GHEORGHE TIBER, SINDICATUL SOLIDARITATEA:  "Ieşirea masivă în stradă, singura soluţie pentru stoparea măsurilor luate la ArcelorMittal Galaţi"

Ana Felea
Ziarul BURSA #Companii / 28 iunie 2012

"Ieşirea masivă în stradă, singura soluţie pentru stoparea măsurilor luate la ArcelorMittal Galaţi"

Îngrijoraţi de măsurile luate în ultima perioadă de administraţia ArcelorMittal Galaţi, respectiv oprirea producţiei de piese de schimb mecanice noi, una dintre activităţile Departamentului de Mentananţă şi Piese de Schimb, precum şi decizia de a lăsa fără locuri de muncă câteva sute de oameni până la sfârşitul acestui an, sindicaliştii de pe platforma siderurgică trag un nou semnal de alarmă. Mai exact, Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, declară că singura cale prin care Guvernul s-ar putea implica în stoparea deciziilor aplicate de administrarea ArcelorMittal Galaţi ar fi ieşirea masivă în stradă. "Am făcut petiţii şi memorii către Guvern, Ministerul Muncii, cel al Economiei, însă nimic. Singura soluţie este ieşirea masivă în stradă, la Prefectură, la poarta combinatului. Să nu lucrăm până vin cei de la Guvern", este de părere Gheorghe Tiber care se teme că, în curând, din combinatul de la Galaţi nu va mai rămâne decât o "fabricuţă".

Mai mult, domnia sa a declarat: "O persoană importantă de la Sindicatul Cartel Alfa mi-a trimis un mesaj, pe care încă îl mai am, şi mi-a zis că indienii ar fi ameninţat că îşi mută toate afacerile din Româ­nia dacă actualii guvernanţi modifică Legea Dialogului Social şi Codul Muncii. Ceea ce fac ei nu mi se pare normal dar se pare că este încă o modalitate de a pune presiune foarte mare pe statul român".

La toate aceste fapte se adaugă şi anunţul făcut de administraţia ArcelorMittal Galaţi la ultima întâlnire pe care au avut-o cu sindicaliştii, respectiv scăderea producţiei pe anul 2012 până la 1,6 milioane de tone de oţel, faţă de 1,8 -2 milioane de tone cât a fost înregistrată în anii trecuţi.

Cu toate acestea, reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal Galaţi infirmă declaraţiile sindicaliştilor şi spun că este adevărat doar faptul că până la sfârşitul anului o parte din salariaţi vor părăsi combinatul fie prin concedieri colective fie printr-o nouă schemă de plecări voluntare, având în vedere cerinţele pieţei actuale. Acest fapt a determinat şi scăderea producţiei de la 4 milioane de tone de oţel pe an, cât era înainte de declanşarea crizei economice, la sub 2 milioane de tone cât este prognozată în prezent. O declaraţie prin care a dezvăluit situaţia dificilă prin care trece combinatul de la Galaţi a fost dată de Bruno Ribo, directorul general al Arcelor Galaţi chiar la inaugurarea fabricii de oxigen construită de Linde Gaz România pe platforma siderurgică: "Lumea s-a schimbat. După semnarea acestui contract (n.r. Linde Gaz şi ArcelorMittal Galaţi au semnat un contract pe 18 ani prin care oxigenul produs de fabrică va fi luat de Oţelăria din combinat) am urcat, practic, în aceeaşi barcă. Am plecat la drum pe vreme bună, iar acum ne aflăm în mijlocul furtunii. În acest moment va trebui să facem eforturi să ajungem în siguranţă la destinaţie".

Amintim că demersuri pentru stoparea situaţiei cu care se confruntă în prezent combinatul de la Galaţi au făcut şi siderurgiştii înscrişi într-un alt sindicat de pe platformă, respectiv Siderurgistul, afiliat CNS Cartel Alfa. "Sindicaliştii care reprezintă interesele angajaţilor din ArcelorMittal Galaţi cer stoparea de urgenţă a punerii în practică a Programului de închidere a unor zone de activitate, care urmează să ducă la pierderea a sute de locuri de muncă. Pretinzând că este un proces de optimizare a forţei de muncă - proces care, de la privatizarea Combinatului şi până în prezent, a dus la pierderea a 20.000 de locuri de muncă, Sindicatul Siderurgistul de la ArcelorMittal Galaţi consideră că aceasta este începutul fazei de închidere a combinatului", se arată în comunicatul semnat de Bogdan Iuliu Hossu, Preşedinte CNS "Cartel ALFA". De asemenea, aceştia din urmă au cerut şi desecretizarea contractului de vânzare cumpărare încheiat în urmă cu mai bine de un deceniu, între omul de afaceri britanic de origine indiană Lakshmi Mittal şi statul român.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb