GHEORGHE PIPEREA: "Nimeni nu se preocupă de «free lancerii» din ţara noastră"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 6 martie 2019

"Nimeni nu se preocupă de «free lancerii» din ţara noastră"

Liber profesioniştii din ţara noastră, aşa zişii "free lanceri", categorie în care se încadrează o serie de specialişti din economie, se confruntă cu o mulţime de dificultăţi în activitatea lor şi nimeni nu se preocupă de ei şi de problemele lor, este de părere avocatul Gheorghe Piperea.

Potrivit domniei sale, domeniile în care se regăsesc liber profesionişti sunt variate şi nu toate sunt înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Gheorghe Piperea ne-a explicat: "Există două categorii de «free lan­ceri» care nu se găsesc la ONRC. Sunt foarte multe profesii liberale - asociaţii, notari, executori judecătoreşti, practicieni în insolvenţă etc. - neînregistrate la ONRC, iar acestea reunesc circa 50.000-60.000 de persoane. În acelaşi timp, sunt multe profesii liberale înregistrate sau nu la ONRC, res­pectiv experţi contabili şi fiscali, medici, farmacişti, evaluatori, contabili, ziarişti. Este vorba de sute de mii de persoane care lucrează individual şi nu sunt la Registrul Comerţului.

De exemplu, proprietarii de imobile care dau în chirie şi sunt înregistraţi la Fisc, nu se regăsesc şi la ONRC. Restul sunt persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) şi întreprinderi familiale (IF). O statis­tică de genul acesta este foarte importantă, pentru că, în primul rând, aceste persoane realizează venituri din activităţi care suportă TVA. Cel mai grav lucru este că aceste persoane îşi plătesc separat CAS-ul şi CASS-ul. Sunt categorii de «free lanceri» obligate să plătească retroactiv CASS pentru că ANAF a uitat să perceapă acest impozit în perioada 2013-2018 şi el trebuie achitat din urmă. Vorbim de circa 45.000 de persoane şi de sume care îi poate falimenta pe aceşti liber profesionişti. Dacă nu vor fi încasate aceste sume, atunci după şase ani Fiscul va pierde prin prescripţie.

Absolut nimeni la noi în ţară nu se preocupă de aceşti oameni, iar problema este şi una socială".

Specialistul ne-a mai spus că există o pătură largă de persoane - în jur de 2 milioane - care se află "la jumătatea dis­tanţei dintre salariat şi persoană care lucrează îndividual", aceştia fiind remuneraţi cu minimul pe economie pe contractul de muncă plus alte venituri pe contracte individuale.

"În aceste cazuri, toate taxele revin în sarcina salariatului plătit cu minimul pe cartea de muncă şi, deşi vin momente în care oamenii se pot îmbolnăvi, fac un copil, ajung la pensie, nimeni nu se preocupă de soarta lor", ne-a mai spus Gheorghe Piperea, apreciind: "Ce ar trebui să facem în aceste condiţii? Din punct de vedere al legislaţiei, ar trebui ca, în primul rând, CASS să fie plafonat la nivelul din 2017, prin OUG. În acelaşi timp, în cazurile unde există salariu minim pe economie, ar trebui să fie făcute unele verificări pentru a se vedea în ce măsură cei în cauză primesc doar salariul minim sau şi alte sume. Ar trebui ca toate contractele să fie impozitate la fel ca cel de muncă.

De asemenea, şi în acest domeniu este necesar să fie aplicate aceleaşi facilităţi ca în cazul societăţilor comerciale, este de părere Gheorghe Piperea, care a conchis: "De exemplu, dacă i se permite unei firme să-şi deducă tot felul de cheltuieli, atunci să se întâmple la fel şi în cazul acestor entităţi. Avantajul este foarte important, pentru că omului îi rămân bani în buzunar, cu care va consuma mai mult. Acest lucru înseamnă mai multă producţie, mai multă forţă de muncă, mai mulţi bani la buget. Şi dacă cheltuielile făcute la negru în familie, cum ar fi cea cu chiria, cu bona, cu menajera etc., ar fi deduse în baza chitanţelor, atunci ar fi scoase la lumină aceste activităţi şi am avea mai mulţi bani la bugetul de stat. Astfel de aspecte ar trebui luate imediat în discuţie".

Raiffeisen Bank: "Liber profesioniştii - un segment de clienţi cu potenţial pentru bănci"

Pe lângă sursele proprii, liber profesioniştii au şi posibilitatea să se finanţeze de la instituţiile de credit.

OTP Bank ne-a transmis că are, pentru clienţii independenţi, produse de finanţare specifice, care acoperă o gamă diversificată de destinaţii atât pentru capital de lucru, precum şi pentru investiţii (overdraft, credit pentru nevoi generale nenominalizate, credit pentru achiziţia de imobile/echipamente). Acestea sunt dedicate profesiilor liberale constituite în baza unor legi speciale, cum ar fi medicii, avocaţii, birourile de arhitectură.

Reprezentanţii OTP Bank ne-au precizat: "Acest segment de clienţi poa­te accesa şi fonduri pentru prefinanţare subvenţii APIA, inclusiv «Creditul pentru dublă prefinanţare a subvenţiilor APIA - SAPS», produs unic în acest moment pe piaţa bancară din România. Acesta este destinat clienţilor PFA, IF şi II, constituiţi în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, clienţi care utilizează terenul agricol şi solicită plata în cadrul SAPS, inclusiv plata redistributivă, plata pentru înverzire şi plata pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală, în calitate de producător agricol/fermier".

La rândul lor, reprezentanţii Raiffeisen Bank apreciază că, în ultimii ani, piaţa a devenit tot mai ofertantă în ceea ce priveşte produsele de finanţare dedicate entităţilor organizate sub un ordin profesional, PFA sau liber întreprinzători. Sursele citate ne-au transmis: "Fie că sunt medici, avocaţi, notari sau contabili, nevoile de finanţare s-au diversificat. Pentru bănci, aceştia reprezintă un segment de clienţi cu potenţial, cu grad ridicat de educaţie şi nevoi specifice profesiei. Provocarea pentru bănci este să construiască o ofertă de produse operaţionale şi de finanţare adaptate aşteptărilor acestor profesionişti pasionaţi, care însă nu au la dispoziţie resursele unei companii şi nici posibilităţile acestora de accesare de finanţări de la instituţii specializate".

Raiffeisen Bank a construit o ofertă dedicată de produse operaţionale şi de creditare, adaptată nevoilor specifice ale acestui segment şi care să răspundă provocărilor cărora aceştia trebuie să le facă faţă, potrivit reprezentanţilor băncii.

În prezent, oferta operaţională a instituţiei de credit include un pachet de cont curent dedicat segmentului (Esenţial), completat de paleta de servicii oferită de companiile specializate din grup (leasing, administrare de fonduri) şi de oferta de produse de creditare. "Aceasta din urmă este mai consis­tentă şi include atât produse garantate, cât şi produse negarantate", ne-au explicat reprezentanţii Raiffeisen Bank, adăugând: "În general, nevoile de finanţare generate de activitatea curentă sunt adresate de Raiffeisen Bank prin două tipuri de finanţări: linie de credit - overdraft şi credite în rate.

Linia de credit (overdraft) este, în acest caz, un produs de finanţare a activităţii curente condiţionat de existenţa unui cont deschis la bancă de minim 6 luni, întrucât principiile de acordare vizează activitatea tranzacţională prealabilă a clientului prin conturile curente.

În cazul creditelor în rate, funcţionalitatea produsului presupune rambursare lunară sau adaptată să răspundă nevoii şi specificului clientului. De asemenea, pentru anumite praguri de sume sau anumite scopuri în utilizare nu sunt necesare documente justificative. Se pot deconta plăţi cu chirii, salarii sau utilităţi, renovări, amenajări în regie proprie, cheltuieli cu deplasări internaţionale, achiziţie de consumabile şi alte cheltuieli generate de activitatea curentă.

Finanţarea nevoilor de dezvoltare a activităţii prin achiziţia de echipamente pe termen lung - de exemplu cabinet de stomatologie, tehnică de calcul pentru avocaţi, jurişti, medici de familie, evaluatori, mijloace auto/agricole pentru mici firme de transport, achiziţii/modernizări de sedii, în general situaţii care necesită o investiţie crescută ca valoare - este asigurată prin Creditul de investiţii Profesii Liberale. Amortizarea acestor împrumuturi poa­te merge până la 180 de luni în condiţiile acoperirii cu garanţii, fiind mai scurtă în absenţa acestora.

De asemenea, pentru toată gama de produse de finanţare există posibilitatea accesării acestor credite sub umbrela unor programe de garantare.

Nu în ultimul rând, pentru antreprenorii dornici de provocări, Programul factory by Raiffeisen Bank îşi deschide din nou porţile. Cea de-a doua ediţie a concursului de proiecte startup a fost lansată. În cadrul acestui program se pot obţine finanţări de până la 50.000 euro/proiect, echivalentul în lei acordat pentru investiţii/pentru activitatea curentă. Programul încurajează iniţiativele de afaceri ale antreprenorilor la început de drum, inclusiv cei incluşi în categoria profesiilor liberale".

Şi alte bănci au produse de finanţare a profesiilor liberale. Una dintre ele este Alpha Bank, instituţie care oferă "Alpha Cash Collector" - primul produs de la noi dedicat exclusiv practicienilor în insolvenţă -, "Alpha IMM Turism" - pachet destinat agenţiilor de turism, unităţilor de cazare sau oricărei alte societăţi din domeniul turismului -, "Alpha IMM Import Export" - care oferă celor din domeniul comerţului internaţional o serie de avantaje -, "Alpha Executor" - dedicat birourilor executorilor judecătoreşti şi societăţilor civile profesionale ale executorilor judecătoreşti şi care permite efectuarea operaţiunilor în regim de consemnare, în cadrul procedurilor de executare silită.

ONRC: 364.953 - numărul întreprinderilor individuale şi a PFA active, la 31 decembrie 2018

Numărul întreprinderilor individuale şi a persoanelor fizice autorizate active din punct de vedere juridic la data de 31 decembrie 2018 se ridica la 364.953, potrivit informaţiilor pe care ni le-au transmis reprezentanţii ONRC. Potrivit acestora, la data menţionată, erau înregistrate 117.481 de II şi 247.472 de PFA.

Conform statisticilor de pe site-ul instituţiilor, la 31 ianuarie 2019, numărul total al II-urilor, IF-urilor şi PFA-urilor active se ridica la 391.651, fiind înregistraţi 424.688 de titulari membri. Cei mai mulţi au vârsta cuprinsă între 40 şi 49 ani (121.738), aceştia fiind urmaţi de persoanele de 30-39 ani (108.984).

Numărul întreprinderilor individuale şi persoanelor fizice autorizate care au fost înmatriculate în Registrul Comerţului, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018 s-a cifrat la 35.969, respectiv 11.474 II-uri şi 24.495 PFA-uri, potrivit sursei citate.

Pe parcursul anului trecut, au fost radiate din Registrul Comerţului 9.764 de întreprinderi individuale şi 22.478 de PFA, potrivit datelor transmise de reprezentanţii ONRC.

În faliment au intrat, anul trecut, 75 de întreprinderi individuale şi 31 de persoane fizice autorizate.

Ziarul "BURSA" împreună cu preşedintele fondator CONAF, Cristina Chiriac, au demarat promovarea antreprenoriatului feminin încă din anul 2012, printr-o serie de articole şi conferinţe de profil. Următorul eveniment pe această temă urmează să se desfăşoare în 14 martie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tot in situatia de liber profesionisti sint si investitorii individuali care fac doar acest lucru, nefiind salariati. Nu exista nici un fel de organizare juridica pentru ei si nici deduceri pentru cheltuielile aferente: echipamente de telecomunicatii si abonamente, deplasari, etc.

    Cu 200 de lei ai SRL si depinde de propria persoana sa l faca baobab sau sa ramana bonsai. Totusi raspunderea civila se limiteaza la capitalul social. Cu cat raspundere dvs ca Societate de avocatura de tip parteneriat daca faceti o boroboatza?Registrul comertului inseamna si publicarea situatiilor financiare. Daca in 2013 nu ati inteles de ce datoria fata de BCR a ajuns la Erste Bank oare cum sa inteleaga domnii de la BNR care Suma de control din formularul ANAF S1047 este imposibil sa fie nula fiindca ar inseamna ca orice Banca e un PFA. Acum super sa die mai clar de ce ideea dvs nu este asa de interesanta..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb