GHEORGHE PIPEREA: "Clienţii au liber la procese contra societăţilor amendate de autorităţile de concurenţă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 19 iunie 2017

"Clienţii au liber la procese contra societăţilor amendate de autorităţile de concurenţă"

Orice agent economic sancţionat de autorităţile de concurenţă este pasibil să fie acţionat în judecată, pentru despăgubiri, de către consumatorii care au suferit prejudicii ca urmare a practicilor neconcurenţiale practicate de respectiva entitate, atrage atenţia avocatul Gheorghe Piperea, care ne-a spus că această prevedere a fost aprobată, recent, prin Ordonanţa de Urgenţă 39/2017, care transpune o directivă europeană din domeniu.

Domnia sa ne-a precizat: "Dacă există o sancţiune dată unui agent economic de către o autoritate din domeniul concurenţei pentru fapte anticoncurenţiale, atunci orice consumator poate să atace în judecată respectiva entitate şi poate obţine despăgubiri. Astfel, consumatorii, singuri sau în consorţiu, pot cere banii înapoi oricărei companii sancţionate de Concurenţă. Prevederea este valabilă în cazul tuturor agenţilor economici, iar consumatorii români pot acţiona în instanţă şi companiile străine sancţionate de Comisia Europeană şi care au legătură şi cu ţara noastră. Este o reglementare foarte importantă, care va readuce pe tapet foarte multe neplăceri create de entităţile de la noi şi pentru care consumatorii nu şi-au găsit dreptatea până acum. Vor fi deschise o serie de procese mult mai grave decât cele de acum câţiva ani, iar judecătorii nu vor mai avea dreptul să le spargă pe cele colective în procese individuale".

Domnul Piperea susţine că, în sectorul bancar, la nivel european există câteva cazuri de acest gen, cum ar fi cel în care opt bănci austriece au fost amendate cu sume foarte mari pentru practici anticoncurenţiale privind dobânzile şi comisioanele sau cel în care nouă bănci au fost sancţionate pentru manipularea dobânzii Libor. "Dacă băncile sancţionate de Comisia Europeană au vreo legătură contractuală cu ţara noastră sau dacă au vândut credite la noi, atunci şi consumatorii din România pot deschide acţiuni în instanţă pe această speţă, împotriva entităţilor care au legătură cu băncile amendate de CE şi care activează pe piaţa autohtonă", ne-a explicat Gheorghe Piperea.

În luna ianuarie a acestui an, Comisia Europeană a notificat statele membre care nu implementaseră directiva la acea dată, România fiind printre ele. CE a avertizat, atunci, că deschide proceduri de infringement şi a cerut transpunerea urgentă a reglementărilor europene în legislaţiile naţionale.

Consiliul Concurenţei a amendat, în ultimii ani, companii din mai multe domenii, cum ar fi cel alimentar sau petrolier.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Amenda trebuia impartita de CE clientilor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb