Gerea: "Contractul dintre ELCEN şi Romgaz, semnat"

Companii / 17 noiembrie 2015

Gerea: "Contractul dintre ELCEN şi Romgaz, semnat"

"Bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură la iarnă"

Actualizare 21:14

Contractul dintre ELCEN şi Romgaz a fost semnat, a anunţat astăzi ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, care a dat din nou asigurări că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură în această iarnă, transmite Mediafax.

"Atâta timp cât există dorinţă de a face şi nu de a distruge se găsesc soluţi. În acest moment, putem spune că lucrurile sunt în principiu rezolvate şi, practic, pentru o bună perioadă de timp de acum înainte Bucureştiul va avea apă caldă şi căldură şi în această iarnă şi numai un accident, Doamne fereşte, sau voinţa personală a cuiva poate împiedica acest lucru. Deci, Bucureştiul, aşa cum am spus de atâtea ori, va avea apă caldă în iarna 2015-2016, odată cu semnarea contractului dintre ELCEN şi Romgaz, odată cu hotărârea Consiliului General pentru obţinerea creditului de trezorerie aprobat de Guvern", a declarat Gerea, la conferinţa de bilanţ de mandat.

În opinia sa, eşalonarea datoriilor RADET către ELCEN ar fi o soluţie doar pentru o perioadă scurtă de timp, iar măsura ideală al fi înfiinţarea unui agent economic.

"Rămâne însă problema de fond care este perpetuată de prea multă vreme şi care are nevoie de o abordare nouă. Din punctul meu de vedere, poate că o eşalonare ar putea calma lucrurile pentru o perioadă scurtă de timp. Din punctul meu de vedere, trebuie resetat totul, pornit de la zero, cu o nouă entitate care să se ocupe de distribuţia agentului termic în Bucureşti", a precizat Gerea.

Altfel, acesta a vorbit şi de problemele din administraţie, iar cea mai grea, consideră el, este luarea deciziilor.

"Ştiţi ce e mai greu de luat şi de făcut în general în administraţie? Să iei decizii. Decizia în ţara asta este extrem de greu de luat. Foarte puţini sunt dispuşi să-şi asume responsabilităţi. Şi ca să ajungi la decizie, trebuie să te plimbi, nu glumă", a menţionat Andrei Gerea.

Legat de noul guvern de tehnocraţi, acesta crede că noul Executiv ar putea rata ţinte importante din cauză că sunt miniştri care vin în administraţia publică din mediul privat, iar şocul ar fi prea mare.

"La modul cel mai serios, îmi este teamă de faptul că ţinte importante pentru România vor fi pierdute în această perioadă pentru că, în mod evident, nu există o coerenţă şi, din păcate, şocul pe care îl vor avea oameni veniţi din lumea privată în administraţia publică va fi uriaş. Şi vă garantez treaba asta. Ştiu nenumăraţi oameni veniţi din privat care au avut probleme foarte mari de adaptare cu administraţia, cu birocraţia. Nu cred că se vor adapta mai devreme de jumătate de an. Eu mi-aş dori să ducă mandatul la capăt, pentru că România are nevoie de o minimă stabilitate. Cine răspunde în cazul unui eşec al viitorului guvern? Nu este nimeni, nu văd pe nimeni care să-şi asume răspunderea dacă viitorul guvern va da greş", a spus Andrei Gerea.

În ceea ce priveşte ţintele de care a menţionat, Gerea a spus că se referă la zona unde există proceduri de infringement, partea de operaţiuni offshore, ţinta pentru proiectele de interes comun, continuarea restructurării la companiile de stat.

La rândul său, prezent la eveniment, secretarul de stat Bogdan Badea a spus că România are câteva investiţii recente în capacităţi de producţie din surse regenerabile, însă centralele vechi existente vor trebui înlocuite.

"Ne bazăm pe utilităţi puse în funcţiune de ceva vreme, dar dacă nu vom începe să dublăm investiţiile în zona de producţie, distribuţie, transport, ne vom trezi într-o situaţie extrem de complicată, când actualele capacităţi de producţie îşi vor atinge cât de curând limita de vârstă şi trebuie înlocuite", a spus Badea.

(A.C.)

----------------------

Actualizare 13:38 Vasile Dâncu: "RADET trebuie redresat, încălzirea nu poate fi plătită de la bugetul de stat"

Vasile Dâncu, ministru desemnat al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, a declarat, marţi, că ministerul ar putea contribui la construirea strategiei de redresare a RADET. Acesta a afirmat că "este evident că încălzirea nu poate fi plătită de la bugetul de stat".

Vasile Dâncu a spus: "Ministerul ar putea să fie cadrul de negociere, să fie printre experţii pe care îi are alături de Consiliul General al Capitalei pentru a se constitui această strategie".

El a afirmat că situaţia RADET este o problemă de administraţie locală, însă autoritatea centrală trebuie să intervină atunci când autorităţile locale nu sunt suficient de organizate sau nu dispun de resursele necesare rezolvării problemei.

"Noi am creat printr-o ordonanţă guvernamentală mecanismul prin care ar trebui corectate aceste lucruri, prin care consiliul municipal se poate împrumuta de la Trezorerie mult mai ieftin şi pe termene mult mai lungi, dar dincolo de asta noi putem să furnizăm şi tehnic şi pe de altă parte putem să impulsionăm acest lucru", a spus Dâncu.

Vasile Dâncu a mai susţinut că este evident că nu încălzirea nu poate fi plătită de la bugetul de stat.

"Evident că nu putem plăti din bugetul de stat în acest moment încălzirea, este ilegal", a apreciat Dâncu.

Potrivit acestuia, Bucureşti are cel mai mic tarif din ţară, iar Consiliul General al municipiului Bucureşti ar trebui să revizuiască acest preţ.

(I.D.)

------------------

Potrivit companiei de centrale termice şi boilere electrice Ariston Thermo România, instalarea unei centrale termice aduce cu sine o serie de avantaje majore, precum confortul şi libertatea de a adapta temperatura la propriile nevoi, dar mai ales o reducere semnificativă a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire, ce poate ajunge, în funcţie de oraş, până la cca. 2.000 lei anual.

Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, a declarat: "Dincolo de confort şi de dorinţa de a avea independenţă, cei mai mulţi români care au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încălzire au făcut acest pas deoarece şi-au dorit o reducere a cheltuielilor pentru încălzire şi producere de apă caldă menajeră".

De asemenea, acesta a subliniat că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice în situaţiile în care sunt branşatati la un sistem centralizat de încălzire ineficient, care poate sista furnizarea de agent termic şi apă caldă, din cauze diverse precum defecţiuni sau restanţe de plată.

Conform cifrelor raportate de ANRSC, în acest moment, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România. Astfel, în cazul în care RADET nu ar mai putea furniza agent termic, peste 560.000 de locuinţe din Capitală ar rămâne fără căldură şi apă caldă.

În ceea ce priveşte costurile, acesta a mai afirmat, de asemenea, că în funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz, pot face economii majore. Astfel, cu o centrală termică în condensare, în Constanţa, facturile anuale pentru apă caldă şi încălzire aferente unui apartament de două camere ajung la cca. 1.640 lei şi pot fi cu 2.000 de lei mai mici comparativ cu cele generate de CET. În Iaşi diferenţa este de cca. 1.200 lei, anual, în timp ce în Timişoara, este de cca 1.000 lei.

Drăguleanu a mai spus: "În cazul Capitalei, unde până în acest moment Primăria a subvenţionat, din fonduri proprii, costul de facturare al gigacaloriei către populaţie, diferenţa dintre preţul plătit la RADET şi costul generat de o centrală termică în condensare, nu este unul foarte mare - aproximativ 200 lei. Cu toate acestea, am observat că mulţi bucureşteni se gândesc la instalarea unei centrale termice pentru a beneficia de confort".

Cum să reduci costurile de încălzire cu centrală termică

Dincolo de avantajul de a fi economică şi de a oferi un confort ridicat, o exploatare corectă a centralei termice pe timp de iarnă, alături de operaţiunile de revizie şi verificarea tehnică periodică, contribuie semnificativ la reducerea costurilor lunare pentru încălzirea locuinţei, potrivit unui comunicat Artiston Thermo România.

Cătălin Drăguleanu a afirmat că: "Indiferent de modelul de centrală deţinut, primul pas pentru eficientizarea costurilor şi obţinerea confortului dorit este programarea optimă a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatură constantă de circa 210 C".

Potrvit declaraţiilor sale, prin intermediul accesoriilor de termoreglare, utilizatorii deţin un control complet al sistemului de încălzire şi pot seta temperatura în funcţie de timpul petrecut în locuinţă, obţinând astfel un confort sporit şi adaptat nevoilor fiecărui individ. De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt îndemnaţi să asigure o izolare eficientă a geamurilor, uşilor şi chiar a pereţilor, dar să nu omită nici verificarea radiatoarelor, astfel încât acestea să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură. Dincolo de măsurile practice pe care le poate face orice utilizator, reprezentantul Ariston Thermo România subliniază şi importanţa efectuării verificării tehnice periodice obligatorii la timp şi a activităţilor de mentenanţă.

Reprezentantul companiei a mai spus că: "Verificarea tehnică periodică efectuată la timp este esenţială pentru asigurarea unei durate de viaţă cât mai mare a centralei. În plus, această procedură ajută la menţinerea unor condiţii corecte de funţionare şi previne uzura pieselor, aspect care, în timp, conduce la creşterea consumului de gaz şi, implicit, a costurilor".

Cele peste 250 centre de service autorizate de Ariston Thermo România pot oferi, la nivel naţional, suport specializat în ceea ce priveşte menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare, reglarea instalaţiei de ardere în scopul realizării unei arderi complete, dar şi verificarea dispozitivelor de control, reglare şi siguranţă.

"Centrele de service deţin un rol foarte important pentru clienţii noştri, întrucât acestea sunt puse la dispoziţia utilizatorilor pentru a le oferi numerose servicii de mentenanţă, atât în timpul garanţiei, cât şi după expirarea acesteia", a completat Cătălin Drăguleanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb