Germania subminează grav securitatea energetică a Europei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2024

Germania subminează grav securitatea energetică a Europei
Călin Rechea

Germania trece iarăşi printr-o perioadă denumită "Dunkelflaute", caracterizată de cerul acoperit şi lipsa vântului, care reduce aproape de zero producţia de energie solară şi eoliană.

Pentru a acoperi deficitul, cea mai mare economie a zonei euro importă masiv de la vecini şi determină creşteri şi fluctuaţii explozive ale preţurilor.

Norvegia şi Suedia sunt, alături de Franţa, cei mai mari exportatori de electricitate în Germania. În condiţiile în care preţurile au scăpat de sub control, au apărut tot mai multe apeluri din partea politicienilor pentru "tăierea" cablurilor submarine către Germania.

În 12 decembrie 2024, preţul unui MWh în cele două zone de electricitate din partea sudică a Suediei a ajuns la circa 700 de euro, pe fondul unui preţ de circa 936 EUR/MWh în Germania (vezi graficul).

Germania subminează grav securitatea energetică a Europei

Suedia este împărţită în patru zone de preţ, SE1 - SE4, iar în cele două zone din partea de sud, SE3 şi SE4, preţurile sunt mai mari, pe fondul cererii ridicate şi a capacităţii limitate de transport din părţile nordice.

Preţurile extrem de ridicate au determinat-o pe Ebba Busch, vice-premier şi ministru al energiei în guvernul de la Stockholm să declare că "sunt furioasă pe Germania", deoarece şi-a oprit centralele nucleare.

După ce a subliniat că un duş de 10 minute a ajuns să coste echivalentul a cinci dolari, Ebba Busch a mai precizat că "germanii au dreptul să decidă ce energie folosesc, însă această decizie are consecinţe foarte serioase asupra competitivităţii Europei".

Mai mult, "decizia Germaniei a contribuit şi la reducerea substanţială a capacităţii de susţinere a Ucrainei", conform declaraţiilor ministrului energiei preluate în presa suedeză.

Dincolo de duşul prohibitiv, se pare că situaţia este foarte gravă în Suedia. Altfel cum ar apela un ministru la argumentul suprem al oricărui "lider" european, respectiv acuzaţia de subminare a susţinerii Ucrainei?

Experţi suedezi în domeniul energetic citaţi de Aftonbladet susţin că ministrul Busch ar putea să rezolve situaţia diferenţelor mari de preţuri dintre cele patru zone de electricitate ale Suediei prin unificarea acestora.

Rămâne, totuşi, problema reţelelor de transport, care nu au capacitate suficientă pentru transferul energiei ieftine produse în nord către marii consumatori din sud.

Bengt Ekenstierna, fost manager al unor companii energetice din Suedia, a declarat pentru Aftonbladet că "problema majoră este aceea a modelului de preţ, care conectează Germania cu Suedia".

În opinia sa ar trebui să existe două categorii de preţuri, pentru piaţa internă şi cea externă, însă ministrul Busch a declarat că aşa ceva nu este posibil, deoarece contravine reglementărilor europene. Din păcate, ministrul suedez al energiei nici măcar nu a ridicat această problemă la Bruxelles, după cum scrie cotidianul Aftonbladet.

Vecinii norvegieni sunt şi mai furioşi. Politicienii norvegieni au demarat o campanie de desfiinţare a cablurilor electrice submarine cu Europa continentală. Iniţiativa aparţine chiar partidelor de la guvernare, conform unei ştiri recente din Financial Times.

Politicieni din toate partidele solicită acum guvernului să nu reînnoiască cele mai vechi legături energetice ale ţării cu Danemarca şi Germania, în încercarea de a reduce preţurile locale la energie.

Norvegia are în prezent o capacitate de schimb de 9 GW cu ţările vecine, din care 5,1 GW către Danemarca, Germania, Ţările de Jos şi Marea Britanie.

FT scrie că lipsa vântului în Germania şi Marea Nordului a împins preţurile din sudul Norvegiei către 1,2 USD/KWh, cel mai ridicat nivel din 2009.

"Criticii susţin că Norvegia ar trebui să trimită în străinătate energia electrică abundentă produsă în hidrocentrale numai după ce a asigurat preţuri scăzute pe piaţa internă, aşa cum s-a întâmplat timp de decenii", subliniază Financial Times, care aminteşte apoi că "atât Suedia, cât şi Norvegia au legături deficitare de transport a energiei electrice în propriile ţări, ceea ce înseamnă că energia este adesea mult mai ieftină în nord, unde este generată o mare parte, decât în sud, unde este consumată cea mai mare parte".

Logica este fără cusur, chiar şi pentru cei mai inepţi propovăduitori ai pieţei energetice unice. Ignorarea acestor tensiuni inter-statale va conduce doar la acumularea lor şi la crearea unei situaţii nesustenabile.

Duplicitatea Germaniei în ceea ce priveşte energia nucleară a fost subliniată recent şi de cotidianul Bild, care subliniază că importurile de energie electrică obţinută în centrale nucleare a fost mai mare ca niciodată în acest an. Dependenţa de Franţa s-a accentuat considerabil, pe fondul dublării importurilor de electricitate în 2024 faţă de anul precedent.

În aceste condiţii, experţii trag un semnal de alarmă, după cum scrie Bild. "Germania se bazează pe faptul că deficitele de energie electrică sunt compensate de ţările vecine. Acest comportament nu pune în pericol doar securitatea aprovizionării proprii, ci şi pe cea europeană", a declarat profesorul Manuel Frondel, de la Institutul RWI-Leibniz, care apoi a subliniat că "ţara face parte dintr-un sistem energetic european, dar se comportă adesea ca o insulă izolată".

Dar cum rămâne cu solidaritatea europeană? Cu unitatea în cuget şi simţiri, chiar dacă întunericul îi va împiedica pe europeni să se vadă între ei?

"Faptele şi cifrele sugerează că actuala politică energetică a Germaniei reprezintă un risc considerabil. Renunţarea la energia nucleară nu numai că a redus producţia internă de energie electrică, dar a crescut în mod dramatic dependenţa de vecini", este concluzia din Bild.

Această "revelaţie", evidentă pentru orice şcolar din ciclul gimnazial, mai are nevoie de ceva timp pentru a percola şi în straturile "dense" ale politicii energetice inepte din ţările Uniunii Europene.

Mark Nelson, fondator şi director executiv al companiei Radiant Energy, scrie pe contul său de Twitter că "Germania a găsit o nouă cale de a distruge Europa", în condiţiile în care "Suedia şi-a închis reactoarele atomice pentru a fi ca Germania, Franţa şi-a închis una dintre cele mai bune centrale atomice pentru a fi ca Germania, iar Belgia îşi va închide anul viitor reactoarele pentru a fi ca Germania".

Întunericul este tot mai aproape. Şi vine de la Bruxelles. Şi de la Berlin. Şi din toate capitalele progresiste ale unei Europe care şi-a depăşit de mult termenul de garanţie.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Iarasi lumea se ia dupa “fenta” si nu dupa “cauza”:-)…In conditiile in care toti propovaduiesc “falimentul” economiei germane si europene in general, de unde vine atunci cererea de energie? Pai ia sa vedem, daca germania trimite inapoi un milion de sirieni propasiti prin europa in urma interventiei mujicilor pacifisti in 10 ani de razboi civil si apoi tot in europa inca 10 milioane de refugiati ucrainieni la fel propasiti prin europa in urma interventiei militare a mujicilor “pacifisti”. Deci necesar de energie pentru 11 milioane de persoane. Pana la invazia mujica, Ucraina era un exportator de energie electrica ieftina in Europa, acum trebuie sa importe pentru ca mujicii distrug sistemul energetic Ucrainian. Deci dupa cum vedeti nu “lipsa vantului” e cauza crizei si a preturilor mari la energie ci razboiul cauzat de mujici

    1. Deci centralele atomice nu au produs nimic si nici nu conteaza daca functioneza sau nu? Cererea mare vin mai multe parti, de la migranti care primesc ajutoare mai mari decat cei bastinasi, masinile /autobuzele electrice, lipsa gazului metan, folosirea tot mai intensa in gospodarii a aparatelor electronice, masina de spalat, vase,haine, uscatoare de haine, TV uri 4-8k de dimensiuni tot mau mari , retele socialef, diferte programe de filme, diferite automatizari, si industria care acum trebuie sa serveasca inca cateva milioane de oameni, plus Ukraina , etc. Energia verde depinde de vreme si inca este foarte volatila, nu se poata baza numai pe energie verde. Cine vrea sa fie verde cu adevarat ala nici nu are nevoie de energie electrica, ca se scoalasi se culca cu gainile.

      Chiar Draghi in raportul lui propovaduieste falimentul economiei europene.

      Bloomberg scrie ca declinul Germaniei este pe cale sa devina ireversibil.

      Și voi, rușii, aveți visele voastre.

      Istoria dovedește că economiile stagnează sau regresează in tarile aflate în apropierea unui conflict. Mai ales că cel ruso-ukrainean. Și că o lege a compensației, dacă se pierde undeva se câștigă altundeva.

      Prin Asia, prin Americi. 

      Nu Germania este vinovată de regresul economic,și de prețul mare al energiei ci în primul rând conducerea UE care stabilește reguli unice neținând cont de situații speciale. Exemplu: Ukraina care din mare exportator de energie ieftină a devenit mare importator de energie scumpă. Deși fenomenul era concludent, UE a continuat în politică ei tembelă de a da frâu liber exportatorilor de energie în stabilirea prețurilor. O fi ea economia capitalistă bună dar atunci când lipsește protecție socială,mai ales când prețurile o iau razna, măsurile economice trebuiesc reevaluate. Mare parte din energia necesară Germaniei acum pleacă spre Ukraina și Moldova. Și cu toate acestea Ukraina se joacă de-a Dumnezeu închizând definitiv conducta de gaz. Adică, dacă nu am eu să nu aveți nici voi. Cu alte cuvinte, semănând vânt în UE va culege furtună. Pentru că Occidentul se va satura curând de cerșetoria unui arhanghel cu apucături de copil răsfățat. Nu Occidentul a creat conflictul ukraineano-rusa ci politica de îngâmfare naționalistă ucraineană vizavi nu numai față de etnicii ruși, ci față de toate etniile conlocuitoare. Și așa a devenit Ukraina o soră vitregă a Rusiei.

      Ukraina a creat un prăpăstios dezechilibru politic și economic în Europa. 

      Deci nu mujicii sunt de vina care au pornit razboiul, au distrus barajul Kakhovka si au ocupat centrala nucleara de la Volhynia, ci Ucraina si Moldova ca importa energia, asta e de Kafka, “necesara Germaniei”:-)…Deci Germania are prioritate in fata Ucrainei si Moldovei ca doar, dupa cum ne spun mujicii, astia din fostul lagar sovietic, “sunt obisnuiti cu lipsurile si ei sufera mai putin”:-)

      Popoarele au dreptul la autodeterminare, chiar și voi, rușii.

      Ucraina este un stat victimă a imperialismului sovietic. Vrea Putler să la dicteze ucrainenilor ce vor ei.

      Curând se stinge primul milion de ruși care au aflat pe pielea lor ce vor ucrainenii. 

      Las-o mai ușor cu milionul !

      Tanks — 9563 (+12)

      Armored fighting vehicle — 19736 (+29) 

      Artillery systems — 21151 (+23) 

      MLRS — 1256 

      Anti-aircraft warfare — 1025 

      Planes — 369 

      Helicopters — 329 

      UAV — 20372 (+16) 

      Cruise missiles — 2943 

      Ships (boats) — 28 

      Submarines — 1 

      Cars and cisterns — 31480 (+82) 

      Special equipment — 3650 (+2)

      Military personnel — aprx. 763510 people (+1070) 

    Ca orice propavaduire e interesata ,ipocrita si falsa . Lasati-o in biserici , acolo e in largul ei , printre creduli .

    "Dependenţa de vânt, noul gaz rusesc"

    cum titreaza Z.F., 

    ce perspectiva crunta ptr. industria mare 

    consumatoare de energie din Europa

    1. Și în România au fost vreo 12 zile fără Soare, adică fără energie gratuită. A fost o dramă, dar noi, nejurnaliștii, beneficiarii de energie gratuită, ne adaptăm.

    Germania este condusa de mai mult timp de niste mari imbecili care si au facut tinta sfanta sa distruga tara, in mare parte prin fanatismul energiei verzi. Si alte tari trec la energie verde dar in trepte, in masura posibilitatilor nu prin sinucidere economica. De necrezut

    1. Da' toti vor sa emigreze in Germania.

      ai mare dreptate merkel se pupa in bot cu Putin si a creat dependenta de gazele rusesti ,tot ea a pus cruce centralelor atomice, crezand prosteste ca rusii nu urmaresc ceva, dandule moca gaze lor si altora in timp ce romaniei le dadea dublu, dar lor nu le pasa de noi, atunci nu mai era regula unui singur pret european, serviciile noastre secrete le tot trimiteau informatii ca rusia pune la cale ceva dar ei se faceau ca nu aud ,ba chiar neau si certat o data prin presa european, ca batem campii ,cand sa adeverit, nu am vazut nici o publicatie sasi ceara scuze ca romanii au avut dreptate numai americanii au spuso,noi trebuie sa tragem invatamintele si sa ne asiguram spatele in privinta energiei,daca vom putea si pentru cei de peste prut, dar nu cu genul actual de ministri ai energiei, care ling clantele cancelariilor europene, drumul nostru trebuie sa fie numai european,fara mascarici care ne trag mai mult sau mai putin spre rusi,dar un drum creat de noi nu de fraierii de europeni, care nu au habar sa reactioneze in fata salbaticii rusilor , si perversitatii chinei

      S-au distrus atât de tare de a ajuns Putler să toarne păcură în Marea Neagră.

      Pe termen lung, energia gratuită va face din statele benzinărie ... state agrare. 

      Agrare dar vii !!!

      Agrare, dar subdezvoltate, state de muritori de foame.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb