GERMANIA FORŢEAZĂ BAIL-IN-UL BĂNCILOR EUROPENE DIN 2015 În Uniunea Europeană nu te aude nimeni când îţi strigi durerea

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 noiembrie 2013

În Uniunea Europeană nu te aude nimeni când îţi strigi durerea
CĂLIN RECHEA

Aparenţa rezistenţei Bundesbank faţă de noile măsuri de relaxare monetară ale BCE s-a destrămat săptămâna trecută. Într-un discurs în faţa reprezentanţilor Asociaţiei Federale a Băncilor Cooperatiste din Germania, Jens Weidmann a încercat să justifice nivelul actual al dobânzii BCE prin necesitatea stimulării economiilor din zona euro. De asemenea, preşedintele Bundesbank a mai declarat că "deponenţii germani nu sunt discriminaţi", încercând să răspundă criticilor tot mai virulente din presă.

Dacă rezistenţa Bundesbank în faţa Consiliului Guvernatorilor din BCE s-a dovedit iluzorie, există un alt punct din agenda anticriză, unde propunerile bancherilor centrali din Germania s-au făcut auzite.

Este vorba de accelerarea aplicării cadrului pentru bail-in-ul băncilor europene. Conform unui articol recent de la Reuters, "ca urmare a cererilor Germaniei, legea UE privind utilizarea fondurilor creditorilor şi deponenţilor poate intra în vigoare din ianuarie 2015, cu trei ani înainte de termenul planificat", iar "cele mai urâte memorii ale crizei ar putea fi reînviate". Este de prisos să amintim că Franţa, Spania şi Italia şi-au exprimat puternic dezacordul, deoarece doresc înfiinţarea cât mai rapidă a uniunii bancare, pas indispensabil pentru "socializarea" datoriilor la nivel european.

Scenariul este, din păcate, foarte realist, în condiţiile în care investitorii au cumpărat "obligaţiunile emise de bănci pentru a compensa randamentele scăzute de pe alte segmente de piaţă". Datele de la Reuters arată că băncile din zona euro au emis obligaţiuni negarantate în valoare de 860 de miliarde de euro, din care 200 de miliarde reprezintă valoarea obligaţiunilor negarantate emise de băncile germane.

"Entuziasmul" pare foarte suspect pentru Willem Buiter, economistul-şef de la Citigroup. "Dacă privim evaluarea riscului bancar din zona euro, se poate spune că piaţa inhalează aurolac", a declarat acesta pentru Reuters. Buiter s-a referit la preţurile contractelor CDS (n.a. Credit Default Swap) pentru obligaţiunile bancare, care au ajuns recent la o treime din nivelul anului 2011, considerat vârf al crizei financiare europene.

Versiunea în limba română a enciclopediei Wikipedia arată că "utilizarea unor doze ridicate de aurolac poate conduce la delirium", printre efectele "drogului" numărându-se şi lipsa de coordonare, iritabilitatea şi depresia. Se pare că Willem Buiter este corect în diagnosticul său.

Economistul-şef de la Citi s-a îndreptat, apoi, către situaţia depozitelor bancare, mai ales a celor din ţările puternic afectate de criză. "În ţări ca Grecia sau Slovenia, depozitele sunt iraţional de rigide", consideră Buiter, referindu-se la relativa stabilitate a nivelului acestora, deşi "multe guverne din zona euro au buzunarele goale sau nu pot, din cauze politice, să susţină în continuare băncile fără un bail-in al creditorilor". Concluzia articolului Reuters este că "dimensiunea datoriilor potenţiale ale băncilor a depăşit cu mult posibilitatea guvernelor de a le salva".

În acest context deosebit de fragil, Comisia Europeană a venit vineri, 15 noiembrie 2013, cu un raport privind bugetele naţionale, în care îşi exercită pentru prima dată noile atribuţii de supervizare a finanţelor publice din statele membre.

Spania, Italia, Finlanda (!), Luxemburg (!) şi Malta au primit avertismente directe referitoare la necesitatea corectării urgente a deficitelor bugetare şi a opririi tendinţei de creştere a datoriilor publice. Bugetul prezentat de Franţa a fost aprobat de CE, dar autorităţile europene au precizat că nu există marjă de eroare în ceea ce priveşte reducerea deficitului.

Noul rol al Comisiei Europene este considerat de cotidianul britanic The Telegraph drept "un pas periculos împotriva democraţiei", deoarece "alegerile nu mai au nicio valoare, în condiţiile în care parlamentele nu pot decide cum este folosită avuţia naţională". Premierul italian Enrico Letta a criticat decizia CE, acuzând Bruxelles-ul că "face jocul euroscepticilor", după cum scrie cotidianul online The Local.

Se pare că cetăţenii statelor europene trebuie să se pregătească serios, în această perioadă de linişte aparentă, pentru noua furtună de la orizont.

Jacob Kirkegaard, de la Peterson Institute For International Economics din Washington, a declarat pentru Reuters că "situaţia rămâne foarte, foarte fragilă", exprimându-şi îndoiala cu privire la menţinerea în perioada următoare a situaţiei actuale de pe piaţă.

"Pieţele sunt mulţumite de sine şi cred că Europa a depăşit criza", a declarat şi Garry Schinasi, fost oficial al FMI, pentru Reuters, dar "sistemul bancar este încă fragil în Europa" şi "nimeni nu ştie cât de gravă este situaţia".

Avertismentul cel mai sever vine, însă, de la Gunnar Hökmark, membru al Comitetul de Politici Economice şi Monetare din Parlamentul European. Implicat în elaborarea noilor legi, europarlamentarul suedez a declarat pentru Reuters că "bail-in-ul va afecta toţi investitorii, inclusiv deponenţii", iar dacă "cineva este surprins de aceas­ta, înseamnă că nu a urmărit dezbaterea de mult timp". Hökmark şi-a mai exprimat speranţa că "investitorii serioşi ştiu în ce îşi plasează banii". După o astfel de declaraţie de intenţie, oare la ce se mai pot aştepta europenii?

Filmul "Alien" a făcut celebră fraza "în spaţiu nu te aude nimeni când strigi". Asemeni monstrului din spaţiu, Uniunea Europeană este gata să-şi eviscereze victimele, pentru a-şi apăra renumele de "organism perfect al democraţiei europene".

De aceea, în UE nimeni nu te va auzi cum îţi strigi durerea, mai ales dacă ai făcut greşeala să-ţi plasezi economiile în bănci.

"Dacă privim evaluarea riscului bancar din zona euro, se poate spune că piaţa inhalează aurolac."

Willem Buiter, economist-şef Citigroup

"Sper că investitorii serioşi ştiu în ce îşi plasează banii. Totul este supus bail-in-ului, inclusiv depozitele bancare. Dacă cineva este surprins de aceasta, înseamnă că nu a urmărit dezbaterea de mult timp."

Gunnar Hokmark, membru al Parlamentului European

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. draga Calin,

    totusi domnul Treichl a fost foarte bine auzit atunci cand s-a plans de ce ar trebui sa blocheze listarea BCR. In cazul mioritic ciresica a fost posibilitatea ca elementele de pasiv folosite pentru filtrele prudentiale sa nu mai fie atat de prudent luate in calcul atunci cand vine vorba de impozitare :-) 

    Concluzia "un pas periculos împotriva democraţiei, deoarece alegerile nu mai au nicio valoare" trebuia trasa cu vreo cateva zeci de ani in urma, acum e cam tarziu sa ne mai lamentam . Asa ca ori acceptam in continuare statutul de sclavi, ori incercam sa inlocuim capitalismul, asta neinsemnand nicidecum inca o intoarcere inapoi, ca in '89...

    1. ... nu capitalismul este problema, ci socialist-kapitalismul sau capitalismul de cumetrie ... spre exemplu UE intervine cu bail-in/out-uri pentru a salva bancile, pentru problemele populatiei intervine cu politia ... acest sistem nu este nici capitalism nici democratie ... acest sistem a preluat ce este mai rau din comunism si a pastrat ce este mai rau din capitalism ...

      Spre binele nostru exista UE care ne-a salvat din gherele Rusiei. In rest ..imi amintesc ca suedezii concesionasera de la regele Carol fabricile de chibrituri in contul unui imprumut regal iar datoria am platit-o in '90-'95..asa ca sa zicem merci ..nu bogudarensko (sau cam asa) in rest ca am fost neam de iobagi platiti prost si asupriti de toti asta parca e o lozinca cunoscuta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb