Compania de foraj "Dafora" Mediaş a intrat recent în vizorul unor investitori interesaţi să achiziţioneze pachete semnificative din companie, a declarat, vineri, Gheorghe Călburean, care deţine 48,58% din acţiunile societăţii.
Domnia sa a spus: "Am primit oferte de cumpărare pentru pachete semnificative de acţiuni, din partea unor oameni "de bine", însă le-am refuzat pentru că nu am considerat că cei interesaţi prezentau suficientă încredere. Dacă vroiam să vând, o făceam mai demult, când o astfel de operaţiune era prielnică".
"Dafora" Mediaş a obţinut, în primele nouă luni din acest an un profit net de 1,62 milioane lei (383.000 euro), în scădere de şase ori faţă de câştigul din aceeaşi perioadă din 2008, pe fondul reducerii volumului de activitate, dar şi a marjelor de profit în domeniul construcţiilor, au declarat, vineri, reprezentanţii companiei.
Compania înregistrase în primele nouă luni din 2008 un rezultat net de 9,87 milioane lei.
Cifra de afaceri a "Dafora" a scăzut la 116 milioane lei (27,4 milioane euro) în perioada ianuarie-septembrie 2009, de la 186,4 milioane lei în perioada echivalentă a anului trecut.
De asemenea, veniturile totale ale companiei de foraj petrolier s-au comprimat cu o treime, la 147,7 milioane lei (35 milioane euro), iar cheltuielile s-au redus cu 30%, până la 146,04 milioane lei (34,5 milioane euro).
Compania "Dafora" a fost ţinta unor achiziţii încă din primăvara acestui an, când fraţii Cristescu, unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri autohtoni, au raportat o deţinere de 5,26% din capitalul social al companiei. O lună mai târziu, Rosintaly Management Limited, o companie din Cipru, a raportat o deţinere de 5,4% din acţiunile DAFR, din care a înstrăinat ulterior o parte.
Titlurile companiei au fost intens speculate pe Bursă, cu precădere în ultimele luni, înregistrând o creştere de peste 50% în mai puţin de o lună, în intervalul 21 septembrie - 21 octombrie. Domnul Călburean, consideră, însă, că preţul acţiunilor DAFR pe Bursă nu reflectă valoarea companiei.
"Într-adevăr,
Domnia sa a explicat că mare parte dintre speculaţiile bursiere cu acţiuni DAFR din acest an au fost făcute de unii acţionari care au dorit să verifice lichiditatea titlurilor companiei de foraj.
"A fost o firmă din Cipru care a cumpărat şi apoi a vândut. Când am aflat cine este în spatele companiei, i-am întrebat de ce au procedat astfel şi mi-au spus că au vrut să verifice lichiditatea acţiunilor", a mai spus domnul Călburean.
• Dafora vrea să intre pe piaţa forajului din Kuweit
Revenirea pe pieţele internaţionale este unul dintre obiectivele Dafora din perioada următoare, după ce o mare parte din activitatea externă a companiei pe partea de foraj a intrat în stand-by ca urmare a sistării finanţărilor pentru companiile energetice. Cea mai relevantă situaţie în acest sens este în Ucraina, unde Dafora şi-a suspendat activitatea după ce compania cu care avea contract a rămas fără bani.
Teodor Orzan, directorul diviziei de foraj a companiei a explicat: "Suntem în discuţii cu trei companii din Ucraina, în afară de cea cu care avem un contract acum şi, din experienţa mea, estimez că în primăvară vom încheia un contract cu una dintre cele trei".
O altă piaţă la care compania se uită cu foarte multă atenţie este Kuweit, încercând, deocamdată, să se precalifice acolo pentru a putea să participe ulterior la licitaţii locale.
Domnul Orzan a spus: "Am început demersurile legale ca să ne precalificăm în Kuweit pentru că aceasta este o precondiţie a participării la licitaţii. Sper ca procesul să se încheie în două-trei luni de zile. Compania invită la licitaţie doar companiile precalificate. Avantajul de a lucra în lumea arabă este că acolo contractele se încheie pe perioade mai lungi, de exemplu doi ani".
Directorul pe partea de foraj a "Dafora" a mai spus că se uită cu foarte mare atenţie la Libia şi Irak, însă a luat, deocamdată, decizia de a sta deoparte de piaţa irakiană.
"Am avut zece întâlniri cu zece companii din Irak în ultimele zece luni, dar am decis ca deocamdată să nu intrăm pe această piaţă, deşi acordăm Irakului o atenţie deosebită", a subliniat domnul Orzan.
• Băncile, "duşmanul numărul unu al companiilor"
Dacă, în primăvară, băncile erau dispuse să vină la discuţii cu companiile debitoare, acum şi-au schimbat radical poziţia, susţine domnul Gheorghe Călburean, acţionarul majoritar al companiei "Dafora". Domnia sa consideră că băncile au ajuns să fie considerate duşmanul numărul unu al companiilor de construcţii, în principal, în condiţiile în care acest sector este printre cele mai afectate de criză.
" Dafora nu a avut probleme cu băncile, nu am fost în situaţia de a fi trecuţi pe lista neagră, pentru că ne-am plătit datoriile. Anul acesta, noi am încercat pe cât posibil să ne ţinem departe de bănci, deziderat pe care l-am şi atins. Dacă va fi nevoie, însă, şi dacă vom obţine contracte certe, atunci vom apela şi la bănci ca să facem rost de capitalul de lucru necesar", a mai spus domnul Călburean.
Anul acesta, 80% din activitatea Dafora s-a concentrat pe foraj şi 20% pe construcţii, potrivit reprezentanţilor companiei. Aceştia au anunţat, vineri, că încearcă să îşi schimbe strategia pe partea de construcţii, în actualul context de criză".
"Mulţi acţionari ne-au întreabat cum facem să scăpăm de activitatea de construcţii, dar noi am decis să păstrăm activitatea de construcţii pentru că avem deja un nume prin prisma lucrărilor realizate (n.r.aeroportul internaţional din Sibiu, sediul Romgaz din Mediaş, etc)", a explicat Gheorghe Călburean, adăugând:
"În ultimul timp nici nu am mai fost prezenţi la licitaţie pe lucrările mici pentru că vrem să obţinem lucrările mari. Nu vrem să mai fim buni la toate, ci încercăm să trecem pe poziţia de antreprenor general şi să subcontractăm o parte dintre lucrări".
• Călburean vrea să încălzească Transilvania cu energie geotermală
Gheorghe Călburean vrea să folosească energia geotermală ca să încălzească partea de Vest a ţării prin intermediul companiei Transgex Oradea, deţinută în proporţie de 96,68% de Dafora Turism.
Domnul Călburean a spus: "Încercăm să dezvoltăm mai multe proiecte pentru utilizarea energiei alternative pentru încălzirea termică. De exemplu, oraşul Beiuş este încălzit numai cu energie termică din apa geotermală exploatată de noi. Suntem în discuţii similare cu autorităţile oraşului Oradea ca să găsim şi aici o soluţie pentru încălzirea termică".
Producţia de salamuri şi conserve este un alt domeniu unde Gheorghe Călburean intenţionează să îşi facă un nume. Domnia sa a achiziţionat, în 2004, fabrica "Salconserv" Mediaş, retehnologizată ulterior, cu fonduri SAPARD de 6,6 milioane de euro.
Salconserv are 11 magazine proprii în partea de Vest a ţării.
• Profitul Condmag s-a dublat după primele nouă luni
Grupul Dafora, din care fac parte companiile Dafora şi Condmag, a realizat în primele nouă luni ale anului, un profit de 17 milioane de lei, în scădere cu 1% faţă de acelaşi interval din 2008. Locomotoiva Grupului a fost societatea Condmag, al cărui profit s-a dublat după primele nouă luni, ajungând la 18,3 milioane de lei (aproximativ 4,3 milioane de euro).
În această perioadă, veniturile societăţii au crescut de 1,8 ori, până la 191,8 milioane de lei.
În primele nouă luni ale acestui an, cheltuielile Condmag au crescut, de asemenea, de 1,8 ori, de la 93,8 milioane de lei, la 170,4 milioane de lei, potrivit raportului companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Afacerile societăţii au crescut în acest interval de 2,1 ori, ajungând la 187,6 milioane de lei, comparativ cu 86,1 milioane de lei, în primele nouă luni din 2008.
Cea mai mare parte a acţiunilor Condmag, respectiv 44,64%, este controlată de compania de construcţii şi foraj Dafora Mediaş, iar fondul OGBB A Van Herk BV Rotterdam are o participaţie de 10,85% din capital. Compania este specializată în construcţia conductelor magistrale de gaze, petrol şi apă.
Ovidiu Vrânceanu, Braşov