Georgia condamnă recunoaşterea de către Moscova a separatiştilor proruşi din estul Ucrainei

Georgia condamnă recunoaşterea de către Moscova a separatiştilor proruşi din estul Ucrainei

G.U.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 22 februarie 2022

Salome Zurabişvili (Sursă foto: Twitter)

Salome Zurabişvili (Sursă foto: Twitter)

Georgia-EFE (prin Agerpres)-22 februarie 2022Ş Georgia a condamnat luni seară recunoaşterea de către Rusia a independenţei ''republicilor'' separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, şi a comparat situaţia actuală cu cele întâmplate pe teritoriul georgian în 2008.

''Georgia condamnă ferm recunoaşterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk'', a scris pe Twitter preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, în opinia căreia se repetă ''acelaşi scenariu care a dus la ocuparea a 20% din teritoriul'' Georgiei, când Moscova a recunoscut independenţa regiunilor secesioniste Abhazia şi Osetia de Sud.

''Georgia este alături de preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski şi sprijină integritatea teritorială a Ucrainei şi pacea'', a insistat şefa statului georgian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

La 26 august 2008, Kremlinul a recunoscut ''din motive umanitare'' independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, la câteva săptămâni după încheierea războiului - scurt, dar intens - dintre Rusia şi Georgia, încheiat cu înfrângerea trupelor georgiene. Preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, şi-a justificat decizia de a trimite trupe în Osetia de Sud prin aceea că vrea să apere populaţia locală, care în marea ei majoritate avea deja cetăţenie rusă.

După alungarea trupelor georgiene din această regiune, Kremlinul a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, decizie susţinută şi de Venezuela, Nicaragua, Nauru şi Siria, dar care a fost condamnată de comunitatea internaţională în ansamblul său.

Tbilisi nu recunoaşte nici acum independenţa celor două teritorii, beneficiind de sprijinul SUA şi al Uniunii Europene, care consideră trupele ruse drept forţă de ocupaţie.

Luni, însuşi Dmitri Medvedev, care deţine în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a insistat că recunoaşterea celor două regiuni separatiste georgiene a permis să fie salvate ''sute de mii de vieţi'' ale persoanelor care trăiesc în aceste teritorii şi a dat asigurări că Moscova ştie cum să facă faţă ''presiunilor'' Occidentului, o aluzie la sancţiunile pe care SUA şi UE intenţionează să le impună Rusiei.

''Ştim ce va urma, cunoaştem toate problemele şi greutăţile (...) şi ştim şi cum să le facem faţă'', a insistat acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb