GHID PENTRU EVALUAREA GARANŢIILOR PENTRU CREDITE BNR se pregăteşte să facă ordine în portofoliile băncilor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 decembrie 2010

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Băncile active pe piaţa autohtonă ar putea fi nevoite să-şi modifice metodele de evaluare pe care le folosesc în prezent, după ce Banca Naţională a constatat că mai toate instituţiile de credit folosesc metode diferite de evaluare, în funcţie de ţara unde se află banca-mamă sau de deciziile luate la nivelul conducerii.

Pentru asta, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) a elaborat un ghid "privind evaluarea pentru garantarea împrumuturilor", care ar putea ajunge în timp să devină obligatoriu de întrebuinţat pentru toate societăţile de credit. Ghidul a fost elaborat la iniţiativa BNR, dar a primit aviz şi de la Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR).

"Noutatea ghidului vine din faptul că băncile pot folosi statistica la evaluarea portofoliului de garanţii", a precizat Filip Stoica, preşedintele ANEVAR, adăugând: "În loc să evalueze bucată cu bucată fiecare garanţie din portofoliul băncilor, evaluatorii pot să facă o analiză globală, alegând un eşantion reprezentativ din portofoliul de garanţii, făcând analiza acelui eşantion şi extinzând concluziile la întregul portofoliu. Evaluarea statistică are o anumită marjă de eroare. Dacă marja de eroare este acceptabilă, atunci evaluarea este bună". Preşedintele ANEVAR a explicat şi că introducerea metodei statistice în evaluarea portofoliului de garanţii a fost necesară şi pentru că devenise foarte greu pentru unele bănci să îşi evalueze garanţiile individual.

La crearea acestui ghid au lucrat experţi bancari, evaluatori interni şi externi ai băncilor şi teoreticieni.

"Supravegherea BNR a scos în evidenţă unele aspecte de unde rezultă că la un moment dat unele opinii are evaluatorilor bancari ar fi fost alterate.

Obiectivul ghidului este să existe un mod unitar pentru evaluarea garanţiilor la credite pentru că până acum au existat diferenţe destul de însemnate între metodele folosite de unele bănci", a mai spus preşedintele ANEVAR.

Adrian Vascu, fostul preşedinte al Asociaţiei Evaluatorilor, consideră că băncile îşi vor reevalua portofoliile de garanţii şi la finele lui 2010, dată fiind evoluţia pieţei imobiliare pe parcursul acestui an.

"Normele contabile spun că evaluările trebuie făcute cu suficientă regularitate. Cred că băncile vor face o reevaluare şi la finele acestui an pentru că este nevoie să vedem ce s-a întâmplat cu portofoliile lor şi în 2010, când piaţa imobiliară a avut un anumit parcurs, poate diferit de 2009", a precizat Vascu.

Ghidul ANEVAR prezintă activitatea de evaluare în trei faze: la acordarea creditului, pe parcursul derulării acestuia şi în faza executării silite. Ghidul a fost adoptat prin Hotărâre a Consiliului Director al ANEVAR şi este obligatoriu pentru toţi membrii Asociaţiei implicaţi în evaluarea pentru garantarea împrumuturilor, au mai spus, ieri, reprezentanţii Asociaţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Isarescu trebuia sa elaboreze ghidul acesta de evaluare a garantiilor inaintea aparitiei bulei imobiliare din romania, sau macar in timpul ei, acum e prea tarziu. Neaparitia acestui ghid la timp a contribuit la adancirea actualei crize din romania. Ia banii degeaba la b.n.r. de 20 de ani!

    1. Dl M.Isarescu,Guvernatorul , BNR da dovada de un cinism atroce sau de o incompetenta crasa! In loc sa dea sfaturi privind brandurile romanesti in industrie-care industrie?-si sa ne aminteasca de concurenta nemiloasa din UE,mai bine si-ar fi corelat activitatea institutiei pe care o conduce cu necesitatile economiei nationale. Cat mai exista. Doresc sa-i reamintesc ,cu aceasta ocazie, ca nimeni nu-i batut in cuie pe o functie. Chiar daca face parte din nu stiu ce grupare masonica de elita! Romanii rabda acum hachitele unui presedinte bolnav fizic si de ura impotriva poporului roman pe care -l jefuieste prin legi aberante, votate de indivizi pusi pe capatuiala rapida. Dar, atentie, mamaliga va exploda in anul care vine maturand toata sorcova politica existenta! De la stanga la dreapta scenei politice. Si odata cu politicienii, atat manipulatorii de profesie- gen Prodemocratia-cat si structurile existente, inclusiv cele financiare. A caror functionare trebuie sa fie in concordanta cu nevoile viitoarei economii planificate a tarii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb