Gerea, după întâlnirea cu FMI: "Suntem într-o zonă pozitivă cu discuţiile"

V.B.
Macroeconomie / 7 februarie 2015

Gerea, după întâlnirea cu FMI: "Suntem într-o zonă pozitivă cu discuţiile"

Actualizare 13:50

Discuţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu autorităţile române au continuat, astăzi, pe subiectele din sectoarele finanţe şi energie.

"Suntem într-o zonă pozitivă a discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, dar deocamdată nu pot spune mai mult", a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea, citat de surse din presă.

Potrivit unor surse oficiale, în domeniul energetic trebuiau discutate trei subiecte importante printre care şi calendarul liberalizării pieţei gazelor.

(Elena Deacu)

---

Negocierile dintre autorităţile autohtone şi delegaţia FMI-CE vor continua astăzi, în special pe subiecte privind finanţele şi energia, existând patru teme unde părţile nu au ajuns la un acord, în timp ce la CFR Marfă s-a convenit reluarea privatizării, scrie Mediafax, citând surse oficiale.

Sursele citate au relatat: "Sunt patru teme pe care nu s-au înţeles. Discuţiile vor continua mâine (azi - n.r.), în principal pe finanţe şi pe energie. CE şi FMI au cerut să se renunţe la programul «Prima Maşină», iar Guvernul a transmis că nu va renunţa. De fapt, au arătat că în şedinţa de în şedinţa de Guvern de marţi va fi introdus spre aprobare plafonul de garanţii de 350 de milioane de lei şi va fi prelungit termenul pentru înscrierea băncilor în program până la 2 martie".

Până la închiderea ediţiei, discuţiile nu se încheiaseră. Sursele au explicat că părţile au convenit ca negocierile pe mai multe teme să fie reluate astăzi.

Prin programul "Prima Maşină", statul va garanta creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou, iar preţul maxim al maşinii care poate fi astfel cumpărată este de 50.000 lei plus TVA.

Guvernul a încercat în 2013 să privatizeze CFR Marfă, însă procesul nu a fost finalizat.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri, că Guvernul avea programată pentru ieri cea mai importantă întâlnire cu FMI, la care vor participa toţi miniştrii, pentru "a încerca să ajungă la un consens" cu experţii Fondului, atunci urmând să se ştie "dacă va mai fi sau nu în continuare un acord".

Tot miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că Banca Centrală este pregătită pentru eventualitatea în care ţara noastră va întrerupe înainte de termen acordul cu FMI, arătând, însă, că negocierile merg bine şi nu va face alte comentarii înainte de conferinţa Fondului Monetar Internaţional, programată pentru luni.

Delegaţia FMI-CE se află în Capitală pentru consultări şi pentru a treia evaluare a acordului stand-by cu România, care ar urma să se încheie în septembrie.

Ţara noastră are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este să protejeze economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi să ajute la reducerea costurilor de finanţare.

Acordul, care este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care noi l-am negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Ultima misiune FMI la Bucureşti de evaluare a acordului a fost în iunie 2014, când Guvernul şi Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, iar FMI a plecat fără o scrisoare de intenţie.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a declarat că ţara noastră nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar încheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care îl are Polonia, nu strică şi nu costă, prim-ministrul adăugând că negocierile în acest sens vor avea loc după încheierea "cu bine" a acordului existent.

O misiune tehnică a creditorilor internaţionali a mai fost prezentă în România în luna decembrie, însă exclusiv pentru discuţii privind bugetul pe acest an.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La adresa brutelor Care au indurat cresterea tva so micsorarile salariale. Cat despre CFR bine ca nu a fost vandut pentru ca probabil raportul financiar redactat in IAS sI nu IFRS. Felicitari BVB pentru ca ati introdus macar in raportul pe Ianuarie 2015 ca o sa cereti so IFRS pentru piata reglementata dupa ce ati citit din ziarul Bursa cu o zi inainte in articolul copy paste:-)

    Din analiza rezultatelor actiunii de privatizare rezulta cu claritate ca urmarile aceteia s-au constituit intr-un dezastru pentru Romania.

    Cine sa cumpere industria si celelate activitati economico-financiare din toate statele socialiste? Prost gindita, prost aplicata, fortarea acestei actiuni s-a soldat cu cea mai mare migratie a popoarelor cunoscuta in istorie. Stai sa te intrebi daca pentru statele occidentale nu era mai avantajos sa ia masuri si sa faca eforturi financiare ca tarile sa ramina industrializate si oamenii sa ramina la casele lor. 

    Cind ai un pret cit de cit bun vinzi si CFRul. Pina atunci te straduiesti sa-l chivernisesti bine.

    Apropo, Nicolaiciuc a ajuns la zdup, sau l-ati facut uitat?  

    1. Daca OMV nu cumpara Petrom si Erste BCR astazi nu intelegeam cat de inapoiata era economia noastra.:-)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb