în care a fost realizat clasamentul. Aceasta se află pe locul al patrulea în clasamentul regional.

"Am avut o creştere similară în primii 2-3 ani după ce ne-am înfiinţat, după care ne-am stabilizat, iar din 2011 am redus numărul de oameni şi am regândit toată platforma. Am schimbat modelul de business, am reinvestit tot profitul şi am investit foarte mult în marketing", a precizat Lucian Todea, fondator şi CEO al companiei sibiene.

Acesta ne-a spus că, anul trecut, cifra de afaceri a companiei era de 10 milioane de dolari, până la finalul lui 2014 aceasta urmând să crească, dar nu cu o proporţie mai mare de două cifre.

Domnul Todea a subliniat că business-ul pe care îl reprezintă nu are nicio legătură cu România, "decât din perspectiva oamenilor".

"În acelaşi timp, însă, suntem în competenţă cu toate companiile globale", a mai spus Lucian Todea, subliniind că la noi nu există mentori, iar accesul la bani reprezintă o problemă pentru companiile aflate la început de drum.

În topul Deloitte, Softelligence ocupă locul al 27-lea (cu o rată de creştere de 459%), urmată, pe locul al 28-lea, de Life is Hard (care a crescut cu 453%). Fortech ocupă locul al 37-lea (cu un plus de 403%), iar Trencadis - poziţia 42 (înregistrând o creştere de 362%).

Reprezentanţii societăţilor din clasamentul citat sunt de părere că, în ţara noastră, este foarte greu ca un om de afaceri să facă un plan de business pe 2-3 ani şi să nu ştie la ce să se aştepte de la piaţă.

Aceştia subliniază că, deşi există şi oportunităţi la noi în ţară, nu avem fonduri de investiţii, iar produsele de finanţare şi economia, în general, nu se află acolo unde ar trebui să fie.

Alina Mirea, Partener Deloitte România şi managerul local al proiectului Fast 50, a menţionat că inovaţia este principalul motor de creştere a companiilor, alături de managementul clienţilor. Printre factorii de creştere se numără angajaţii de înaltă calificare şi dezvoltarea unor produse şi servicii deja existente. Expansiunea internă este, de asemenea, un factor care ajută compania să crească, potrivit domniei sale.

Alina Mirea a subliniat că o ameninţare în domeniu este accesul limitat la forţa de muncă specializată.

Într-un mediu de afaceri extrem de concurenţial, România ocupă locul al treilea în clasamentul Deloitte "CE Technology Fast 50 2014", cu şase companii în competiţia celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza creşterii veniturilor obţinute pe o perioadă de cinci ani.

Cinci dintre companiile prezente în clasament sunt dezvoltatori de software, iar una este o firmă de Internet. Două dintre ele au sediul în Bucureşti, două în Cluj-Napoca, una în Baia Mare şi una în Sibiu.

Patru dintre societăţi sunt nou-intrate, iar creşterea medie înregistrată de firmele româneşti din top este de 589%.

Potrivit datelor furnizate de Deloitte, creşterea medie în rândul companiilor prezente în clasamentul Fast 50 a urcat la 698% de la 671%, în 2013. Cu toate acestea, este cu mult sub media de 1026% înregistrată în 2012. Zece ţări au contribuit la clasamentul Fast 50 din acest an: Polonia (cu 17 companii), Ungaria (zece), România (şase), Croaţia (patru), Cehia, Lituania şi Slovacia (câte trei fiecare), Serbia (două), Bulgaria şi Estonia (câte una fiecare). Dintre cele 50 de companii, 26 sunt prezente pentru prima oară, zece au urcat în clasament, iar 14 au coborât. Topul este, şi de data aceasta, dominat de firmele de software (26), urmate de companiile de Internet (12) şi cele de telecomunicaţii/networking (şase).

Raportul include şi un sondaj efectuat în rândul directorilor generali ai companiilor care şi-au depus candidatura pentru un loc în clasamentul Deloitte. Mai mult de jumătate din directori (54,7%) văd o creştere organică, iar 39,1% anticipează extindere internaţională. În ceea ce priveşte veniturile companiilor, 33,8% din respondenţi estimează o creştere care variază între 26 şi 50%, în 2014, iar 52,3% au în plan majorarea cheltuielilor cu cercetarea şi dezvoltarea, în următorii doi ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb