Curtea Constituţională şi instanţele de drept comun vor considera că legea de modificare a OUG 50/2010, adoptată pe 23 decembrie, nu există, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, partener coordonator al casei de avocatură "Piperea şi Asociaţii".
În opinia sa, legea de modificare a ordonanţei ridică multe probleme juridice. În primul rând, încalcă art. 16 din Constituţie, care spune că cetăţenii sunt egali în faţa legii, fără discriminări.
"Cum în forma sa modificată, OUG 50/2010 nu se va mai aplica decât contractelor noi, nu şi celor aflate în derulare în data de 21 iunie 2010, înseamnă că acestor consumatori nu li se va mai aplica, practic, nicio reglementare specială ce ţine de protecţia consumatorilor în contractele de credit (desigur, cu excepţia celor generale, aplicabile tuturor consumatorilor, cum ar fi Codul consumului din 2004 sau Legea 193/2000)", spune domnul Piperea, adăugând că circa 4,4 milioane de persoane, cu 8 milioane de contracte de credit în derulare, nu vor beneficia de protecţia legii.
"Aşadar, doar clienţii noi ai băncilor, mai puţin de 20.000, vor avea beneficiul legislaţiei speciale de protecţie a consumatorilor", a subliniat domnia sa.
Astfel, se pune întrebarea pentru cine va funcţiona această lege, în contextul în care cererea de credite retail a scăzut dramatic în 2010, din cauza creşterii şomajului, a incertitudinii locurilor de muncă şi a scăderii veniturilor. În plus, după creşterea numărului creditelor neperformante şi devalorizarea bunurilor imobiliare, băncile "suflă şi-n iaurt" atunci când acordă împrumuturi, solicitând garanţii suplimentare.
Totodată, OUG 50/2010, în noua sa formă, încalcă principiul neretroactivităţii, potrivit avocatului citat. Domnul Piperea ne-a explicat că Ordonanţa a creat drepturi consumatorilor de la data intrării sale în vigoare, pe 21 iunie, drepturi care nu mai pot fi retrase: "Retragerea aces-tor drepturi echivalează cu aplicarea retroactivă a legii de modificare a OUG 50/2010".
În plus, drepturile câştigate sunt considerate bunuri în sensul CEDO. "Speranţa legitimă faţă de acest bun este protejată de convenţie şi juris-prudenţă în acelaşi sens în care este protejată proprietatea asupra bunurilor tangibile. A refuza acest drept înseamnă a încălca CEDO şi Protocolul adiţional 1 la CEDO. Este principiul care a determinat Curtea Consituţională să respingă dispoziţiile din Legea 119/2010, relative la reducerea pensiilor cu 15%", a concluzionat reprezentantul "Piperea şi Asociaţii".
Gheorghe Piperea: "Legea de modificare a OUG 50/2010 nu este o lege în sensul CEDO, întrucât este discriminatorie, încalcă principiul neretroactivităţii, încalcă principiul ocrotirii speranţei legitime şi este imprevizibilă. De aceea, atât Curtea Constituţională, cât şi instanţele de drept comun vor putea considera ca, în baza art.20 şi a art. 148 alin. 2 din Constituţie, această lege nu există. Să nu uităm că OUG 50/2010 aparţine guvernului României şi nu guvernului Botswanei. De aceea, schimbarea de optică a puterii politice în numai 5 luni este de natură să facă legea imprevizibilă şi, deci, inaplicabilă când este vorba de drepturi ale omului".