Divizia digitală a Grup Feroviar Român (GFR) a dezvoltat şi implementat TRASA Expert, un sistem informatic menit să îmbunătăţească proiectarea traselor ideale şi capacitatea alocată trenurilor de marfă, conform unui comunicat remis redacţiei.
Trasa ideală (diagrama optimă pentru mersul unui tren) este proiectată în baza calculelor şi necesităţilor tehnologice, iar acurateţea acestor calcule este esenţială pentru un transport de marfă eficient şi predictibil, potrivit sursei citate.
TRASA Expert extinde beneficiile aplicaţiei ETA Expert, care estimează în timp real momentul sosirii trenurilor la destinaţie, şi poate fi un instrument util atât pentru operatorii de transport, cat şi pentru CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare şi arhitectul graficului de circulaţie.
"Am extins portofoliul de servicii digitale dezvoltate integral de GFR cu un instrument ce poate reinstaura autoritatea graficului de circulaţie, în condiţiile în care transportul feroviar de marfă din România este astăzi, cel mai adesea, supus hazardului...GFR se dovedeşte din nou un partener de dialog deschis, care caută şi propune soluţii concrete ce au ca scop creşterea calităţii serviciilor pe care sistemul de transport feroviar le oferă societăţii. Suntem conştienţi că acest salt calitativ nu poate fi realizat decât împreună (toţi operatorii de transport şi CFR), pe calea dialogului şi punând ideile bune laolaltă în slujba aceluiaşi scop", subliniază Amedeo Neculcea, director general adjunct al Grup Feroviar Român.
TRASA Expert este un sistem complex de diagnoză ce utilizează informaţii despre circulaţia trenurilor din ultimii 3 ani şi oferă soluţii generate prin matematică statistică, precum şi reprezentări sintetice elocvente privind circulaţia programată, respectiv realizată a trenurilor.
În realizarea acestui sistem inovator, pe lângă inginerii Amedeo Neculcea şi Nicolae Hurdubae, şi-au adus contribuţia alţi ingineri talentaţi din cadrul GFR şi de la Institutul de Tehnică de Calcul, companie-membră a Grupului GRAMPET.
"Ca lider regional, GFR are rol cheie pentru poziţionarea României în industria europeană de profil....Investim în inovaţie încă din 2005, căutând permanent soluţii care să genereze un plus de performanţă şi competitivitate pentru toţi operatorii. Speranţa noastră este să ajungem să gândim în perspectivă şi să lucrăm împreună, ca industrie naţională, în lumina provocărilor, dar şi oportunităţilor ce se prefigurează la orizont pentru transportul feroviar de marfă", spune Gruia Stoica, Preşedintele şi fondatorul Grupului GRAMPET - Grup Feroviar Român.
GFR dedică în mod constant resurse umane şi financiare pentru proiecte de inovaţie şi tehnologie, căutând să ofere clienţilor săi o experienţă adaptată la cerinţele pieţei, prin platforme integrate şi uşor de folosit.
Operatorul a dezvoltat şi implementat până în prezent peste 20 de aplicaţii informatice ce vizează simplificarea şi eficientizarea activităţilor din plan operational şi comercial, printre care Scrisoarea de Trăsură Electronică, care oferă clienţilor acces la datele comerciale şi tehnice privind vagoanele ce se încarcă şi asistenţă la întocmirea contractelor de transport (2017) şi Comenzi Feroviare (2012), ce asigură accesul web al clienţilor la procesul de comandare şi asigurare a vagoanelor goale.
"Aplicaţia TRASA Expert va fi accesibilă utilizatorilor începând din 21 octombrie 2021 şi sperăm că va fi o bornă importantă în declanşarea unui dialog util şi fructuos cu administratorul infrastructurii, bazat pe calcule şi abordări obiective, care au ca ţintă îmbunătăţirea graficului de circulaţie, respectiv a ofertei de servicii pe care o face sistemul de transport feroviar, în întregul său, societăţii", a concluzionat Amedeo Neculcea.