Ministerul german de Finanţe Olaf Scholz lucrează la un pachet de ajutoare în valoare de 57 de miliarde de euro pentru a ajuta municipalităţile să facă faţă scăderii veniturilor din taxe provocată de criza coronavirusului, a arătat sâmbătă un document al ministrului, transmite Reuters.
Cea mai mare economie din Europa se confruntă cu cea mai gravă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă măsurile de distanţare socială sunt relaxate treptat. Scăderea activităţilor economice a afectat veniturile din taxe şi a lăsat un gol în finanţele municipale.
Programul de sprijin pregătit de Scholz are rolul să ajute oraşele mari şi mici să îşi stabilizeze situaţiile financiare, potrivit documentului. Planul prevede şi un sprijin suplimentar pentru unele municipalităţi care sunt îndatorate puternic.
Guvernul federal întenţionează ca jumătate din costuri să fie suportate de guvernele landurilor, iar Parlamentul ar trebui să adopte planul înainte de sfârşitul anului, potrivit proiectului.
Potrivit sistemului federal german, autorităţile locale răspund de o mare parte a investiţiilor publice, cum ar fi construcţia de drumuri şi poduri, precum şi de modernizarea şcolilor şi a spitalelor.
Germania anticipează că veniturile publice din taxe vor fi mai mici cu 98,6 miliarde de euro sub nivelul anticipat anterior epidemiei de coronavirus şi că municipalităţile vor înregistra un deficit bugetar de peste 15 miliarde de euro.
Pe termen mediu, până în 2024, acest deficit al guvernului federal şi al guvernelor federale, precum şi al municipalităţilor se va adânci la 315,9 miliarde de euro.
Analiştii afirmă cu guvernul va finanţa al doilea pachet de stimulare şi ajutoarele de urgenţă pentru oraşe cu un al doilea buget suplimentar finanţat prin obligaţiuni, în valoare de până la 100 de miliarde de euro.
În luna martie, Parlamentul german a suspendat o limită de îndatorare şi a aprobat un program iniţial de salvare în valoare de peste 750 de miliarde de euro, pentru a susţine economia afectată de pandemie.
Primul pachet de sprijin a inclus deja un buget suplimentar finanţat prin împrumuturi în valoare de 156 de miliarde de euro.