Germania marchează 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

E.D.
Internaţional / 9 noiembrie 2014

Actualizare 17:20 Merkel consideră demolarea Zidului Berlinului un semn de speranţă pentru Ucraina, Siria şi Irak

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că demolarea Zidului Berlinului, un eveniment de la producerea căruia Germania marchează 25 de ani, este un semnal de speranţă pentru ţări ca "Ucraina, Siria şi Irak", în care "lbertăţile sunt ameninţate sau chiar călcate în picioare".

"Noi putem schimba lucrurile în bine, acesta este mesajul demolării Zidului", pe 9 noiembrie 1989, a apreciat conducătoarea germană într-o ceremonie la Memorialul Zidului Berlinului.

"El ni se adresează nouă, în Germania, în egală măsură ca altora, în lume", a continuat ea, dar, "în particular, în acest moment, oamenilor din Ucraina, din Siria, din Irak şi din toate regiunile lumii în care libertăţile şi drepturile omului sunt ameninţate sau chiar călcate în picioare".

"Demolarea Zidului a arătat că visurile pot deveni realitate", a adăugat cancelarul, care a crescut în fosta Republică Democratică Germania (RDG) şi avea 35 de ani la monentul respectiv.

"Alte ziduri pot fi demolate, zidurile dictaturii, violenţei, ideologiilor, urii", a mai spus Merkel, care şi-a început cariera politică în urma evenimentelor de la 9 noiembrie 1989.

Ea a amintit că regimul comunist est-german era un "stat nedrept", "un stat care-şi supraveghea" cetăţenii şi încălca "drepturi fundamentale ca libertatea de opinie şi libertatea presei".

Sărbătorirea demolării Zidului Berlinului este "o zi a libertăţii", dar şi "o zi a comemorării victimelor", a continuat cancelarul conservator, amintind că 130 de persoane au fost ucise în urma tentativei de a trece dincolo de Zid, după ce acesta a fost construit pe 13 august 1961, şi până când a fost demolat, 28 de ani mai târziu.

---

Germania marchează duminică 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, cu o serie de evenimente care vor culmina cu eliberarea în cursul serii deasupra capitalei a aproximativ 8.000 de baloane cu heliu iluminate, relatează DPA.

Baloanele au fost aranjate de-a lungul liniei de 15 kilometri pe unde trecea Zidul Berlinului. Ele urmează să fie lansate odată cu lăsarea serii, începând cu ora locală 19.20 (18.20 GMT).

Orchestra şi corul de stat din Berlin vor cânta 'Oda bucuriei', Simfonia a IX-a a lui Beethoven, devenită imnul neoficial al unităţii şi păcii în Europa, în timp ce baloanele se vor ridica în aer.

Cancelarul Angela Merkel va prezida festivităţile, care vor include concerte susţinute, printre alţii, de trupe sau artişti germani precum Udo Lindenberg, Fantastischen Vier şi Clueso.

O vedetă a scenei muzicii techno din Germania, Paul Kalkbrenner, şi interpretul britanic Peter Gabriel vor cânta de asemenea în concertul de la istorica Poartă Brandenburg din Berlin.

Angela Merkel urmează să inaugureze o expoziţie majoră la Memorialul Zidului Berlinului de pe Bernauer Strasse, o stradă care a fost divizată peste noapte de Zidul care a fost ridicat în august 1961 pentru a opri exodul în masă al est-germanilor către Vest.

Potrivit organizaţiei turism Visit Berlin, peste un milion de turişti germani şi străini urmează să participe la ceremoniile dedicate căderii Zidului Berlinului, eveniment care a pus capăt Războiului Rece şi a anunţat reunificarea Germaniei şi a Europei, scrie AFP.

Spre deosebire de cea de-a 20-a aniversare, niciun şef de stat sau de guvern în exerciţiu nu a fost invitat, pentru ca omagiul să fie dedicat în special populaţiei.

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, creditat ca cel care a dus la reunificarea germană, participă în acest weekend la diverse manifestaţii, la fel ca fostul lider al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa.

La 9 noiembrie 1989, după mai multe săptămâni de manifestaţii ample ale est-germanilor care cereau mai multe libertate, regimul comunist a anunţat, suprinzător, că cetăţenii pot călători liber în străinătate. Câteva ore mai târziu, poliţiştii de frontieră din Berlinul de Est, copleşiţi de valul de oameni, au deschis Zidul.

Data de 9 noiembrie are o încărcătură simbolică puternică în Germania, deoarece este şi data teribilului pogrom cunoscut ca 'Noaptea de Cristal', comis de nazişti în 1938.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb